Se reiau demersurile de obținere a finanțării pentru reabilitarea Palatului Principilor din Alba Iulia
Proiectul de aproape cinci milioane de euro, pentru reabilitarea corpului principal ”E” al Palatului Principilor, despre care primarul Mircea Hava a declarat că a fost respins pentru că ”undeva lipsea o hârtiuță”, va fi depus din nou, pentru finanțare, cu mici modificări la indicatorii tehinco-economici propuși.
Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat, vineri, în ședință extraordinară, noua documentație. Investiția totală se riodică la valoarea de 21.755.943,33 de lei (4.911.048,14 euro).
”Prin HCL nr.128/2016 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici rezultați din documentația faza DALI, fiind utilizate releveele și documentația cadastrală puse la dispoziție de către beneficiar odată cu documentația de atribuire a contractului. Ulterior, în faza de eleborare a proiectului tehnic, proiectantul a efectuat măsurătorile în teren constatând mici diferențe față de datele utilizate inițial, care au condus la obținerea unor valori ale investiției diferite față de cele aprobate. Mai mult, ca urmare a observațiilor făcute de ADR după finalizarea procesului de verificare a conformității administrative și eligibilității proiectului, conform Ghidului Solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor, a fost necesară reconsiderarea unor date din proiect și reactualizarea/ completarea documentației tehnico-economice”, a explicat directorul tehnic Silvia Moldovan.
Ea a precizat că posibilitatea de reluare a procedurii de obținere a finanțării se datorează demersurilor pe care autoritatea locală, respectiv conducerea Primăriei Alba Iulia, le-a făcut în acest sens. Cel mai probabil, în aceste demersuri se înscrie și vizita pe care ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a făcut-o, la începutul lunii septembrie, la Alba Iulia, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrațiilor locale și județene, reprezentanți ai ADR Centru și directori din Primăria Alba Iulia iar programul oficialului din minister a cuprins și vizitarea zonei istorice a municipiului unde se află obiectivul vizat.
Prin acest proiect, cea mai valoroasă parte din Palatul Principilor Transilvaniei, imobil de patrimoniu din secolul al XV-lea care a fost folosit ca sediu și de Mihai Viteazul, s-ar putea transforma într-un spațiu expoziționalcare ar urma să găzduiască un muzeu al Principatului Transilvaniei, împreună cu alte spații specifice acestei destinații, respectiv o Sală a Dietei, o Sală de judecată, o Sală a paharnicilor, o Sală a gărzilor și o alta a Consiliului princiar. De asemenea, ar urma să fie amenajate spații administrative și pentru vizitatori.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan