Se pregătește calea pentru pentru comasarea teritorială: Ce sunt consorțiile administrative cerute prin PNRR
Se pregătește calea pentru pentru comasarea teritorială: Ce sunt consorțiile administrative cerute prin PNRR
Un nou proiect de lege care se adresează localităților care vor să coopereze și să se asocieze pentru a oferi în comun servicii publice va fi discutat astăzi în ședința de Guvern.
Proiectul de lege care face primul pas spre reforma teritorială, vizează completarea Codului Administrativ (Ordonanța de urgență 57/2019). E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică. Această modificare a fost asumată de România prin PNRR, transmite G4Media.
Articolul introdus de noul proiect de lege: Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale.
De notat că aceste consorții administrative nu vor avea personalitate juridică.
Conceptul de “consorții administrative” apare în în cadrul PNRR pentru susținerea reformelor ce vizează creșterea capacității administrației publice locale. Unul dintre jaloanele care se regăsesc în componenta 10 – Fondul local din PNRR vizează amendarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ prin reglementarea regimului juridic al organizării și funcționării consorțiilor administrative.
Reamintim că mai multe voci din societatea civilă, dar și din clasa politică, au cerut insistent o reformă administrativă care să ducă atât la scăderea numărului de comune, cât și la micșorarea numărului de județe, tocmai pentru a eficientiza cheltuirea resurselor.
Cu toate acestea, ideea reformei este respinsă cu putere de PSD și PNL, mai ales la nivel local, dat fiind că o astfel de modificare ar duce la dispariția unor puternici baroni locali, dar și a sute de consilieri locali și județeni.
Sursa: g4media.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru duminică, 11 mai 2025 Duminică, 11 mai 2025 cerul va avea înnorări și temporar vor fi ploi, și cu caracter de aversă, la început în Maramureș, nordul Crișanei și al Moldovei, apoi și în Transilvania, restul Crișanei și al Moldovei, local în Banat, Oltenia și […]
Economistul Radu Georgescu: Cum este posibil să trecem in 4 zile de la „tigrul economic al Europei” la insolvența de țară?
Economistul Radu Georgescu: Cum este posibil să trecem in 4 zile de la „tigrul economic al Europei” la insolvența de țară? Economistul Radu Georgescu explică într-o postare în mediul online cum este posibil ca România să treacă în timp foarte scurt de la „tigrul economic al Europei” la insolvența de țară. Citește și: Economistul Radu […]
Drepturi materiale suspendate pentru militari în România? MApN: „Este o informație falsă!”
Drepturi materiale suspendate pentru militari în România? MApN: „Este o informație falsă!” Inforadar, platforma de ştiri a Ministerului Apărării Naţionale, a anunţat, sâmbătă, 10 mai 2025 că a apărut o dezinformare în mediul online, referitoare la o aşa-zisă „dispoziţie” transmisă de MApN, prin care ar fi suspendată, cu începere de la 1 iunie 2025 , […]