Rămâi conectat

Actualitate

Se lucrează intens la vaccinul împotriva pestei porcine. Testările pilot pentru vaccin ar urma să înceapă în 2024 în Lituania, România și Kenya

Unirea Ziarul

Publicat

în

Se lucrează intens la vaccinul împotriva pestei porcine. Testările pilot pentru vaccin ar urma să înceapă în 2024 în Lituania, România și Kenya

În acest moment, pesta porcină africană este principalul risc pentru sănătatea porcilor din întreaga lume, iar un vaccin reprezintă singura metodă de eradicare a bolii. În absența lui, chiar și anul acesta sute de mii de porci au fost sacrificați în România, după apariția a aproape 300 de focare de pestă porcină africană – atât în gospodării, cât și în exploatații comerciale.

Iar autoritățile luptă cu virusul și în sălbăticie, acolo unde el apare la porcii mistreți.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este implicată în mai multe proiecte de acest gen și speră ca în scurt timp să poată să pună pe piață un astfel de vaccin.

Citește și: Pesta porcină africană închide târgurile de animale autorizate din județul Alba pe perioada nelimitată

”Studiile privind obținerea și punerea pe piață a unui vaccin pentru pesta porcină africană este o provocare pentru Uniunea Europeană, pentru alte țări dezvoltate. Mulți specialiști sunt angrenați în această luptă contra cronometru, din păcate durează de foarte mult timp. Capacitatea și implicarea UE în acest domeniu este maximă. Sper ca într-o perioadă foarte scurtă să avem această armă, această posibilitate de a vaccina, nu numai în România, dar și la nivelul Uniunii Europene”, a precizat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.

De altfel, în luna martie a acestui an, președintele ANSVSA, Alexandru Boci, anunța că un astfel de vaccin urmează să fie adus în România și testat de către Institutul Cantacuzino.
Specialiștii ANSVSA susțin că sunt la curent cu toate noutățile în domeniu, iar în momentul în care va exista un vaccin sigur pentru a fi utilizat la scară largă, România va fi printre primele țări care va beneficia de acesta.

Pesta porcină africană este acum răspândită pe cinci continente, iar obiceiurile locale contribuie foarte mult la răspândirea virusului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

25-26 iunie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte zone din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină

Ziarul Unirea

Publicat

în

25-26 iunie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte zone din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină Meteorologii ANM au emis marți, 25 iunie 2024, o nouă avertizare cod galben de furtună valabilă în Alba și alte zone din țară în intervalul 25 iunie, ora 12 – 26 iunie, ora […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea