Se lasă frigul la BNR: Banca va face economie la gaz și curent. La câte grade se va munci
Se lasă frigul la BNR: Banca va face economie la gaz și curent. La câte grade se va munci
Reprezentații Băncii Naționale au anunțat că odată cu venirea sezonului rece se va face economie, temperatura din birou fiind de maxim 19 grade și accesul la lumina din birou se va face pe bază de cartelă.
În acest moment, în clădirea BNR se lucrează la schimbarea becurilor clasice cu surse de iluminat pe bază de tehnologie LED, arată reprezentanţii BNR. Este vorba de 20% dintre becuri, întrucât sistemul de iluminat este deja asigurat în proporţie de 80% cu surse de mare eficienţă energetică (tehnologie LED), susţine BNR. Excepţie fac corpurile de iluminat de patrimoniu, utilizate doar în scop muzeal.
De asemenea, în clădirea BNR se lucrează la montarea de senzori de mişcare pentru controlul automat al iluminatului şi de senzori „crepusculari” pentru zonele cu trafic intermitent. În plus, în fiecare zi, în intervalul 0.00-5.00, iluminatul clădirii va fi oprit „fără a afecta zona turistică şi zona de protecţie/securitate”, a răspuns BNR.
Banca Naţională a României mai susţine că va instala în fiecare birou întrerupătoare cu cartelă, precum în hoteluri. Acestea ar putea controla funcţionarea iluminatului, precum şi sistemul de climatizare.
De ce 19 grade Celsius?
Inginerul Tiberiu Catalina, specialist în auditare energetică, a explicat că 19 grade Celsius este o temperatură standard implementată de mult în alte țări, cum e Franța. „Această temperatură de confort nu depinde doar de temperatura aerului, depinde și de metabolism, de ce activitate facem și de nivelul de vestimentație. S-a ales, cel mai probabil, 19 grade, un grad sub temperatura recomandată de norme – în Franța, 19 grade este temperatura pe care o recomandă normele, la noi e 20 – ca un răspuns al nevoii de a schimba consumul energetic”, spune specialistul.
Sursă: libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Peste 9,7 milioane de apeluri la 112, în anul 2024: Mai bine de jumătate au fost urgențe. Ambulanța a avut cel mai mare procent de apeluri transferate
Peste 9,7 milioane de apeluri la 112, în anul 2024: Mai bine de jumătate au fost urgențe. Ambulanța a avut cel mai mare procent de apeluri transferate În anul 2024, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori. Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 au preluat 9.763.443 de […]