Se înființează Agenţia de Investigare Feroviară Română, la cererea Comisiei Europene. Rolul acesteia
Ministerul Transporturilor a elaborat, la solicitarea Comisiei Europene, un proiect de Hotărâre de Guvern privind înființarea Agenţiei de Investigare Feroviară Română, prin reorganizarea Autorităţii Feroviare Române.
Autoritatea Feroviară Română a fost înfiinţată în 1998, având patru organisme independente organizatoric, respectiv Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română, Organismul de Investigare Feroviar Român, Organismul Notificat Feroviar Român şi Organismul de Licenţe Feroviare Român.
Comisia Europeană a solicitat însă României să asigure independenţa organismului de investigare faţă de autoritatea naţională de siguranţă.
Astfel, Autoritatea Feroviară Română nu va mai include OIFR, organismul de anchetă urmând să fie înfiinţat separat, ca instituţie publică în subordinea Ministerului Transporturilor, iar autoritatea naţională de siguranţă va continua să funcţioneze, ca organism independent, în cadrul AFER.
Noua Agenţie de Investigare Feroviară Română va investiga accidentele feroviare grave şi incidentele produse în circulația trenurilor.
Conducerea Agenţiei de Investigare Feroviară Română – AGIFER va fi asigurată de către un consiliu de conducere format din 5 persoane, din care face parte şi directorul general AGIFER. Preşedintele Consiliului de conducere este directorul general al AGIFER.
Personalul şi conducerea executivă a Organismului de Investigare Feroviar Român care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Autorităţii Feroviare Române – AFER, după reorganizare, este preluat prin transfer la AGIFER şi îşi menţine drepturile şi obligaţiile ce decurg din contractele individuale de muncă în vigoare la data reorganizării.
”Patrimoniul AGIFER se constituie și prin preluarea, în administrare, de la Autoritatea Feroviară Română – AFER a bunurilor necesare desfășurării activității proprii, care include 4 autoturisme.
Pentru exercitarea atribuțiilor specifice de investigare a accidentelor și incidentelor feroviare parcul auto normat al AGIFER este de 6 autovehicule, cu o normă de consum de combustibil stabilită conform reglementărilor specifice în vigoare.
Nu se consideră depășiri ale consumului normat pe autoturism consumul care, la nivelul anului, se încadrează în cantitatea de combustibil normată în raport cu numărul de autoturisme aprobat pentru AGIFER. Parcul auto și norma de combustibil stabilită pot fi modificate prin ordin al ministrului transporturilor”, se arată în motivarea proiectului.
Agenţia de Investigare Feroviară Română va fi finanţată din venituri proprii, obţinute pe bază de tarif unic privind activităţile de investigare a accidentelor şi incidentelor feroviare, a cărui structură şi nivel tarifar, pe tip de activitate, se stabilesc de către Consiliul de Conducere şi se aprobă prin ordin al ministrului Transporturilor, prin contracte încheiate cu:
– administratorul infrastructurii feroviare
– gestionarii de infrastructură feroviară neinteroperabilă
– operatorii de transport feroviar
– operatorul economic care efectuează operaţiuni de transport cu metroul
– operatorii economici care deţin, în proprietate sau sub altă formă, şi exploatează linii ferate industriale racordate la infrastructura feroviară publică şi/sau la infrastructura feroviară privată deschisă circulaţiei publice
– operatorii economici care deţin, în proprietate sau cu chirie, vehicule feroviare care circula pe infrastructura feroviară
– operatorii economici care desfășoară activități conexe și/sau adiacente transportului feroviar”, se mai arată în motivarea proiectului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia: Câți bani s-au dat pentru Primărie și cât pentru Consiliul Județean
Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia: Câți bani s-au dat pentru Primărie și cât pentru Consiliul Județean Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului au fost alocați de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia, pentru Primărie și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ