Ştirea zilei
Se caută soluții pentru noua locație a Secției de Psihiatrie din Alba Iulia
*Ordinul Arhitecților nu este de acord cu mutarea în locul fostului Leagăn de Copii din Centrul vechi
Consilierii locali din Alba Iulia vor trebui să își dea avizul privind oportunitatea mutării Secției de Psihiatrie în Centrul Civic al municipiului Alba Iulia, în imobilul situat administrativ pe str. Mihai Viteazul, nr.2.
La solicitarea Consiliului Județean Alba primăria a eliberat certificatul de urbanism având ca scop amenajarea respectivului imobil (în care și-au avut sediul Leagănul de Copii și apoi Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului), în vederea mutării secției care se află în prezent în Cetate, în zona Bastionului. Clădirea trebuie însă refuncționalizată, având o suprafață mult mai mică decât cea necesară bunei funcționări a Secției de Psihiatrie și, prin urmare sunt necesare, în afară de o reparații capitale și o supraetajare prin mansardare a imobilului.
Oportunitatea demarării acestor lucrări va fi pusă în discuția aleșilor locali deoarece Filiala Ordinului Arhitecților din Alba și-a exprimat dezacordul atât pentru funcțiunea propusă cât și pentru modificarea volumetriei clădirii, care are o valoare arhitecturală deosebită, fiind o operă din perioada interbelică a arhitectului Octavian Mihălțan. De asemenea, arhitecții consideră că nu trebuie aduse modificări nici caracterului clădirii aflate în aria protejată din perimetrul aferent zonei de protecție a Cetății Istorice.
”Referitor la obiectivul spital de neurologie și psihiatrie Alba, ce urmează a se muta în imobilul situat în municipiul Alba Iulia, str. Mihai Viteazul nr.2 (leagănul de copii), imobil ce urmează a fi modificat și etajat, dorim să vă facem cunoscut că breasla noastră nu agreează acest demers și în acest sens vă prezentăm următoarele argumente: Funcțiunea dorită nu este compatibilă cu caracterul zonei, așa cum este el precizat în actualul PUG și în propunerile de reactualizare ale acestuia, avizate de Consiliul Local în anul 2012; Clădirea, opera arhitectului albaiulian Mihălțan Octavian, realizată în perioada interbelică, este propusă să fie introdusă în lista monumentelor de arhitectură categoria B; În perimetrul în care se află această clădire s-a propus instituirea unei zone protejate ce înglobează clădiri cu valoare arhitecturală, perimetrul aflându-se și în zona de protecție a Cetății de tip Vauban; Protejarea acestei clădiri este cu atât mai mult importantă cu cât zestrea arhitecturală veche a urbei noastre se află în mare deficit”, se arată în adresa semnată de Președintele Filialei Alba a Ordinului Arhitecților, arh. Stelian Fleschin.
Consilierii locali vor lua o decizie privind situația prezentată în ședința de marți, 17 decembrie.

Ştirea zilei
ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla
Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla
Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.
Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.
„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.
Ştirea zilei
FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare
Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare
În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.
Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.
Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.
Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.
CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare
M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.
În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.
Ştirea zilei
UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare
Polițiștii din Sebeș caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
La data de 21 mai 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat din municipiu, cu privire la faptul că, în după amiaza zilei de 20 mai 2022, tatăl său, STRICAT IOAN, de 84 de ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.
Bărbatul are următoarele semnalmente:
- 170 cm înălțime;
- aproximativ 70 de kilograme;
- păr alb, tuns scurt;
- ochi albaștri;
La data plecării purta cu o bluză cu dungi orizontale, în colorile alb, negru și maro, pantaloni de trening de culoare neagră și pantofi de culoare neagră.
Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării bărbatului, iar acesta a fost dată în urmărire.
Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Acesta era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.
La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.
-
Actualitateacum 13 ore
Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar
-
Actualitateacum 16 ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier pe Calea Moților, în Alba Iulia: TRAFIC ÎNGREUNAT și o persoană rănită
-
Ştirea zileiacum 9 ore
FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 22 mai 2022. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Sportacum 12 ore
Liga a 4-a, etapa a 28-a: remiză spectaculoasă la Șugag, Hidromecanica – CS Zlatna 3-3
-
Actualitateacum 20 de ore
OMS se reunește de urgență, din cauza virusului variola maimuței
-
Actualitateacum 16 ore
22 mai 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 19 ore
Curg banii din SUA: Joe Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari
-
Actualitateacum 10 ore
Traian Băsescu ar fi făcut accident de mașină, în București: Ce rezultat a dat aparatul etilotest
-
Ştirea zileiacum 10 ore
UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare
-
Actualitateacum 16 ore
Scutul pădurii în Alba: Aproape 40 de metri cubi de material lemnos au fost confiscați la Gârda de Sus
-
Actualitateacum 15 ore
Se trece la „optimizarea fiscală” în România: Ce presupune aceasta