SCUMPIRILE la carburanți: 60% prețul la pompă înseamnă taxe și impozite. Se anunță o furtună în economia românească
SCUMPIRILE la carburanți: 60% prețul la pompă înseamnă taxe și impozite. Se anunță o furtună în economia românească
Analistul Adrian Negrescu consideră că, în acest moment, după ultimele date INS, deja vorbim despre siguranța economică a României.
”60% din fiecare litru de carburant pe care-l cumpărăm de la pompă înseamnă taxe și impozite pe care le plătim statului”
Economistul Adrian Negrescu, întrebat unde se vor opri prețurile la pompă în România, a răspuns, la Antena 3, că ”depinde de cotația prețului petrolului, care, din fericire, în momentul de față s-a stabilizat undeva la 110 dolari pe baril, dar asta nu înseamnă că va reveni pe creștere în perioada următoare, mai cu seamă că statele OPEC nu dau semne că vor crește producția, dincolo de declarații.
Asta înseamnă îngrijorare în piață, că prețurile vor mai crește la pompă în continuare, motiv pentru care autoritățile ar trebui să facă ceva. Dacă nu o pot face în această legătură directă cu prețul petrolului, o pot face pe zona de taxare, pentru că 60% din fiecare litru de carburant pe care-l cumpărăm de la pompă înseamnă taxe și impozite pe care le plătim statului, deci ar putea reduce TVA-ul de la 19%, la 5% sau chiar 2% ori 0%- cum există în unele state, să reducă acciza pe carburanți, pot face lucruri concrete care pot reduce acest impact extrem de puternic al prețului carburanților în economie și inflație”.
”Salariile bugetarilor, 110 miliarde de lei, dublu față de acum trei ani”
”În momentul în care mâncarea săracului – cartoful – se scumpește cu 30%, uleiul cu 27%, gazele cu 40% și carburanții cu 27%, îți pui o problemă legată de siguranța economică a acestei țări, de modul în care funcționează lanțurile economice și de sănătatea financiară a acestei economii.” a continuat Adrian Negrescu. ”E o furtună perfectă din care vom ieși foarte greu, doar cu decizii asumate și concrete luate de autorități. Scăderea TVA-ului cred că este esențială” a spus economistul, care afirmă că de doi ani este așteptată o reformă a statului. Între timp, ”salariile bugetarilor au ajuns la 110 miliarde de lei, dublu față de acum trei ani”, a atenționat el.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53% în luna februarie 2022, anunță INS. În ianuarie, a fost 8,35%. În același timp, Institutul Național de Statistică a mai anunțat că din februarie 2021 până în februarie 2022, prețurile la gaze au crescut cu 44,94%. În același timp, în topul scumpirilor mai stau: uleiul de masă, al cărui preț a crescut cu 26,12%, cartofii astăzi mai scumpi decât acum un an cu 30,58%, precum și combustibilul, mai scump cu 27,24% până în februarie 2022 – respectiv nu este luată în calcul explozia prețului la pompă din martie 2022.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru vineri, 9 mai 2025 Valorile termice vor continua să scadă în România, vineri, 9 mai 2025, astfel că vremea va deveni rece cu precădere în nordul, centrul și estul țării. Cerul va avea înnorări temporare și local va ploua, ziua în jumătatea estică a teritoriului […]
Economistul Radu Georgescu: Ideea că România nu va mai avea bani să plătească salarii și pensii luna viitoare nu mai pare așa SF
Economistul Radu Georgescu: Ideea că România nu va mai avea bani să plătească salarii și pensii luna viitoare nu mai pare așa SF Economistul Radu Georgescu atrage atenția că ideea că România nu va mai avea bani să plătească pensii și salarii nu mai pare în acest moment neîntemeiată. Citește și: Economistul Radu Georgescu: ”În […]
Robert Francis Prevost, originar din SUA, este noul Papă: Va purta numele de Papa Leon al XIV-lea
Robert Francis Prevost, originar din SUA, este noul Papă: Va purta numele de Papa Leon al XIV-lea Fum alb a ieşit în seara zilei de joi, 9 mai 2025 pe coşul de deasupra Capelei Sixtine, la Vatican. Citește și: Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște. Suveranul Pontif s-a stins la vârsta […]