SCUMPIRI în lanț de la 1 iulie 2025. Noile PREȚURI la alimentele de bază și energie vor lovi în românii cu venituri mici
SCUMPIRI în lanț de la 1 iulie 2025. Noile PREȚURI la alimentele de bază și energie vor lovi în românii cu venituri mici
Românii vor resimți mai apăsat costul traiului zilnic începând cu 1 iulie 2025. Sunt așteptate creșteri masive de prețuri, scumpirea energiei declanșând un efect de domino în piață.
De la mâncare și energie, până la polițele auto obligatorii, aproape tot ce contează în bugetul lunar al unei familii de români se va scumpi.
Prețuri mai mari la alimentele de bază
Până acum, unele produse alimentare erau protejate de un plafon al adaosului comercial, măsură adoptată de autorități pentru a evita o creștere a prețurilor. Acest mecanism expiră la 1 iulie, iar consecințele se vor vedea imediat.
Ouăle, carnea de pui și de porc (de la pulpe de pui la spată de porc), dar și lactatele obișnuite (brânză, iaurt, smântână și unt) se vor scumpi puternic. Totodată, făina, mălaiul, uleiul și pâinea, produse nelipsite din cămara românilor – vor avea prețuri mai ridicate.
Nici fructele și legumele nu scapă de valul scumpirilor. Se mai anunță majorări de preț la roșii, ceapă, castraveți, usturoi, ardei și cartofi, dar și la mere, pere, prune și struguri. Chiar și ingredientele simple pentru deserturi, cum ar fi zahărul, intră pe lista celor vizate de scumpiri.
Pe scurt, tot ce înseamnă mâncare de zi cu zi va deveni mai costisitor în România de la 1 iulie 2025.
RCA-ul va costa mai mult
Tot de la 1 iulie expiră și plafonarea tarifelor RCA.
Astfel, firmele de asigurări vor avea libertatea să ajusteze prețurile după propriile calcule, ceea ce înseamnă că polițele RCA, deja scumpe, ar putea ajunge la sume și mai mari.
În prezent, unele polițe de asigurare auto obligatorie au trecut, deja, de pragul de 3.000 de lei.
O altă schimbare majoră vizează costurile cu energia electrică. Tarifele reglementate pentru consumatorii casnici vor fi eliminate, ceea ce va aduce facturi mai mari în majoritatea gospodăriilor.
În prezent, cei care consumă până la 100 sau 200 kWh lunar plătesc un preț plafonat, dar de la 1 iulie acest ajutor de la stat dispare.
Hidroelectrica a anunțat posibile creșteri între 52% și 64% la facturi, iar alți furnizori vorbesc despre scumpiri chiar mai mari, care în unele cazuri vor fi de peste 130%.
La nivel politic se analizează posibilitatea ca familiile cu venituri mici să primească un sprijin financiar de aproximativ 71 de lei lunar, însă o decizie încă nu a fost luată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
În anul școlar 2025-2026 | Crește numărul de elevi în clasele de învățământ preuniversitar
Anul școlar 2025-2026 | Crește numărul de elevi în clasele de învățământ preuniversitar Potrivit unui proiect de lege, din anul școlar 2025-2026 clasele de învățământ preuniversitar ar putea deveni mai aglomerate. Proiectul ar urmă să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Documentul propune creșterea numărului de elevi din toate ciclurile de învățământ, adăugând câte doi […]
AMOFM: Absolvenții de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, au dreptul la 6 luni de șomaj
AMOFM: Absolvenții de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, au dreptul la 6 luni de șomaj Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării […]
Directorii unor companii de stat neperformante, pleacă lunar acasă cu 50.000 de lei. Nici măcar nu sunt punctuali!
Directorii unor companii de stat neperformante, pleacă lunar acasă cu 50.000 de lei. Nici măcar nu sunt punctuali! Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a vorbit în exclusivitate, la Antena 3 CNN, despre companiile de stat neperformante şi despre directorii care au salariu de 50.000 de lei pe lună, dar „nu bifează nici măcăr criteriile lor de […]