Sculpturi în zăpadă pe străzile Cugirului

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia
  • Cugireanul Sorin Bărăşteanu a creat din zăpadă şi gheaţă un… nobil dac şi steagul lui de luptă, dragonul cu cap de lup şi corp de şarpe

    Cugireanul Sorin Bărăşteanu, la cei 44 de ani ai săi, a oferit concetăţenilor săi o lecţie de patriotism local şi o dovadă de talent înnăscut: din zăpada căzută în abundenţă peste oraşul de la poalele Singidavei, a creat un nobil dac, cu steagul său de luptă – dragonul cu cap de lup şi corp de şarpe. Bărăşteanu este profesor de sport, antrenor de tenis şi monitor de schi, „acum liber profesionist” după cum ne mărturisea. Şi-a format aptitudinile la Şcoala Populară de Artă din Sebeş şi a mai creat pentru diverşi cunoscuţi statuete din bronz, decorative, pentru grădini şi curţi. Cugireanul ne-a povestit că pentru a finaliza sculptura în zăpadă a lucrat două zile, cam trei ore pe zi, cu mâinile goale, la multe grade sub zero. „Am şlefuit zăpada cu mâinile goale, pe care mi le mai udam cu apă. Când îmi îngheţau mâinile foarte tare, luam o pauză, intram în casă la căldură. Apoi, ieşeam din nou afară, la lucru” ne-a povestit Bărăşteanu.
Sculptura lui Sorin Bărăşteanu este atât de bine realizată încât trecătorii au senzaţia că văd un dac ce se odihneşte o clipă, înainte de bătălie: cu „pilleus”-ul nobiliar pe cap, cu mantia nobiliară pe umeri, cu steagul de luptă, dragonul cu cap de lup şi corp de şarpe (simbolul zeului Zamolxe : Marele Lup Luminos). Nobilul dac o să şadă liniştit ceva vreme (cât se mai anunţă temperaturi sub zero) în curtea unei firme de lângă Cantina UMC, în zona fostului stadion. Când dă primăvara, o să plece liniştit, pe dealul Cetăţii Singidava, să vadă ce i-a mai rămas din oaste….

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

11 Comentarii

Aurelian 17 februarie 2012 at 12:12

Si pe hoti, „i-a amortit” frigul Nicoleta, ca a intrat Militia in repaos, si nu mai ai ce sa scrii decat de oameni de zapada, comfectionati „artistic”?

CUGIR C 17 februarie 2012 at 13:33

AURELIENEEEE ! ! PAI SPUNE-MI O DATA CE RANG PRTI
GAUZAR SAU OLIGARH……

Aurelian 17 februarie 2012 at 16:59

Cu prostu` nescolarizat
Te certi putin, si-ai terminat
Dar duci o lupta infernala,
Cu prostul care are scoala!

Paganel 17 februarie 2012 at 17:25

să vezi tu când le-ncurcă dracu
şi neuronu-ţi singur dând năvală
îţi bagă mî-u-ntre confecţii
catrenele par simple frecţii
şi ne certăm puţin că.. nu ai şcoală

Omul de zapada 17 februarie 2012 at 12:25

Carcotas „second hand”!

Cred ca e mai corect „confectionati” … :))

Aurelian 17 februarie 2012 at 17:07

Nu de alta, ca asta seamana cu Gheorghe Vintan, ingrijitorul de ogari in Camarma de Esteruelas, si angajat la Cooperativa Munca in Zadar. A fost „preten” cu poetul Buca, in adunatura de betivi, chinuit de talent, in Cenaclu Unirea, care a participat activ la incendiul din Judeteana de Partid, unde s-au adunat pe motive de poezie, si au uns versurile cu votca din Barul, „La Turci”.

CUGIR C 17 februarie 2012 at 20:02

AM IMPRESIA CA TU IESTI O GRESALA A NATURII….

Omul de zapada 20 februarie 2012 at 0:23

Eu cred ca s-a imbatat … sau „inbatat” … :)))

Omul de zapada 20 februarie 2012 at 0:15

Te rog eu lasa bautura! :))

Nicu 17 februarie 2012 at 13:56

Nu te chinuii prea tare Sorine ca la noapte vin ciormalaii din Cosbuc si strica tot ca asa fac ei de sute de ani si toti plang ca-s discriminati!

Mihai 17 februarie 2012 at 16:38

Ai talent creativ si autentic.Unii chiar incearca sa te copieze si pentru asta au nevoie de un labirint.Pacat ca nu toti stiu aprecia munca ta .Este pacat sa te opresti, asa ca mergi mai departe. O faci pentru placerea ta.In plus arata si bine.Felicitari.

Comentariile sunt oprite