Rămâi conectat

Cultură Educație

Sculăria din Cugir – veritabil etalon al tehnicii româneşti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Devenită societate comercială privată prin separarea de UMC în urmă cu aproape trei ani, Sculăria din Cugir rămâne unul din sectoarele industriale de necontestat, un veritabil etalon al tehnicii româneşti. Sculăria reprezintă adevărata şcoală care a reuşit să pregătească numeroşii specialişti ce lucrează azi în multe unităţi private din Cugir, din ţară sau dincolo de frontiere.
Restructurată ca personal în 2008, mobilizând mai puţin de 40 de meseriaşi, Sculăria reuşeşte să facă faţă provocărilor impuse de economia de piaţă, dar şi rigorilor generate de criză ce nu ocoleşte nici acest sector. Prin experienţa echipei manageriale a celor trei asociaţi, Gheorghe Şuteu, Petru Lupean şi Francisc Precup, firma a reuşit să atragă comenzi, încheind contracte, atât de la cele două unităţi UMC şi Fabrica de Arme dar şi de la mai multe unităţi economice din ţară. Sculele, dispozitivele, matriţele, roţile dinţate de toate tipurile, lucrările de prelucrare executate de specialiştii sculăriei pe utilaje complexe se dovedesc a fi de un înalt nivel tehnic şi calitativ, reuşind prin aceasta să promoveze şi mai bine marca „Sculăria Cugir”. Dar, după cum ne spunea administratorul firmei ing. Gheorghe Şuteu, există şi unele probleme cu care societatea se confruntă, în opinia sa generate de actuala criză financiară. „Mulţi dintre beneficiari nu-şi achită la timp lucrările, alţii nu vin să-şi mai ridice marfa iar alţii renunţă la comenzile făcute, fapt ce conduce la disfuncţionalităţi în derularea activităţii de producţie”, a precizat Şuteu. Cu toate acestea, spune managerul, n-a fost lună ca angajaţii să nu-şi primească salariile.
După cum am arătat, chiar dacă nu ar exista mari probleme am remarcat un regret al unor salariaţi ai sculăriei pentru vremea când sculăria ţinea de Uzina Mecanică Cugir, perioadă ce, în opinia lor, oferea o mai mare siguranţă şi o relaţie mai bună cu prestigioasa uzină din care au făcut parte. Mai ales că hala şi utilajele aparţin UM Cugir şi sunt date cu chirie secţiei sculărie.
În legătură cu aceste opţiuni, administratorul special al UM Cugir şi Fabricii de Arme, ing. Radu Roşian, ne-a spus că există un contract pentru 10 ani între Uzină şi Sculărie şi doar o reziliere a acestuia ar face posibilă revenirea sculăriei la fabrica mamă. O chestiune delicată aşadar care, în cele din urmă, ţine de strategia şi disponibilitatea celor două firme. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea