Scrisoare pro-Arafat în SMURD – UPU: ”Sistemul de urgență poate fi distrus în 30 de zile”

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Scrisoare pro-Arafat în SMURD – UPU: ”Sistemul de urgență poate fi distrus în 30 de zile”

Peste o sută de medici, asistenți, directori și manageri din sistemul de urgență SMURD și UPU au transmis miercuri o scrisoare de susținere a lui Raed Arafat, pe fondul discuțiilor despre o posibilă demitere a acestuia, de către Guvern, de la șefia Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

„Ne adresăm Dumneavoastră, pentru a trage un semnal de alarmă, dar și pentru a ne ajuta în comunicarea cu anumite personaje către care căile de adresare nu ne sunt accesibile.

ELIT

MOTIVUL:

În calitate de profesioniști, care reprezintă principalele servicii medicale de urgență din Romania (Unități pentru Primirea Urgențelor, SMURD și Servicii Publice de Ambulanță), în contextul situației create de afirmațiile referitoare la posibila demitere a domnului dr Raed Arafat și riscurile care pot deriva de aici.

CONTEXT:

Sistemul de Asistență Medicală de Urgență și Prim-Ajutor Calificat este o structură integrată cu rol strategic. Funcționarea sistemului se bazează pe colaborarea dintre structuri ale Ministerului Sănătății, ale Ministerului Afacerilor Interne precum și ale autorităților locale, iar scopul major este salvarea vieții și îngrijirea suferinței de orice fel a cetățenilor. Dezangrenarea oricărui element din cadrul acestei structuri complexe, cu multiple și esențiale relații de interdependență, poate duce la pierderi de vieți omenești.
În cadrul acestui Sistem, format din Unități Primire Urgențe, SMURD, Compartimente Primire Urgențe și Servicii Publice de Ambulanță, Servicii Publice Salvamont – lucrează medici primari, specialiști și rezidenți în Medicină de Urgență, Anestezie și Terapie Intensivă, Pediatrie și Medicină de Familie/Generală, asistenți medicali, paramedici, piloți, subofițeri și ofițeri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Inspectoratului General de Aviație, salvatori montani. Reprezentând temelia sistemului, acești profesioniști au beneficiat de o bază materială și logistică, de o structură educațională complexă care a fost dezvoltată pe parcursul a 25 de ani pe baza unei matrice de competențe operaționale, de cooperare și comandă.

Anual unul din zece români a beneficiat de intervenția echipelor Serviciilor județene de ambulanță, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și SMURD. Anual unul din cinci români a fost tratat in Structurile de Primire Urgente UPU/ CPU. Aceste date demonstrează faptul că mai mult de 20% din populația României a avut nevoie si a beneficiat, anual, de asistența oferită de Sistemul Medical de Urgență și Prim-Ajutor Calificat prin profesioniști cu experiență care aplică concepte de lucru moderne validate la nivel intern, european si internațional.

Valoarea Sistemului este mult mai mare decât suma valorii fiecăruia dintre oamenii care activează în structura lui. Cu toate acestea, experiența ne-a demonstrat ca acest concept este adevărat doar în condițiile unei coordonări unice si profesioniste. Acest sistem de coordonare trebuie să fie validat atât în situațiile comune, de zi cu zi, dar si în cele majore de criză profundă. România beneficiază deja de un astfel de sistem de coordonare iar acest lucru nu trebuie nici uitat, nici neglijat și nici distrus.

Rolul dr. Raed Arafat a început odată cu lupta pentru implementarea unui concept care crea un sistem de urgență care punea siguranța și viața pacientului în centrul atenției acestui sistem. Ulterior acest rol a evoluat, odată cu dezvoltarea sistemului, către coordonarea integrată a tuturor celor care intervin pentru salvarea celor aflați în suferință.

SITUAȚIA ACTUALĂ

Amenințări constante la adresa sistemului de urgență au început să apară în perioada anilor 2011- 2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale. Atracția fondurilor potențial disponibile, mirajul implicațiilor comerciale în sistemul de urgență, încercarea de limitare a unui sistem public puternic pentru a deschide calea unor alternative dubioase, au dus la repetate tentative de atac la adresa conceptului, la adresa structurilor implicate, dar mai ales la adresa celui care a reprezentat unitatea și coeziunea sistemului, dr. Raed Arafat.

Pentru ca acest sistem să funcționeze la randament maxim, a fost necesară nu doar crearea de către dr. Raed Arafat a mecanismelor de dezvoltare în continuare ci și identificarea de căi prin care să se evite obstacolele ridicate pentru atingerea a exact acelor repere care astăzi i se reproșează, și nu numai, pentru că nu au fost atinse. A fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care dr. Raed Arafat a trebuit să o ducă, zi de zi, pentru ca și cel mai mic element de dezvoltare să treacă de voința celor care nu au înțeles sau nu înțeleg aceste mecanisme. Practic în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut. Aveți dubii? Căutați în sertarele Ministerelor pe care le evaluați, câte propuneri legislative, propuneri de regulamente sau proceduri zac uitate.

Amploarea acestor amenințări, mai mult sau mai puțin mascate, a ajuns la o dimensiune inimaginabilă și la forme de manifestare care ne demonstrează, pe de o parte faptul că este un fenomen concertat, realizat pe mai multe căi, pe de altă parte faptul că cei care orchestrează aceste atacuri nu au nici măcar cunoștințe de bază despre funcționarea a ceea ce încearcă să distrugă. Amenințarea demiterii dr. Raed Arafat înainte de finalizarea unor anchete sau audituri de către neprofesioniști (a rămas celebră acuzația Corpului de Control al Prim-Ministrului, de acum câțiva ani, prin care sunt criticate echipele de intervenție de la Clubul Colectiv pentru că au făcut resuscitarea pe asfalt, deși ghidurile de specialitate si practica exact asta recomandă), realizarea unor auditări a căror teme se modifică de trei ori într-o săptămână, apariția unor pseudo-oferte din domeniul privat cu pseudo-soluții, sunt doar câteva din aberațiile acestor jocuri care au un singur rol: cel de a satisface nevoi economice sau comerciale ale unui grup de oameni care nici măcar nu sunt capabili să ia o decizie, ascunzându-se în spatele unor așa-zise „analize” sau „evaluări”.

Dar, adevărul este că, nici nu înțelegem ce i se reproșează. Care sunt acele lucruri, acțiuni sau nonacțiuni de care se face vinovat și cine sunt cei care i le impută lui Raed Arafat? Unde a greșit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal? Să dăm cuvântul specialiștilor să se pronunțe. De ce nu profesioniștii din sistem sunt cei care sunt ascultați ci indivizii care au un unic mandat, compus dintr-o reformă fără cunoaștere și de a schimba fără un fond?

În final, poate că nu este vorba despre OMUL Raed ci despre ce reprezintă el pentru România. De ceea ce a creat în toți acești ani. De toți cei care au fost alături de el în zidirea unui sistem care funcționează exclusiv pentru binele celor aflați în suferință. Și nu suntem puțini cei care, în cursul acestor 30 ani l-au sprijinit pe el dar mai ales conceptul, ideea și funcționarea sistemului. Nu uitați că este atât munca dar și viața noastră.

Stimați domni și doamne cărora nu ne este permis să ne adresăm altfel, acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veți pune în loc? Încercați să explicați acest lucru cetățenilor României. Încercați să descrieți prin ce mecanisme va funcționa acest sistem pe care nu l-ați înțeles și nu îl veți înțelege decât dacă îndepliniți una din două condiții: fie faceți parte din el cu trup și suflet, fie beneficiați de el pentru trup și suflet.

Dacă nu puteți, atunci vă rugăm, respectuos, să ne lăsați să ne vedem de treabă alături de Raed. În caz contrar ne rezervăm dreptul la acțiuni de protest care, fără a afecta pacienții care se adresează sistemului de urgență, să sublinieze încă odată faptul că și ceea ce avem noi de spus este important”, se arată în scrisoare.

În caz contrar ne rezervăm dreptul la acțiuni de protest care, fără a afecta pacienții care se adresează sistemului de urgență, să sublinieze încă odată faptul că și ceea ce avem noi de spus este important.

Acest document a fost semnat prin acord electronic, în numele angajaților serviciilor pe care le conduc de către:

dr. Angel TRIFAN – medic șef UPU-SMURD GALAȚI dr. Mihai GRECU – Medic șef UPU-SMURD Timișoara dr. Anca TELEHUZ Medic Sef UPU-SMURD Ialomita dr. Gabriela CHITOSCA – Asistent șef UPU-SMURD Piatra Neamt
dr. Marius PASCU – Medic șef UPU-SMURD Pitești dr. Elena CORHAN – Medic șef UPU–SMURD Tulcea dr. Claudia JIANU – Medic șef UPU- SMURD Dr. Tr. Severin prof. univ. dr. Diana CIMPOEȘU – Medic șef UPU-SMURD Iași dr. Bogdan VÎLSAN – Medic șef UPU Giurgiu. VASS Hajnal – Asistent șef UPU-SMURD Târgu-Mureș
dr. Paul – Bogdan CSILLAG – Medic coordonator SMURD Sibiu dr. Mirela NISIPEANU – Medic șef interimar UPU-SMURD Slobozia
dr. Mihaela ROADEVIN – Medic șef UPU-SMURD Brăila
dr. Viorica GHEORGHIȚĂ – Medic șef UPU-SMURD Călărași dr. Cristina VECERDI – Medic șef UPU-SMURD Brasov.
dr. Brindusa PAVLIDIS – Medic șef UPU-SMURD Piatra Neamț dr. Elena PETRIȘOR – Medic șef UPU ,,Gr. Alexandrescu ” București
dr. Diana DOBRIN – Medic șef UPU Elias Bucuresti.
dr. Valeria FILIMON – Manager SAJ Hunedoara
Narcisa BALINT – Manager SAJ Sălaj Liliana MATECIUC – Manager SAJ Botoșani
Dan Constantin PĂDUREANU – Manager SAJ VÂLCEA
Veres GERO – Asistent sef SAJ Mureș
dr. Gabriela NOTARIUS – Manager SAJ Satu Mare
dr. Ioan IVANICI – Manager SAJ Mureș
dr. Horia SIMU – Manager SAJ Cluj
dr. Leonida IANCU – Manager general SAJ Timiș
dr. VITALIE BEȚIȘOR – MANAGER S.A.J. VRANCEA
dr. Annabella MUZSI – Manager general interimar SAJ BN
ec. Marius MANEA – SAJ Călărași
dr. Raveca NICOARĂ – Manager SAJ Arad.
Dr. Călin GANEA – Director Medical SAJ BN
Dr. Lhuana ZISSU Manager SAJ Buzău
dr. Marilena-Doina LEUȘTEAN – Manager General SAJ MH Dr. Mateciuc CONSTANTIN – SAJ Botoșani
Liliana DOHOTARIU – Asistent șef SAJ Timiș dr. Aurel CRIȘAN – Medic șef UPU—SMURD Alba.
dr. Denis STĂNESCU – Medic șef UPU „M. S. Curie” București. dr. Monica PUTICIU – Medic șef UPU-SMURD Arad.
dr. Kacso JOLAN – Medic șef Miecurea-Ciuc
dr. Rodica TUDORAN – Medic șef UPU-SMURD Constanta Constantin PRIȘCĂ – Asistent șef UPU SMURD Bihor dr. Silvia NICA – Medic Șef UPU SUUB.
dr. Odette PANĂ – medic șef UPU SMURD Ploiești Dr. Bogdan POP – medic specialist, director general adjunct DSU DGMUM
Mihaela SLAVILA – Asistent șef UPU Elias București Mihaela SIRBU – Asistent șef UPU-SMURD Reșița Dr. Călin ALEXANDRU – DSU.
Dr Adrian ZOICAN – Medic șef UPU-SMURD Buzău Dr Maria SALANTA – Medic șef UPU-SMURD Mureș Maria GHEORGHE – Asistent șef UPU-SMURD Pitești Mihaiela HRECENIUC – Asistent șef UPU-SMURD Suceava Tamara Baciu – Asistent șef UPU-SMURD BUZĂU dr. Ecaterina Buzău – Medic șef UPU Slatina dr. Raluca Tat -Medic șef UPU – SMURD Cluj Rodica Bratu – Asistent șef UPU ,,Grigore Alexandrescu,, București
Dr. Adriana Moldovan – Medic șef UPU-SMURD Satu Mare Monica Trifan-Lefter – Asistent șef UPU-SMURD Tulcea Marola Zoica – Asistent șef UPU SMURD Galați.
Peter Anna-Maria – Asistent șef UPU-SMURD Miercurea Ciuc Szakacs Marta – Asistent șef UPU-SMURD Cluj Cristea Viorel – Asistent șef UPU-SMURD Slobozia Nicoleta Peres – Asistent șef UPU-SMURD Satu Mare Margareta Gancea – Asistent șef UPU M.S. Curie București Conf. dr. Cristian Boeriu – UMFST Târgu Mureș Dr. Cuculici George – Medic șef UPU ILFOV Adriana Ilea – Asistent șef UPU ILFOV.
Dr. Liviu Cîrlan – Medic șef UPU-SMURD Suceava. Dr. Dana Dincă – medic sef UPU-SMURD Focșani Lidia Zăncescu – Asistent șef UPU-SMURD Focșani Anișoara Borbely – Asistent șef UPU-SMURD Timișoara Maria Răsunoiu – Asistent șef UPU-SMURD Alba. dr. Elena Bilbor- Medic șef UPU SMURD Bacău.
Dr. Florentina Lehănceanu medic șef UPU Bagdasar Arseni Mariana Lazăr – Asistent șef UPU Călărași
Mihaela Maxim – Asistent șef UPU-SMURD Iași.
Dr. CARMENA NICOLETA PISERU – Medic șef UPU -SMURD VASLUI
dr. Mihai Iuhas – Medic șef UPU SMURD Zalău Elekes Mirela Asistent șef UPU-SMURD Zalău Mihaela BOLOCAN – Asistent șef UPU – SMURD PLOIEȘTI Ovidiu Catalina – Asistent șef UPU-SMURD Craiova Valentin Habor – Asistent șef UPU-SMURD BISTRITA Vintilescu Gheorghe – Asistent șef UPU-SMURD TG.JIU Diana Ionescu – Asistent șef UPU -SMURD Giurgiu Sonica Rotaru Asistent șef UPU-SMURD Vaslui.
Dr. Vâlcu Dumitru – Manager SAJ Tulcea Marinela Prina – Manager SAJ Olt Dr. Aurelia Luana Stan – Director medical SAJ Călărași Viorica Dobrescu – asistent medical DSU dr. Mihai Polinschi – Manager SAJ Galați. Neculai Lupașcu – Asistent șef SAJ Botoșani. Jr. Constantin Mitroi – Manager SAJ Gorj Vavilia Munteanu – Asistent șef SAJ Tulcea Aurora Popa – Manager SAJ Vaslui
dr. Albu Dorice – Manager SAJ Neamț dr. Alexandru Ilieș – Director medical SAJ MM Marinela Sârbu – Asistent șef SAJ Galați Dr.Cristian Gîngioveanu – Manager general SAJ Dolj. Ciprian Păcurar – Asistent șef SAJ Bistrița-Năsăud. Dr. Marius Sulutiu – Manager General SAJ Alba Jr Ligia Micle Manager SAJ MM Cristian Cimpoi – Manager General SAJ Covasna Ec. Gabriela Lupu-Șerban – Manager General SAJ Giurgiu dr. Liciniu Venter – Manager SAJ Bihor Popovits Eva – Asistent șef SAJ Covasna
Ramona Nemet – Asistent șef SAJ Satu Mare Dr. Constantin Popescu – SAJ Sibiu Duta George As șef SAJ Prahova Dr Ipatie Madalin-manager SAJ Prahova dr Aura Crețu Manager general SAJ Bacău. dr Ioana Tamas director medical SAJ Salaj Nicoleta Meauta – Asistent șef SAJ Vrancea Miron Popescu – Asistent șef SAJ Dolj. dr Dehelean Carmen – Director medical SAJ Timiș dr. Irimia Doru – Director Medical SAJ Cluj Diana Vasile – Manager SAJ Teleorman dr Vasile Costin – Director Medical SAJ Vrancea Dr. Alex Lazareanu – SAJ Suceava Dr. Alin Dinu – Director Medical SAJ Olt. Ec Gheorghe Mihail – Manager SAJ Dâmbovița Sandu Daniel Rîpă – Asistent șef SAJ IAȘI.
Dr. Mihaela Abălașei – Director medical SAJ Suceava Cristina Breazu – Asistent șef SAJ MH dr. Constantin Radu Calistru – Manager general interimar SAJ IAȘI
Dr. Peter Szilard – Manager General SAJ Harghita Dr. Domokos Ivan – Director Medical SAJ Harghita
Dr. Ovidiu Rus – Medic șef UPU-SMURD Bistrita
Dr. Daniel Nour – Medic Șef UPU Pediatrie SCUC Cluj-Napoca Dr. Alina Babeu – Medic șef UPU Spital de Copii Timișoara Mihai Gabrian – Asistent șef UPU-SMURD Arad. Ileana Constantinescu – Asistent șef UPU Slatina Dr. Florin Nicolae – Medic șef UPU-SMURD Vâlcea. Ovidiu Olea – Asistent șef UPU-SUUB
Irina Neagu – Asistent șef UPU-SMURD Constanța Ileana Sandor – Asistent șef UPU SMURD Petroșani. Ramona Motoasca – Asistent șef UPU-SMURD Brașov Gianina Marina Popovici – Asistent șef UPU-SMURD Bacău dr. Eugen Sârbu – Medic șef UPU-SMURD Reșița dr Bogdan Opriță – Medic șef UPU-SMURD SCUB București Dana Pascu – Asistent șef UPU-SMURD SCUB București dr. Hadrian Borcea – Medic șef UPU-SMURD Bihor

5 Comentarii

HOMANA IOAN SABIN 11 decembrie 2019 at 20:37

Buna seara!
Pro- Arafat!!!

ciclop 11 decembrie 2019 at 20:46

arafat a facut mult pentru SMURD dar nu este deasupra legii, auzi, plec din tara!!!!, stai tata aici daca esti curat ca fata mare si demonstreaza ca esti nevinovat si vei fi pe cai mari , altfel dai de banuit !!!. Ce esti ceasescu inainte de congres sa publici scrisori de sustinere din toata tara !!!! In plus nimeni nu e sudat de scaun su de neinlocuit, cred ca i s-a cam urcat la cap si controlul il ajuta sa revina cu picioarele pe pamant !!.sau ii este teama de ce se va gasi! in urma controlului!!

Inlocuitorul 12 decembrie 2019 at 5:57

Nicaieri in lume un astfel de sistem public nu este legat doar de un om, ci de legi bine puse la punct! Oameni nu sunt eterni si mai si obosesc.

Eu 12 decembrie 2019 at 14:00

Pt.ciclop si inlocuitorul-nu e nimeni legat de scaun dar un profesionist ca domnul Arafat nu poate fi demis decat tot de un profesionist,nu de niste lingai politici si incompetenti.Ce competenta are vela sa-l dea jos?Asta e doar un politruc.Ce stie el de SMURD?Va rog,nu-mi mai blocati comentariul.

Eu 12 decembrie 2019 at 14:03

Toti acesti medici sustin un profesionist.Poate fi Vela profesionist macar pe jumatate ca Arafat?E doar un politruc.

Comentariile sunt oprite