Rămâi conectat

Actualitate

Şcoala „Ioan de Hunedoara” Sântimbru: „Să ne respectăm bătrânii”

Publicat

în

La Şcoala „Ioan de Hunedoara” Sântimbru s-au derulat o serie de activitaţi dedicate zilei de 29 aprilie – Ziua Europeană a solidarităţii între generaţii, în cadrul proiectului „Să ne respectăm bătrânii”, iniţiat de directorul Petru Dobrotă.

„Oamenii în vârstă sunt admirabili şi modeşti. Demnitatea lor are nevoie doar de recunoaştere, respect şi o fărâmă de atenţie. Singurătatea este cea mai mare spaimă a omului în vârstă. Astfel de persoane îşi doresc să socializeze, să îşi spună poveştile de viaţă şi să împărtăşească din experienţele trăite. Din păcate, unii dintre bătrâni trec în lumea de dincolo cu sufletele încărcate de dorul celor pe care i-au născut, crescut şi îngrijit – copiii, dar care nu îşi mai aduc aminte de ei, în multe cazuri nici macar de sărbători sau aniversarea zilelor de naştere. Unii nici nu vin la înmormântarea părinţilor, chiar dacă sunt anunţaţi. Pornind de la aceste nevoi a luat naştere acest proiect„, a declarat iniţiatorul proiectului, prof. Petru Dobrotă. În cadrul proiectului, elevii au avut posibilitatea să se implice într-un exerciţiu desolidaritate, de acţiune civică, pentru promovarea şi protejarea comună a drepturilor lor şi a persoanelor de vârsta a treia, precum şi de participareaefectivă a elevilor în procesul de educare a şcolii. Învăţătorul Nicolae Bec a informat elevii despre fenomenul „bătrâneţe” şi i-a sfătuit să respecte persoanele vârstnice. Le-a citit poezii şi poveşti despre bunici, a avut un dialog cu elevii cu privire la nevoile cu care se confruntă persoanele geriatrice, în scopul sensibilizării lor, a prevenirii şi combaterii marginalizării şi excluziunii sociale şi promovării incluziunii sociale a persoanelor vârstnice. Bătrânii s-au bucurat la întâlnirea cu elevii, considerându-i ca pe nepoţii lor de care, de foarte multe ori, le este tare dor. Au fost discuţii interactive, îmbrăţişări şi lacrimi, momente vesele, cântece, poezii şi foarte multă dragoste împărtite reciproc.

„Cu toţii avem nevoie în viaţă de compania bătrânilor, pentru a reuşi să înţelegem cât este de important să respecţi vârstnicii din familie şi din comunitate. Este nevoie ca tinerii să conştientizeze că, prin gestul lor, îi ajută pe aceşti oameni să trăiască o experienţă minunată, punându-se în rândul nepoţilor acestora. Bătrânii au nevoie de astfel de vizite, pentru a mai uita de problemele cotidiene, de boală şi pentru a-şi aminti de o perioadă frumoasă din viaţa lor”, a declarat prof. Petru Dobrotă. În acest proiect s-a mai implicat şi prof. Adina Dan.  

Electrica Furnizare Discount

Robert GHERGU 

 

Publicitate

Actualitate

Ora de iarnă 2021: Când se dă ceasul înapoi în acest an

Publicat

în

Ora de iarnă 2021: Când se dă ceasul înapoi în acest an

Când se trece la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie, astfel că această zi va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.

Când se trece la ora de iarnă. România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie, sâmbătă spre duminică. Ora 4, duminică dimineața, devine ora 3.

În consecință, duminică, 31 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore. Ora de iarnă este o măsură administrativă care se aplică în Europa, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.

Electrica Furnizare Discount

Sistemul schimbării între ora de iarnă şi cea de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard.

Când se trece la ora de iarnă. Motivația din spatele deciziei

Explicația este că introducerea orei de vară a fost motivată de creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi era extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Ţările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 03.00 devine ora 04.00), în timp ce la ora de iarnă operaţiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră şi ora 04.00 devine ora 03.00. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi (GMT) – Greenwich Mean Time, va fi de două ore în timp ce în perioada orei de vară este de trei ore.

Citește mai mult

Actualitate

OFICIAL| Nicolae Ciucă a fost votat de liberali ca propunere de premier. Guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament, varianta probabilă

Publicat

în

Nicolae Ciucă a fost votat de liberali ca propunere de premier. Guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament, varianta probabilă

În cadrul celei mai scurte ședințe din istoria PNL, liberalii l-au votat pe Nicolae Ciucă ca propunere de premier.

La acest moment se merge pe varianta Nicolae Ciucă premier, cu un guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nuanțează poziția PSD și, întrebat fiind de jurnaliști cum vede soluția Nicolae Ciucă premier, a explicat că trebuie să ținem cont de perioada dificilă prin care trece România.

Electrica Furnizare Discount

”Haideți să vedem cum se așează lucrurile și să ținem cont de perioada din acest moment. Îmi mențin părerea că România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar (…) Voi ieși cu o declarație clară după Biroul Permanent Național și după consultări”, a spus Marcel Ciolacu.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

AVERTISMENTUL dat de Răzvan Cherecheș anunțului lui Klaus Iohannis: „Patru sau cinci zile de amânare înseamnă de fapt mii de morţi”

Publicat

în

AVERTISMENTUL dat de Răzvan Cherecheș anunțului lui Klaus Iohannis: „Patru sau cinci zile de amânare înseamnă de fapt mii de morţi”

Răzvan Cherecheş, expertul în politici de sănătate publică, trage un semnal de alarmă precizând că există posibilitatea ca în România să avem parte de un val continuu de coronavirus. El spune că 4 sau 5 zile de amânare a restricțiilor înseamnă de fapt mii de morţi.

Acesta a precizat într-o emisiune de la Digi24, că cine a văzut mesajul preşedintelui va avea abia peste o săptămână simptome, apoi peste alta va decide testarea, iar în următoarea situaţia i s-ar putea agrava foarte tare. Cherecheş atrage atenţia autorităţilor că în fiecare minut oamenii se infectrează, iar cele patru zile de amânare stabilite de preşedintele ţării, vor fi dramatice pentru români.

„În România va fi un val continuu de coronavirus” a mai spus acesta. El a accentuat faptul că trebuia ca cineva în ţara aceasta ar fi trebuit să îşi asume măsura de lockdown total pentru ca lucrurile să meargă spre bine.

Electrica Furnizare Discount

Toate mesajele transmise de către autorităţi populaţiei este că această criză sanitară nu este de fapt o urgenţă. România trimite pacienţi în Ungaria, dar Ungaria când se uită la noi în ţară nu vede nicio măsură de urgenţă luată. „Nu ştiu cum pot oamenii ăştia să doarmă noaptea”, a mai spus Cherecheş miercuri seara în intervenţia de la Digi24.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri seara măsuri antiepidemice care vor fi luate de luni. Principalele restricții care vor fi impuse începând de luni asut: certificatul verde va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților, noaptea vor mai putea circula doar vaccinații, iar masca redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare