Schimbări fiscale majore după alegeri: Impozitare progresivă, eliminarea facilităților în IT și reduceri ale burselor pentru elevi
Schimbări fiscale majore după alegeri: Impozitare progresivă, eliminarea facilităților în IT și reduceri ale burselor pentru elevi
Guvernul se pregătește pentru un val de noi taxe care ar putea intra în vigoare anul viitor. Măsurile propuse, discutate astăzi în cadrul coaliției, vor fi adoptate după alegeri. Printre acestea se numără impozitarea progresivă a salariilor, eliminarea facilităților fiscale pentru domeniul IT și reducerea burselor pentru elevi. Aceste măsuri sunt menite să crească veniturile la bugetul de stat, în contextul necesității de finanțare suplimentară.
Citește și: Autoritățile pregătesc noi taxe: TVA ar putea crește la 21% în 2025. Scenarii în discuție
Se discută modificarea impozitării muncii, cu un scenariu posibil de aplicare a unei cote unice de 16%, ceea ce ar reprezenta o creștere de șase puncte procentuale. Economiștii de la organisme financiare externe au avansat și alte propuneri.
Specialiștii Comisiei Europene și ai Fondului Monetar Internațional au sugerat implementarea impozitării progresive pe salarii în România, precum și majorarea TVA-ului de la 19% la 21% sau chiar 22%. Totuși, PSD a exclus posibilitatea creșterii TVA.
„Este exclus ca TVA-ul să se mărească. Este incorect într-o societate dezvoltată să pui povara egală pentru toată lumea”, spune Marcel Ciolacu, premierul României.
PSD susține introducerea impozitării progresive, cu taxe mai mari pentru veniturile mari, în timp ce PNL se opune acestei măsuri. Potrivit propunerii, cel mai mic impozit, de 10%, ar fi aplicat pentru câștiguri de până la 3.500 de lei pe lună, iar pentru veniturile mai mari, cotele ar fi cel puțin duble.
„Comisia Europeană face recomandarea asta în mod automat. Nu merg până la capăt cu judecata. La ei funcționează, pentru că sistemul deducerilor a fost foarte bine gândit, experimentat timp de mulți ani. O impozitare progresivă, fară un sistem de deduceri funcțional distruge țara”, spune Dan Schwartz, expert fiscal.
Impozitul pe dividende ar putea crește, iar microîntreprinderile ar putea fi supuse unei fiscalități mai stricte, în cazul în care pragul de impozitare scade de la 500.000 de euro la 60.000 de euro, așa cum a solicitat Comisia Europeană.
De asemenea, companiile de stat care înregistrează pierderi, cum ar fi CFR, ar putea fi obligate să reducă personalul și să implementeze măsuri pentru a deveni profitabile. În plus, se preconizează reduceri de cheltuieli în domeniile sănătății și educației, inclusiv eliminarea anumitor facilități.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROIECT DIGITALIZARE MANIERE SRL Numele Beneficiarului : MANIERE SRL MANIERE SRL, cod de identificare fiscala 37347786, inregistrata la Registrul Comertului nr. J22/823/2017, cu sediul in Municipiul Iași, Strada Petre Țuțea, nr. 2A, Bloc 907 scara 2 et. 1 ap. 4, Ap 2, cod poștal 700693, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 701, […]