Rămâi conectat

Actualitate

Schimbare IMPORTANTĂ pentru angajaţi, în 2019: Ce se întâmplă cu concediul de odihnă neefectuat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din 1 ianuarie 2019, au intrat în vigoare mai multe prevederi importante privind concediu de odihnă la care orice angajat din România are dreptul.

După decizia din acest an a Curții de Justiție a Uniunii Europene, zilele de concediu de odihnă neefectuate trebuie plătite, chiar dacă n-au fost cerute de angajat. Aceste zile vor fi plătie în bani, dar există o condiție. Angajatul trebuie să demonstreaze că nu și-a putut lua concediu din motive independente de voința sa. În acest caz angajatorul trebuie să compenseze în bani zilele de concediu de odihnă neefectuate chiar dacă salariatul n-a depus cerere de concediu.

La acordarea concediului de odihnă nu se ţine cont de perioada de concediu de creştere şi salariaţii de alte religii decât cea creştin-ortodoxă trebuie să beneficieze de zile libere în afara sărbătorilor legale. Acestea reprezintă o parte dintre principalele modificări în privinţa reglementării privind concediul de odihnă, apărute recent, scrie avocatnet.ro.

În primul rand, salariaţii de altă religie decât cea creştin-ortodoxă beneficiază de zile libere speciale, altele decât cele legale, conform legii, şi altele decât zilele de concediu de odihnă. Practic, ei beneficiază atât de zilele libere legale ale creştin-ortodocşilor, cât şi de libere legale pentru propriile sărbători religioase majore.

De asemenea, chiar dacă nu cer concediu de odihnă, salariaţii trebuie să fie plătiţi pentru zilele de concediu neefectuate, la încetarea unui contract de muncă, a decis CJUE. Totuşi, conform aceleiaşi Curţi, motivul pentru care salariatul nu a cerut concediu de odihnă trebuie să fie independent de voinţa sa.

Nu în ultimul rând, atunci când un angajat care nu şi-a luat toate zilele de concediu de odihnă la care avea dreptul moare, de compensaţia pentru aceste zile de concediu de care n-a beneficiat angajatul decedat pot beneficia moştenitorii lui. Astfel a decis CJUE. Raţionamentul Curţii a fost că această compensaţie financiară are o natură strict patrimonială, astfel că moştenitorii angajatului decedat trebuie să poată beneficia de pe urma acestui drept patrimonial.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sprijin pentru fermierii români: Despăgubiri de până la 3.000 de lei, dobânzi fixe de 1,95 % pentru credite și suspendarea plății datoriilor până în decembrie 2025

Bera Larisa

Publicat

în

Sprijin pentru fermierii români: Despăgubiri de până la 3.000 de lei, dobânzi fixe de 1,95 % pentru credite și suspendarea plății datoriilor până în decembrie 2025 În ședința de astăzi, joi, 28 august, a Guvernului, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au abordat subiectul referitor la sprijinul pentru fermierii români, în contextul secetei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea