Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

SCENARIU- Măsuri fără PRECEDENT de luptă împotriva COVID-19. Se va INTERZICE părăsirea DOMICILIULUI, cu EXCEPȚII strict prevăzute prin lege – DRAFT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
SCENARIU- Măsuri fără PRECEDENT de luptă împotriva COVID-19. Se va INTERZICE părăsirea DOMICILIULUI, cu EXCEPȚII strict prevăzute prin lege – DRAFT

În contextul evitării răspândirii infecției cu coronavirus, Grupul de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României stabilește condițiile fără precedent pe care TREBUIE să le respectăm atunci când ieșim din casă în perioada autoizolării determinate de criza de coronavirus.

Precizari OFICIALE: Grupul de Comunicare Strategică transmite că documentul care circulă în mediul online cu privire la interzicerea deplasărilor în afara domiciliului este doar un draft. Deşi documentul este unul real, este departe de a se lua o asemenea decizie, neexistând nici măcar o propunere formală în acest sens.

„Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”, Grupul de Comunicare Strategică face următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.”

HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

În temeiul art. 8^2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), Grupul de suport tehnico – ştiinţific funcţionează ca organism de suport tehnic al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.

Având în vedere extinderea infecţiilor cu SARS-COV 2 la nivel naţional, în data de 20.03.2020 membrii Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenirii răspândirii infecţiei.

Membrii au decis următoarele:

Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reşedinţei cu următoarele excepţii:

a) deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială, şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă (cu prezentarea unei Adeverinţe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),

b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu,

d) deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor;

e) alte motive care justifică urgenţa, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declaraţiei, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităţilor de control.

f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,

g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,

(2) Deplasările menţionate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declaraţiei, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoţite de copii minori sau prezenţa copiilor minori în autovehicul, alături de părinţi/bunici, atunci când nu pot fi lăsaţi singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.

Art. 2 Persoanele au dreptul de a-şi alege locaţia în care vor domicilia pe perioada în care se menţin restricţiile de deplasare şi au obligaţia de a informa, motivat, secţia de poliţie de care aparţin, cu 48 de ore înainte, în situaţia în care decid, motivat, schimbarea acesteia.

sursa: gandul.ro stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea