Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

SCANDALUL GUNOAIELOR | Cu ce „arme” se luptă Garda de Mediu Alba. Șeful Gărzii de Mediu, Dănuț Hălălai, răspunde scurt și la obiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

SCANDALUL GUNOAIELOR | Cu ce „arme” se luptă Garda de Mediu Alba. Șeful Gărzii de Mediu, Dănuț Hălălai, răspunde scurt și la obiect

Scandalul gunoaielor din județul Alba este departe de a se încheia. Cetățenii ce plătesc tarife considerate a fi foarte mari își pun întrebări cu privire la cine este vinovatul pentru această problemă, iar o soluție pare a fi departe de a fi găsită într-un timp relativ scurt.

Albaiulienii tind să numească vinovați în această privință, iar astăzi ZiarulUnirea.ro l-a contactat pe Șeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai, pentru a  răspunde la câteva întrebări cu privire la activitatea instituției pe care o conduce, dar și a deșeurilor într-un context general legat de județul nostru.

Cu ce efectiv de personal operează în prezent Garda de Mediu – Comisariatul Județean Alba ?

„Personalul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Alba este compus din: 1 Comisar șef, 10 comisari, 1 jurist și 1 expert.”

Care sunt perspectivele de viitor ?

„În urma adresei primite de la Comisariatul General se așteaptă bugetarea posturilor rămase vacante, în vederea ocupării acestora prin concurs.”

De ce dotări tehnice dispune Garda de Mediu – Comisariatul Județean Alba ?

„Dotările de care dispune C.J.Alba al G.N.M. sunt: mijloace auto, aparate foto, laptop-uri, telefoane. Nu dispunem de laborator propriu.”

Este de datoria Gărzii de Mediu sau a UAT-urilor să igienizeze și să ecologizeze acolo unde sunt semnalate sau constatate probleme ?

„Este de datoria U.A.T.-urilor.”

Cât de solid este cadrul legislativ actual și ce îmbunătățiri mai sunt necesare ?

„Trebuie armozizată legislația internă cu legislația U.E., precum și adaptată la necesitățile actuale ale tării noastre.”

Ce sancțiuni și amenzi riscă persoanele fizice și juridice pentru nerespectarea normelor și legilor în vigoare?

„În funcție de gravitatea faptelor constatate, amenzile pot avea diferite cuantumuri. Pe lângă amenzi există și sancțiuni complementare.”

Suntem aproape să fim o „țară ca afară” ? Unde ne situăm la capitolele : conștientizare, prevenție, aplicare ?

„Mai avem mult de lucru la aceste capitole esențiale.”

Cum alegem, corect, prestatorul de servicii de transport de deșeuri provenite din construcții și reparații ?

„În genere prestatorul de salubritate desfășoară aceste activități.”

Ce amenzi și sancțiuni au fost aplicate de la începutul anului ? Câte mașini au fost confiscate ?

„1 sancțiune în cuantum de 15000 Ron,

1 avertisment

Nu s-au confiscat autoturisme”

În urma unui control inopinat alături de Mihail David, Comisar General Adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Dănuț Hălălai i-a „băgat în priză” pe operatorii de la groapa de gunoi de la Galda de Jos, înainte cu câteva zile, sancționându-i contravențional, pentru că nu ar fi respectat programul de lucru, la momentul respectiv acesta declara :

Citește și : VIDEO| Minune de 1 iunie! Se lucrează la groapa de gunoi de la Galda. Garda de Mediu i-a „băgat în priză”

„Consider că, până la sfârșitul anului, în septembrie, vor intra operatorii care au câștigat licitația, pe loturi, mai puțin pe lotul din zona montană unde, avem operatori in-house, cum ar fi Abrud și Câmpeni. Cu ei, deja am avut discuția pentru colectare selectivă. Eu zic că, undeva în octombrie, vom avea câștigați, dar nu voi permite sub nici o formă noilor operatori să nu colecteze selectiv, și această groapă va trebui să fie un exemplu pentru tot ceea ce înseamnă tratare de deșeuri din țară.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni” „Este nevoie de un schimb de generații în administrația județeană. Generația mea are obligația de a îngriji ce au construit părinții și bunicii noștri și de a dezvolta județul pentru generațiile viitoare. E o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea