Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Scandalul cadastrării sistematice de la Lupșa ajunge la ÎCCJ: Trei instituții și firma care a derulat contractul au contestat încheierea prin care a fost suspendat procesul verbal de acceptanță din 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scandalul cadastrării sistematice de la Lupșa ajunge la ÎCCJ: Trei instituții și firma care a derulat contractul au contestat încheierea prin care a fost suspendat procesul verbal de acceptanță din 2022

Agenția Națională de Cadastru și Proprietate Imobiliară, Primăria Lupșa, Cupru Min SA Abrud și firma Total Business Land SRL au contestat încheierea Curții de Apel Cluj prin care a fost suspendată procedura de cadastrare sistematică a imobilelor din comună.

Curtea de Apel Cluj a suspendat, în 4 iulie 2024, un document emis în urmă cu 2 ani (proces verbal de acceptanță) care stă la baza înregistrării terenurilor și locuințelor în cartea funciară. 300 de săteni contestă modul în care a fost derulată procedura și susțin că sute de hectare de terenuri și păduri au fost intabulate ilegal, fie în proprietatea Cupru Min Abrud, fie în cea a administrației locale.

Oamenii cer refacerea în integralitate a procedurii de cadastrare la nivelul UAT Lupșa pe sectoarele cadastrale contestate, din zona localităților Hădărău, Valea Lupșii și Geamăna. Contestația pârâților din dosar urmează să fie judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit încheierii completului de judecată de la Curtea de Apel Cluj, „reclamanții sunt persoane fizice ce pretind încălcarea drepturilor lor de proprietate prin intermediul înscrierilor în cartea funciară realizate în baza procesului verbal de acceptanță și justifică, în același timp, un folos practic direct, imediat și personal prin formularea cererii de chemare în judecată”. Instanța a reținut că procesul verbal de acceptanță confirmă/recunoaște îndeplinirea obligațiilor contractuale și, deci, recunoașterea executării conforme a obligaţiilor contractuale.

Citește și: În ȚARA JUPÂNILOR, dreptatea bate la ușă: Victorie a locuitorilor din Lupșa în scandalul cadastrării sistematice a terenurilor din comună. Curtea de Apel Cluj a suspendat efectele procesului verbal de acceptanță din octombrie 2022

„S-a dovedit, însă, prin probațiunea administrată, că ulterior confirmării îndeplinirii obligațiilor, au fost depuse un număr foarte mare de cereri de rectificare, care au fost, în proporție covârșitoare, admise. Întrucât prin procesul verbal de acceptanță se produc consecințe în privința drepturilor reale ale proprietarilor de imobile din UAT Lupșa și s-a dovedit, cel puțin la nivel de aparență, dificultăți de executare efectivă a cadastrării, curtea apreciază că există, cel puțin la nivelul aparenței, motive întemeiate de suspendare, pentru a evita producerea efectivă a efectelor procesului verbal de acceptanță, în condițiile în care s-a constatat existența unor disfuncționalități majore în activitatea de evidențiere scriptică a drepturilor de proprietate inventariate. Curtea reține că aspectele evidențiate anterior sunt suficiente pentru a permite o concluzie în privința procesului verbal de acceptanță și a întemeia constatarea existenței unui caz bine justificat de suspendare”, a precizat completul de judecată.

Reacția Primăriei Lupșa și a Cupru Min SA

S-a mai constatat faptul că proprietarii de imobile sunt în situația de a suferi un prejudiciu actul cu referire la o eventuală cadastrare eronată, iar terenurile în discuție se află în mediul rural, cu destinație agricolă şi, prin prezumție, utilizate în scopul producţiei agricole, aspect ce constituie un mijloc de subzistență pentru populația locală. Oamenii au reclamat că o mare parte din terenuri se află în zona iazului de decantare a sterilului de la Geamăna, care, astfel, ar urma să fie extins cu efecte negative asupra mediului înconjurător.

„O parte dintre imobilele ce le aparţin de drept au fost intabulate provizoriu în favoarea Cupru Min, existând riscul să se procedeze la o extindere a zonei de exploatare pe aceste imobile cu consecinţe extrem de dăunătoare atât pentru ei, cât şi pentru mediul înconjurător. În mod similar, pentru acele imobile care au fost înregistrare pe UAT Lupșa prin declararea mincinoasă a faptului că «nu se cunosc posesorii», există riscul ca acestea să fie înstrăinate sau preluate efectiv în patrimoniul unităţii şi exploatate în interesul unor persoane fizice sau juridice cu interese vătămătoare pentru reclamanţi”, au afirmat sătenii nemulțumiți.

Reprezentanții Primăriei Lupșa au susținut că dreptul de proprietate al reclamanţilor nu a fost încălcat prin intermediul procesului verbal contestat. „Dacă reclamanţii apreciază că ar fi suferit o vătămare a dreptului de proprietate asupra anumitor parcele de teren ca urmare a întocmirii documentaţiei de către pârâta Total Business Land SRL, calea pe care aceştia ar fi trebuit să o urmeze pentru a remedia încălcarea dreptului de proprietate este cea prevăzută de legea specială incidenţă în domeniu, respectiv cea menţionată în art. 14 alin. 4 din. Legea nr. 7/1996, şi nicidecum introducerea prezentei acţiuni în contencios.

Atât timp cât nu există parcele identificate de către reclamanţi şi dovedite ca aparţinând acestora care să fi fost menţionate în proprietatea altor persoane, nu se poate discuta de vreun prejudiciu material viitor sau previzibil. De asemenea, toate referirile reclamanţilor la încălcarea drepturilor nepatrimoniale la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic rămân la stadiul de simple afirmaţii, supoziţii şi aprecieri nefondate şi nedovedite în vreun fel şi nu pot atrage suspendarea executării procesului-verbal de acceptanţă”, a răspuns administrația locală.

De celaltă parte, cei de la Cupru Min au replicat că societatea deţinând decrete de expropriere, având calitatea de administrator al suprafeţelor de teren aflate in litigiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | NINGE pe Transalpina: Stratul de zăpadă ajunge aproape la 5 cm. Traficul este îngreunat și vizibilitatea redusă

Ziarul Unirea

Publicat

în

NINGE pe Transalpina: Stratul de zăpadă ajunge aproape la 5 cm. Traficul este îngreunat ți vizibilitatea redusă NINGE pe Transalpina la mijlocul lui septembrie. Stratul de zăpadă ajunge aproape la 5 cm. Traficul este îngreunat și vizibilitatea redusă Salvamont Gorj a emis o avertizare pentru șoferii care intenționează să traverseze Transalpina, în special în sectorul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea