Scandal între avocaţii din Baroul Alba şi Casa Judeţeană de Pensii Alba
O eroare a finanţiştilor din Alba dă palpitaţii avocaţilor: deşi cotizează la Casa de Asigurări a Avocaţilor din România li s-a cerut să se înscrie şi în sistemul public de pensii!
Zilele acestea avocaţii din judeţul nostru au primit din partea Casei Judeţene de Pensii Alba câte o adresă prin care li se comunica faptul că sunt obligaţi să se înscrie şi să cotizeze la sistemul public de pensii. Aceasta în ciuda faptului că toţi, fără excepţie, sunt plătitori la Casa de Asigurări a Avocaţilor din România. Cum era firesc, ei s-au adresat Casei de Asigurări a Avocaţilor, Filiala Alba, respectiv preşedintelui acesteia, av. Daniel Morar. Şi iată că în data de 10 noiembrie 2011, la Casa Judeţeană de Pensii Alba s-a primit o întâmpinare din partea Casei de Asigurări a Avocaţilor, Filiala Alba, prin care se arată următoarele: potrivit art. 33 din Legea nr. 51/1995, privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, „avocaţii au propriul sistem de asigurări sociale” şi „sistemul de asigurări sociale al avocaţilor este reglementat prin lege şi se bazează pe contribuţia acestora, precum şi pe alte surse prevăzute de lege ori de Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor”. De asemenea, în concordanţă cu prevederile art 1 din OUG nr. 221/2000, „dreptul la pensie şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocatului se exercită în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, prin sistemul unic, propriu şi autonom de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, gestionat de Casa de Asigurări a Avocaţilor din România”. Mai mult decât atât, în adresa trimisă Casei Judeţene de Pensii Alba de către av. Daniel Morar se mai arată că în temeiul art. 92. alin. 2 din Legea nr. 51/1995, „avocatul înscris în barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat să contribuie la constituirea fondului Casei de Asigurări a Avocaţilor din România”. Prin urmare, nu li se poate impune avocaţilor să contribuie şi la sistemul public de pensii.
Vineri, 11 noiembrie 2011, l-am contactat pe dl. Alexandru Retegan, directorul Casei Judeţene de Pensii Alba, pentru a clarifica această situaţie. Dânsul ne-a declarat că este vorba despre o regretabilă eroare, care nu aparţine, însă, instituţiei pe care o conduce, ci Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, care a interpretat greşit legea. Din pricina acestei interpretări eronate, după cum afirmă dl. Retegan, la nivelul Casei Judeţene de Pensii Alba s-a primit o listă cu persoane fizice autorizate, care obţin venituri din diferite activităţi, altele decât cele salariale şi care au obligaţia de a contribui la sistemul public de pensii. Ei bine, pe lista respectivă, aşa cum a fost ea extrasă din baza de date a DGFP Alba, figurau doar numele şi CNP-urile persoanelor respective, fără a fi precizată şi profesiunea. „Fireşte, a declarat dl. Retegan, că avocaţii nu intră sub incidenţa prevederilor legale invocate de către DGFP, ci este vorba despre micii meseriaşi, asociaţiile familiale etc.”
Aşadar, domnilor avocaţi, nu vă alarmaţi. Este vorba doar despre o regretabilă eroare…
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]