Rămâi conectat

Politică Administrație

Scandal în USL Alba pe tema majorării biletelor pentru transportul public local – reacții agresive și acuzații în lanț

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luni, în cadrul unei tumultoase ședințe de consiliu local, consilierii municipali din Alba Iulia au aprobat scumpirea bileteleor și abonamentelor pentru transportul public local cu 12%.

Acest lucru a generat un scandal între PSD-ști și PNL-ști. Disputa a început în timpul ședinței între consilierul liberal Simone Albani și social-democratul Vasile Crișan și a continuat pe rețeaua de socializare fecebook între purtătorul de cuvânt al PNL Alba – Florin Roman și președintele PSD Alba Iulia – Ovidiu Jidveian.

Roman i-a acuzat pe Jidveian și pe Crișan că au votat majorarea tarifelor pentru transportul local (STP) deși în urmă cu câteva ore anunțaseră în cadrul unei conferințe de presă că vor vota împotriva proiectului de hotărâre privind  scumpirea biletelor și abonamentelor de transport. Ovidiu Jidveian i-a replicat lui Roman, aminitindu-i de faptul că CJ Alba ar fi dezavantajat toate primăriile PSD si implicit si cetăţenii din aceste localităţi la bugetul pentru anul in curs.

Se pare că scandalul nu se va opri aici,  liberalii anunțând în această dimineață o conferință de presă, pe care însă au amânat-o ulterior pentru mâine.

Vă redăm în continuare dialogul care a avut loc pe faccebook între cei doi lideri ai USL:

Florin Roman: Astăzi binomul PDL-PPDD a mai dat o lovitură albaiulienilor. A mai băgat 3,5 milioane de euro in buzunarul băieţilor deştepţi de la STP, firma de casă a primarului Hava. Un vot a venit neaşteptat și din partea domnului consilier Crişan de la PSD care cu puțin timp înainte, în conferință de presă anunța că votează taman invers. Si nu e prima data, cînd acest consilier PSD, contribuie la satisfacerea intereselor de milioane de euro ale STP. Unii spun chiar ca dl Crişan ar avea si ceva rubedenii pe acolo. Cum să declari dimineața și după-amiaza să votezi pentru? Curat Caragiale coane Crişan!

Am înțeles ca cele 12 voturi provin de la PDL – 9, de la PPDD – 1, de la PSD – 2, domnii Crişan si Jidveian. Deci vorbim de un trinom de 3,5 milioane de euro marca PDL-PSD-PPDD. Felicitări pentru verticalitate Bogdan si Horaţiu.

Ovidiu Jidveian: Florine, contractul cu STP, deși e un contract păgubos pentru Alba Iulia e un contract semnat în urmă cu un an și aprobat de vechiul CL și care din păcate este un contract aflat in vigoare si care cu toată părerea de rău trebuie respectat inclusiv acea clauză cu contribuţia municipiului Alba Iulia. A respinge la nesfârșit aplicarea clauzelor contractuale înseamnă automat 2 aspecte: blocarea transportului public in Alba Iulia si atragerea răspunderii consilierilor care nu au votat un aspect legal. Eu unul nu sunt dispus la acest risc tocmai pt ca văd în primul rând respectarea legii și apoi gargara politică.

Florin Roman: Ok Ovidiu e punctul tău de vedere. Ce nu înțeleg este de ce ați mai făcut conferința de presă? Deocamdată nu ați obținut nimic decât promisiuni. Dacă rămân promisiuni va trebui sa îți asumi acest vot. Eu nu plâng de milă STP. Tocmai cred ca s-a încălcat legea întrucât caietul de sarcini este demn de o teză de şmecherie. Punctul tău de vedere este același cu al primarului Hava. Dar mă rog fiecare judecă cum vrea.

Ovidiu Jidveian: Te rog nu-mi mai menţiona numele in mediul public pentru că sunt un om care te respectă si nu vreau sa facem un ping pong de declaraţii și să încep și eu cu binomul PNL-PDL din CJ care aţi dezavantajat toate primăriile PSD și implicit și cetăţenii din aceste localităţi la bugetul pentru anul in curs. Hai să ţinem nemulţumirile pentru noi și să le discutăm și să dovedim că în Alba totuşi USL are şanse sa funcţioneze nu doar să comunice pe FB.

Florin Roman: La CJ Alba primarii PSD au primit miliarde de lei. Nu uita că sunt doar 10 din 78. Dacă e prea mult o să le comunic poziția ta. Întreabă-i pe primarii PSD  și o să le cunoşti altă opinie. În urma votului vostru ați trimis 3,5 milioane de euro la firma de casă a PDL.

Ovidiu Jidveian: Și fară votul nostru Hava avea majoritatea dar eu ca avocat nu pot să mă opun unui act legal datorită unor adversităţi politice. Măcar am obţinut acordul în principiu al consilierilor ca elevii și pensionarii din Alba Iulia să circule gratuit cu autobuzul, iar STP să ofere mai multă transparență cheltuielilor.

Florin Roman: Ei să o vedem și pe asta materializată. Pentru că acele categorii să circule gratuit e nevoie de alte subvenții. Această idee seamănă la indigo cu ceea ce spune domnul Hava.

sursa: facebook

Biletele și abonamentele pentru transportul public din municipiul Alba vor fi mai scumpe cu 12%. Cel mai probabil, începând cu data de 1 mai a.c., călătorii de pe autobuzele STP vor plăti 2 lei pentru un bilet (valabil 60 de minute) și 67 de lei pentru un abonament. De asemenea, a fost aprobată plata sumei de 14.575.471 de lei, reprezentând contribuția municipiului Alba Iulia pe anul 2013, la Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local.

*Consilierii locali Vasile Crișan (PSD) și Simone Albani (PNL) la un pas de a se lua de piept în public, în fața primăriei

O altă discuție aprinsă s-a ”consumat” chiar în cadrul ședinței de Consiliu Local, între Simone Albani (PNL) și Vasile Crișan (PSD). La întrebarea dacă este adevărat că ar avea rude angajate la STP Alba Iulia, consilierul social-democrat s-a ”înfierbântat” peste măsură, s-a declarat jignit și i-a cerut liberalului să-și ceară scuze în mod public.

Crișan a admis că a existat o ”situație” de acest fel, respectiv o verișoară căsătorită cu un angajat al firmei de transport, care însă a divorțat cu mulți ani în urmă.

”Starea conflictuală” a fost dezamorsată chiar în fața primăriei, de către colegii de partid ai consilierului social democrat care l-au convins că locul și modul în care își susține cauza nu este tocmai adecvat, mai ales că la ”discuție” a asistat și presa. (I. S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea