Rămâi conectat

Politică Administrație

Scandal în USL Alba pe tema majorării biletelor pentru transportul public local – reacții agresive și acuzații în lanț

Publicat

în

Luni, în cadrul unei tumultoase ședințe de consiliu local, consilierii municipali din Alba Iulia au aprobat scumpirea bileteleor și abonamentelor pentru transportul public local cu 12%.

Acest lucru a generat un scandal între PSD-ști și PNL-ști. Disputa a început în timpul ședinței între consilierul liberal Simone Albani și social-democratul Vasile Crișan și a continuat pe rețeaua de socializare fecebook între purtătorul de cuvânt al PNL Alba – Florin Roman și președintele PSD Alba Iulia – Ovidiu Jidveian.

Roman i-a acuzat pe Jidveian și pe Crișan că au votat majorarea tarifelor pentru transportul local (STP) deși în urmă cu câteva ore anunțaseră în cadrul unei conferințe de presă că vor vota împotriva proiectului de hotărâre privind  scumpirea biletelor și abonamentelor de transport. Ovidiu Jidveian i-a replicat lui Roman, aminitindu-i de faptul că CJ Alba ar fi dezavantajat toate primăriile PSD si implicit si cetăţenii din aceste localităţi la bugetul pentru anul in curs.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că scandalul nu se va opri aici,  liberalii anunțând în această dimineață o conferință de presă, pe care însă au amânat-o ulterior pentru mâine.

Vă redăm în continuare dialogul care a avut loc pe faccebook între cei doi lideri ai USL:

Florin Roman: Astăzi binomul PDL-PPDD a mai dat o lovitură albaiulienilor. A mai băgat 3,5 milioane de euro in buzunarul băieţilor deştepţi de la STP, firma de casă a primarului Hava. Un vot a venit neaşteptat și din partea domnului consilier Crişan de la PSD care cu puțin timp înainte, în conferință de presă anunța că votează taman invers. Si nu e prima data, cînd acest consilier PSD, contribuie la satisfacerea intereselor de milioane de euro ale STP. Unii spun chiar ca dl Crişan ar avea si ceva rubedenii pe acolo. Cum să declari dimineața și după-amiaza să votezi pentru? Curat Caragiale coane Crişan!

Am înțeles ca cele 12 voturi provin de la PDL – 9, de la PPDD – 1, de la PSD – 2, domnii Crişan si Jidveian. Deci vorbim de un trinom de 3,5 milioane de euro marca PDL-PSD-PPDD. Felicitări pentru verticalitate Bogdan si Horaţiu.

Ovidiu Jidveian: Florine, contractul cu STP, deși e un contract păgubos pentru Alba Iulia e un contract semnat în urmă cu un an și aprobat de vechiul CL și care din păcate este un contract aflat in vigoare si care cu toată părerea de rău trebuie respectat inclusiv acea clauză cu contribuţia municipiului Alba Iulia. A respinge la nesfârșit aplicarea clauzelor contractuale înseamnă automat 2 aspecte: blocarea transportului public in Alba Iulia si atragerea răspunderii consilierilor care nu au votat un aspect legal. Eu unul nu sunt dispus la acest risc tocmai pt ca văd în primul rând respectarea legii și apoi gargara politică.

Florin Roman: Ok Ovidiu e punctul tău de vedere. Ce nu înțeleg este de ce ați mai făcut conferința de presă? Deocamdată nu ați obținut nimic decât promisiuni. Dacă rămân promisiuni va trebui sa îți asumi acest vot. Eu nu plâng de milă STP. Tocmai cred ca s-a încălcat legea întrucât caietul de sarcini este demn de o teză de şmecherie. Punctul tău de vedere este același cu al primarului Hava. Dar mă rog fiecare judecă cum vrea.

Ovidiu Jidveian: Te rog nu-mi mai menţiona numele in mediul public pentru că sunt un om care te respectă si nu vreau sa facem un ping pong de declaraţii și să încep și eu cu binomul PNL-PDL din CJ care aţi dezavantajat toate primăriile PSD și implicit și cetăţenii din aceste localităţi la bugetul pentru anul in curs. Hai să ţinem nemulţumirile pentru noi și să le discutăm și să dovedim că în Alba totuşi USL are şanse sa funcţioneze nu doar să comunice pe FB.

Florin Roman: La CJ Alba primarii PSD au primit miliarde de lei. Nu uita că sunt doar 10 din 78. Dacă e prea mult o să le comunic poziția ta. Întreabă-i pe primarii PSD  și o să le cunoşti altă opinie. În urma votului vostru ați trimis 3,5 milioane de euro la firma de casă a PDL.

Ovidiu Jidveian: Și fară votul nostru Hava avea majoritatea dar eu ca avocat nu pot să mă opun unui act legal datorită unor adversităţi politice. Măcar am obţinut acordul în principiu al consilierilor ca elevii și pensionarii din Alba Iulia să circule gratuit cu autobuzul, iar STP să ofere mai multă transparență cheltuielilor.

Florin Roman: Ei să o vedem și pe asta materializată. Pentru că acele categorii să circule gratuit e nevoie de alte subvenții. Această idee seamănă la indigo cu ceea ce spune domnul Hava.

sursa: facebook

Biletele și abonamentele pentru transportul public din municipiul Alba vor fi mai scumpe cu 12%. Cel mai probabil, începând cu data de 1 mai a.c., călătorii de pe autobuzele STP vor plăti 2 lei pentru un bilet (valabil 60 de minute) și 67 de lei pentru un abonament. De asemenea, a fost aprobată plata sumei de 14.575.471 de lei, reprezentând contribuția municipiului Alba Iulia pe anul 2013, la Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local.

*Consilierii locali Vasile Crișan (PSD) și Simone Albani (PNL) la un pas de a se lua de piept în public, în fața primăriei

O altă discuție aprinsă s-a ”consumat” chiar în cadrul ședinței de Consiliu Local, între Simone Albani (PNL) și Vasile Crișan (PSD). La întrebarea dacă este adevărat că ar avea rude angajate la STP Alba Iulia, consilierul social-democrat s-a ”înfierbântat” peste măsură, s-a declarat jignit și i-a cerut liberalului să-și ceară scuze în mod public.

Crișan a admis că a existat o ”situație” de acest fel, respectiv o verișoară căsătorită cu un angajat al firmei de transport, care însă a divorțat cu mulți ani în urmă.

”Starea conflictuală” a fost dezamorsată chiar în fața primăriei, de către colegii de partid ai consilierului social democrat care l-au convins că locul și modul în care își susține cauza nu este tocmai adecvat, mai ales că la ”discuție” a asistat și presa. (I. S.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare