Rămâi conectat

Actualitate

SC Apa CTTA Alba riscă să piardă banii pentru reţelele de apă-canal din Aiud

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În cadrul proiectului major ”Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Alba”, în valoare de 102 milioane euro, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, contractul AB-CL-10, componenta ”Modernizarea şi reabilitarea reţelelor de distribuţie a apei şi a reţelelor de canalizare din aglomerarea Aiud” are o valoare estimată de aproximativ 30 de milioane de lei. Acesta cuprinde următoarele lucrări: extinderea reţelei de apă potabilă cu aproximativ 10 km, construcţia unei staţii de pompare apă uzată, extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 14 km, construcţia a 6 noi staţii de pompare apă uzată, reabilitarea reţelei de canalizare existente pe o lungime de aproximativ 6 km.
Din discuţiile purtate cu Eugen Ioniţă, şeful Unităţii de Implementare a Proiectului, şi Ioan Dreghiciu, director adjunct al companiei APA CTTA Alba şi preşedinte al comisiei de licitaţii, a rezultat că anunţul de participare la licitaţia deschisă a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) la începutul lunii februarie 2011. Pentru participarea la licitaţie au achiziţionat caietul de sarcini 7 firme. În martie 2011, SC DANEX Consult SRL a depus o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin care se contestă răspunsul la o solicitare de clarificări. În data de 1 aprilie 2011, prin Decizia nr. 1250/C3/1040-1306, CNSC a respins contestaţia depusă de  SC DANEX Consult SRL şi a dispus continuarea procedurii de atribuire. În data de 19 aprilie 2011, a avut loc şedinţa de deschidere a ofertelor, iar procesul de evaluare a ofertelor de către comisia de licitaţie, care a inclus jurişti şi specialişti în domeniu, s-a încheiat în 23 mai 2011.
Comisia de evaluare a hotărât anularea procedurii de atribuire întrucât toate ofertele au fost inacceptabile şi/sau neconforme, în caz contrar răspunzând în faţa finanţatorului european. Unele dintre acestea nu aveau documentele de calificare şi/sau tehnice prevăzute de legislaţia în vigoare sau nu au putut justifica preţul scăzut propus pentru execuţia lucrărilor la defalcarea acestuia pe elemente componente.
Trei firme au depus la începutul lunii iunie 2011 contestaţii la CNSC, prin care contestau rezultatul procedurii de atribuire: asocierea SC Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii – Florea Grup SRL, SC FIBEC SA şi SC Hidroconstrucţia SA CNSC a emis Decizia 2617/C3/2756-2768-2790 din 23 iunie, prin care a respins în totalitate cele 3 contestaţii ca fiind nefondate.

La începutul lunii iulie 2011, asocierea SC Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii – Florea Grup SRL şi SC FIBEC SA au depus plângere la Curtea de Apel Alba împotriva deciziei CNSC, iar în baza Deciziei CNSC nr.2617/C3/2756-2768-2790 din 23.06.2011 şi Deciziei Curţii de Apel Alba nr. 2173/29.07.2011 procedura de atribuire a fost anulată.
Procedura a fost relansată prin transmiterea anunţului de participare în SEAP şi în JOUE la începutul lunii septembrie 2011, iar deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 7 noiembrie 2011, la licitaţie putând participa inclusiv cele 7 firme, dacă atunci vor îndeplini condiţiile prevăzute în caietul de sarcini. Conform legii, SC Apa CTTA Alba a încasat de la fiecare din cele 3 firme contestatare câte 10.500 de lei, sumă care nu compensează însă pierderea a 5 – 6 luni din termenele de derulare a proiectului. Operatorul judeţean de apă riscă să piardă finanţarea, dacă şi la această licitaţie vor mai fi depuse alte contestaţii. În plus, din cauza unui vid legislativ, există pericolul ca, după termenul legal de 11 zile de la data la care CNSC ar da soluţia respingerii contestaţiilor pentru două din firme iar APA CTTA Alba ar încheia contractul de execuţie cu o a treia societate, primele două să atace la Curtea de Apel Alba soluţia CNSC, cerând apoi despăgubiri imense operatorului de apă, dacă instanţa ar da câştig de cauză măcar uneia dintre companiile respective. De altfel, Patronatul Apei a înmânat un memoriu primului-ministru pentru modificarea legislaţiei, astfel încât această situaţie să nu mai poată fi posibilă.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Donald Trump, președintele ales al SUA: Vreau să opresc delirul transsexualilor! Voi semna decrete pentru a exclude persoanele transgender din armată, școli primare, colegii și licee

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Donald Trump, președintele ales al SUA: Vreau să opresc delirul transsexualilor! Voi semna decrete pentru a exclude persoanele transgender din armată, școli primare, colegii și licee Donald Trump, preșesedintele ales al Statelor Unite ale Americii, a anunțat măsurile pe care dorește să le ia încă din prima zi la Casa Albă, din 20 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea