Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Societate

Şapte tablouri de artă deosebit de valoroase descoperite la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

De curând, la Muzeul Unirii din Alba Iulia au fost descoperite 7 lucrări de artă. Este vorba despre 6 pânze, dintre care una este pictată faţă-verso, din anii 1920-1930, reprezentând imagini cu Regina Maria şi Regele Ferdinand. Lucrările aparţin pictorilor Dumitrescu Stoica, Zogu Zaharescu, Pericle Capidan şi V. Leon, iar două dintre ele nu au fost semnate. Tablourile au fost găsite în depozitul de arheologie de una dintre angajatele muzeului – Smaranda Cutean, în timpul unui inventar general. Acestea ne-au fost prezentate astăzi, într-o conferinţă de presă, printr-un slide-show,  de către directorul Muzeului, Gabriel Rustoiu şi Adrian Buga, consultant pe probleme de artă al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

„Avem de-a face cu şapte tablouri, ulei pe pânză. Tablourile sunt într-o stare destul de bună, având în vedere locul în care au fost ţinute. Necesită mici restaurări şi cred că până la urmă vom reuşi să le facem, acestea însemnând repunerea pe şasiu, mici intervenţii de integrare cromatică şi  înrămare. Sunt tablouri din anii 1920 – 1930, tablouri de cabinet aşa cum se numesc ele, reprezentându-i pe Majestatea Sa Regele Ferdinand şi Majestatea Sa Regina Maria. Trecutul pe care-l reprezintă aceste tablouri pot să ne genereze noi idei faţă de viaţa noastră actuală şi viitoare. E păcat…la fel ca şi oamenii, şi aceste tablouri trebuie ajutate să trăiască, mai bine. Eu sper că,  cu ajutorul dumneavoastră să putem mediatiza această descoperire şi într-un fel să găsim fonduri pentru a le restaura. Acum vin din depozitul muzeului, şi într-adevăr aici e de muncă. Îmi place să-mi ridic manşetele şi să mă apuc să lucrez”, a declarat Adrian  Buga.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

După cum a explicat Gabriel Rustoiu, cel mai probabil, tablourile au fost ascunse în timpul distrugerilor din Sala Unirii în secolul XX, de către Ioan Berciu, directorul muzeului de atunci: „După abdicarea regelui în 30 decembrie 1947,  sovieticii au intrat în Sala Unirii la începutul lunii ianuarie şi au început să vandalizeze sala, au distrus plăcile pe care erau făcute proclamaţia, actul unirii. Care era contextul? Uniunea Sovietică considera România un stat imperialist  care în 1918 a beneficiat de slăbiciunea Rusiei şi a acaparat teritoriul, pentru a justifica apoi, în 1940, ocuparea Basarabiei. În contextul distrugerilor din Sala Unirii, probabil că directorul Muzeului de atunci, Ioan Berciu, care de altfel a şi făcut puşcărie politică, a reuşit să salveze aceste picturi, unele au fost puse pe şasiu, altele nu, le-a făcut sul şi le-a ascuns. Ele au fost găsite săptămâna trecută de colega noastră Smaranda Cutean, în depozitul de arheologie.”

Tablourile necesită mici restaurări. Iar după cum ne-au declarat aceştia, ele vor fi recondiţionate la Bucureşti, de către restauratori profesionişti de la Muzeul Naţional de Istorie şi de restauratori particulari. Costul pentru recondiţionarea unui tablou se ridică la suma de  800 – 1000 de euro, restaurarea constând în integrare cromatică, repunerea pe şasiu şi înrămare. Timpul necesar pentru restaurarea unui tablou este de aproximativ 2-3 luni.  Lucrările vor putea beneficia şi de ajutorul patronajului Casei Regale: „Alteţa Sa Regală Principesa Margareta şi Principele Radu mi-au spus că este posibil să se implice mai mult în procesul acesta de restaurare”, a spus Adrian Buga.

Pe lângă aceste picturi au mai fost găsite şi câteva pânze din secolul XVIII, de la Sala Unirii, iar una dintre acestea, ne va fi prezentată, probabil, săptămâna viitoare. Este vorba despre un tablou deosebit de valoros din secolul XVIII, cu Horea,  în România existând încă un singur tablou de acest gen, după cum a precizat directorul Gabriel Rustoiu.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ

Ziarul Unirea

Published

on

14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ Pentru credincioșii din întreaga lume va începe Postul Crăciunului, adică nu vor mai fi consumate alimente de proveniență animale, precum lactate, carne sau ouă. De asemenea, calendarul ortodox îl cinstește pe Sfântul Filip, al treilea Apostol chemat […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea