Șapte ani de la tragedia din Colectiv: Manifest în memoria victimelor, organizat de familii și prieteni
Șapte ani de la tragedia din Colectiv: Manifest în memoria victimelor, organizat de familii și prieteni
Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 7 ani de la tragedia din clubul Colectiv, astfel va avea loc un manifest în memoria victimelor. Chiar în fața clubului se vor întâlni familiile și prietenii celor 65 de persoane care au decedat, de unde vor pleca spre Parchetul General. Aceștia vor purta portretele victimelor din 2015, pe tot parcursul drumului.
”Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora”, scriu organizatorii în mesajul evenimentului anunțat pe Facebook.
Manifestul este organizat de Corupția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy și are loc începând cu ora 18:00.
Mesajul organizatorilor
”65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 – copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți.
Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.
Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora.
La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență.
Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi.
Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în fața clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”, au transmis organizatorii.
Context
Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la o pedeapsă de 4 ani de detenție cu executare în dosaru Colectiv. Edilul a fost încarcerat la penitenciarul Rahova. Pedepse grele între 6 ani și 12 ani de detenție au primit și patronii clubului, pirotehniștii, artificierii și pompierii. Judecătorii au decis ca inculpații și părțile responsabile civilmente, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov, să achite despăgubiri de peste 36 de milioane de euro către supraviețuitori și urmașii celor 65 de victime rezultate în urma tragicului incendiu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Succesiune 2025: Ce taxe trebuie plătite de moștenitori. LISTA cu documentele necesare Succesiunea este procesul legal prin care moștenitorii dobândesc bunurile lăsate de o persoană decedată. Pentru finalizarea acestui proces sunt necesare anumite documente și plata unor taxe. Citește și: Succesiunea și partajul, la tribunal: Cât trebuie să plătească românii pentru taxa de „timbru” În […]