Rămâi conectat

Societate

Şantier la doi paşi de dormitor!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De când au început lucrările edilitare pe diferite străzi din municipiul Alba Iulia, au început să „curgă” şi spre redacţia noastră tot felul de sesizări. Acestea reclamă în principal zgomotul şi mizeria, dar şi trepidaţiile cauzatoare de daune, prin fisurarea fundaţiilor, a pereţilor, respectiv prin deteriorarea unor lucrări interioare. Din păcate, în momentul în care ne-am prezentat la faţa locului, la gospodăriile cetăţenilor care ne-au sesizat, nu am găsit dovezi edificatoare cu privire la daunele materiale, iar zgomotul şi mizeria se încadrează, ca să zic aşa, în nişte limite acceptabile (fapt dovedit de măsurătorile făcute de către instituţiile autorizate). Unul dintre cei ce ne-au sesizat ne-a declarat că foarte aproape de fundaţia locuinţei sale s-a lucrat cu un utilaj de perforat, un fel de picamer de mari dimensiuni, mecanizat, o ditamai maşina cu un braţ, nu cu un picamer manual, ceea ce ar fi cauzat o şubrezire a structurii de rezistenţă a imobilului. Noi nu putem confirma acest lucru, deoarece când am ajuns la faţa locului utilajul nu se mai afla acolo, dar dacă dialogul dintre proprietar şi lucrători este real, atunci cineva de la Inspectoratul de Stat în Construcţii ar trebui să se sesizeze. Omul afirmă că s-a lucrat hei-rupist, cu grabă, şi că lucrătorul ar fi declarat că dacă ar fi lucrat cu un picamer de mână nu ar fi reuşit să respecte termenele de execuţie stabilite prin contract. OK. Se respectă termenele de execuţie, dar asta nu înseamnă că poţi să intri cu utilaje grele oriunde, în zona locuită, cu riscul de a face zob geamurile şi de a crăpa pereţii. Dar, repet, nu redăm deocamdată nici nume şi nici denumiri de străzi, şi cu atât mai puţin nume de firme, atâta timp cât nu avem suficiente dovezi că s-au produs stricăriuni. Iar cât priveşte disconfortul, acesta este oarecum firesc într-o zonă în care se lucrează. Bine că se lucrează!
Bine că se lucrează, aşadar, însă avem şi un caz în care disconfortul ne-a fost confirmat la faţa locului. Este vorba despre cartierul Bărăbanţ, respectiv de imobilul în care locuieşte doamna Doina Bretea (str. Turnătoriei, nr.21). Aceasta ne-a reclamat faptul că la doi paşi de locuinţa sa a fost înfiinţat un depozit cu materiale de construcţii (ţevi, tuburi de ciment etc.), din care se ia în fiecare dimineaţă câte ceva, într-un zgomot infernal de motoare ambalate. Doamna Bretea este revoltată de faptul că această situaţie durează de câteva luni de zile, în condiţiile în care dânsa are doi copii la şcoală. Cea mai grea situaţie o are fiica doamnei Bretea, care este în ultimul an la facultate şi ar trebui să înveţe pe rupte dar, din păcate, nu poate face asta. Ziua e imposibil să te concentrezi în zgomotul creat de camioanele grele şi de excavatoare, iar noaptea, dacă înveţi, nu mai eşti bun de nimic a doua zi, căci îţi dă „deşteptarea” şantierul de la fereastra dormitorului. După cum se poate observa în fotografia de mai jos, doamna Bretea este îndreptăţită în revolta sa, deoarece distanţa de la materialele depozitate şi până la casă, respectiv la fereastra dormitorului, este abia de vreo 1,5- 2 metri. Adică de 10 ori mai mică decât prevăd normativele în vigoare. Astfel, art.4 din Ordinul nr. 536 al Ministerului Sănătăţii prevede că „unităţile de mică industrie, comerciale şi de prestări servicii, care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, fum, gaze toxice sau iritante etc. se amplasează în clădiri separate, la distanţă de MINIMUM 15 M. (!!!) de ferestrele locuinţelor”.
Doamna Bretea ne-a mai atras atenţia asupra faptului că şantierul respectiv nu are autorizaţie dar, din verificările noastre reiese că există o autorizaţie pentru organizare de şantier, respectiv pentru un depozit de materiale. Ceea ce nu există este acordul vecinilor pentru o astfel de activitate. Oricum, disconfortul există şi poate fi demonstrat. În disperare de cauză doamna Bretea a apelat la sprijinul mai multor instituţii (Garda de Mediu, Primăria Alba Iulia, Direcţia de Sănătate Publică, Poliţie etc.), dar făcă niciun rezultat. Un control al DSP Alba, făcut în jurul orei 10.00, nu a evidenţiat nici vibraţii şi nici zgomot în interiorul locuinţei. Sau cel puţin aşa s-a consemnat în procesul verbal întocmit de inspectori la faţa locului, dar trebuie să menţionăm faptul că valorile măsurate de domnii inspectori nu trebuiau verificate în interiorul locuinţei, ci afară! Pentru că, potrivit prevederilor aceluiaşi ordin al Ministerului Sănătăţii, nivelul de decibeli se măsoară la 3 m. de peretele exterior al locuinţei şi la 1,5 m. înălţime.
În contradicţie cu declaraţiile doamnei Bretea, administratorul societăţii care are respectivul depozit ne-a declarat că în urma sesizării Primăriei Alba Iulia s-a dispus modificarea programului de lucru. Dânsul nu a negat faptul că nu are acordul vecinilor dar a apelat la înţelegerea acestora, afirmând că nu va fi disconfort decât până în luna august, când lucrările se vor muta în alte zone şi vor fi aprovizionate de la un alt depozit. Prin urmare, vom reveni după luna august, să vedem dacă administratorul îşi va respecta cuvântul dat.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române

Bera Larisa

Publicat

în

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea