Rămâi conectat

Actualitate

Sancţiuni ciudate ale Poliţiei: Cum pot fi amendaţi şoferii care merg cu viteză mai mică sau care nu îşi ţin mâinile pe volan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Codul rutier pedepseşte contravenţional circulaţia cu o viteză peste limita legală. Ceea ce mai puţin conducători auto ştiu, este că pot fi sancţionaţi de către poliţiştii rutieri şi dacă sunt surprinşi în trafic nejustificat cu o viteză mult prea mică în raport cu celelalte autovehicule care circulă pe drumurile publice.

Astfel, conform reglementărilor legale, conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză de cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv se pedepseşte cu 2 sau 3 puncte de amendă. Aceasta înseamnă o sancţiune contravenţională cuprinsă între 290 de lei şi 435 de lei. Un punct-amendă este echivalent cu 10% din salariul minim pe economie, respectiv 145 de lei. Pe drumurile publice din România.

Totodată, pe autostradă, şoferii nu pot circula, nejustificat, cu o viteză mai mică de 50 km/h. Sancţiunea se aplică în cazul în care se constată că şoferul circulă cu mai puţin de 10 km decât limita legală, ceea ce însemană că se poate conduce, fără a fi amendat, pe autostradă, cu viteza de 41 de km/h. Potrivit legislaţiei în vigoare, limită maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoria A şi B, şi limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h.

Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliţiei rutiere. De asemenea, pe anumite sectoare de drum, ţinând seama de împrejurări şi de intensitatea circulaţiei, administratorul drumului, cu avizul poliţiei rutiere, poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 km/h pentru tramvaie şi de 30 km/h pentru toate autovehiculele. Limitele maxime de viteză, în afară localităţilor, sunt următoarele: pe autostrăzi – 130 km/h; pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) – 100km/h; pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

În afară de amenda ce poate fi aplicată şoferilor care circulă nejustificat cu o viteză mică, legislaţia mai prevede şi alte sancţiuni mai inedite. Una dintre acestea se referă la absenţa mâinilor de pe volan. Conform instructorilor auto, dacă ne gândim la volan ca la un cadran de ceas, ar trebui ca poziţia mâinilor să fie, aproximativ, în dreptul orelor 9 şi 3, această poziţie fiind cea mai bună pentru manevre rapide.

Deşi Codul Rutier nu precizează cum ar trebui ţinute mâinile pe volan, stabileşte ca şi contravenţie lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului autoturismului, aceasta fiind pedepsită cu amendă din clasa I de sancţiuni (2-3 puncte amendă). De asemenea, pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu uşile deschise, circulaţia cu uşile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 870 şi1.160 de lei.

Totodată, aceeaşi pedeapsă este prevazută şi pentru deschiderea uşilor autovehiculului atunci când acesta este oprit sau staţionat, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranţa deplasării celorlalţi participanţi la trafic. Codul Rutier interzice şi pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roţi sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă. Încălcarea acestei prevederi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.305 la 2.900 de lei, aceasta fiind cea mai mare clasă de amenzi care poate fi aplicată persoanelor fizice.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Vremea în România îm următoarea lună

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Vremea în România îm următoarea lună Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat că această perioadă în care avem ploi, ninsori la munte și vreme rece în general va mai dura cel puțin până săptămâna viitoare, ulterior urmând a înregistra o creștere a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea