„Sănătatea costă, sănătatea nu este pe gratis”
Dacă vrei să ai parte de sănătate trebuie să bagi mâna în buzunare, asta e concluzia celui aflat la conducerea Ministerului Sănătăţii. Da, are dreptate domnul ministru Attila Cseke, trebuie să bagi mâna şi să scoţi bani ca să poţi să dai „cadouri” la medici, asistente, infirmiere dacă vrei să fii băgat în seamă, tratat, dacă vrei să nu fii purtat dintr-o parte în alta sau uitat pe patul de spital, dacă vrei să naşti în condiţii civilizate, dacă vrei ca operaţia să fie făcută cu atenţie şi mulţi alţi dacă… Plătim contribuţii la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din cauza lipsei de fonduri la spitale plătim analize care normal ar trebui să fie gratuite, plătim dacă vrem să ne fie eliberate anumite dovezi medicale, plătim pentru medicamente şi aşa mai departe. De anul viitor vom „beneficia” şi de coplată şi vom plăti tichete pentru sănătate. La începutul acestei săptămâni, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care de la 1 ianuarie a anului viitor se extinde baza contribuabililor la fondul de sănătate. Astfel, pensionarii cu venituri de peste 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, vor achita contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi ca urmare a acestei măsuri în baza de impozitare fiind de două milioane de persoane. Până acum contribuiau la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate doar vârstnicii care primeau o pensie de peste 1.000 de lei pe lună.
„Nu este o decizie foarte uşoară, este chiar delicată, dar necesară şi trebuia luată de multă vreme. Principiul de la care trebuie să pornim, ca în multe state, este că sănătatea costă. Trebuie să reînvăţăm în societate că sănătatea nu este pe gratis”, a spus ministrul Attila Cseke. Potrivit acestuia, statul estimează că va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde de lei anual. Ministrul Sănătăţii a arătat că în prezent sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate 13 categorii de persoane, reprezentând 10,7 milioane de persoane dintr-un total de 21,5 milioane de cetăţeni români. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contribuţiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajaţi şi 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurărilor de sănătate au scăzut constant în ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei în 2008 la 14,6 miliarde lei în 2009 şi la 12,6 miliarde lei în octombrie 2010, a motivat ministrul decizia. Având în vedere că la noi în ţară majoritatea pensiilor sunt sub pragul de 1.000 de lei, mulţi bătrâni retraşi de pe piaţa muncii vor fi afectaţi. Dacă e să facem un mic calcul, anul viitor, un pensionar cu 740 de lei pensie, cel puţin o lună de zile va rămâne fără niciun leu dacă trebuie să achite tichetul moderator pentru sănătate (600 lei) şi contribuţia la fondul de asigurări de sănătate.
La nivelul judeţului nostru, la sfârşitul lunii septembrie, conform informaţiilor primite de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba, un număr de 17.795 de pensionari cu venituri de peste 1.000 de lei plăteau contribuţii la sistemul social de sănătate. Datele primite de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Alba ne arată că în Alba, în prezent sunt înregistraţi 88 de pensionari care primesc lunar 740 de lei, aceştia vor fi în continuare scutiţi de plata asigurărilor de sănătate. Aşa cum ne-a declarat Nicoale Nartea, directorul executiv al CJP Alba, 21.717 de persoane retrase de pe piaţa muncii primesc o pensie cuprinsă între 741 şi 1.000 de lei, aceştia urmând ca din 1 ianuarie să plătească contribuţia de 5,5% pentru sănătate. Dacă la cei 21.717 îi adăugăm şi pe cei 144 de revoluţionari înregistraţi, atunci numărul celor care vor contribui la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate va creşte cu 21.861 de anul viitor.
Conform calculelor făcute de către specialiştii din coaliţie, introducerea acestei măsuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurări sociale. Premierul Emil Boc le-a spus colegilor de partid din Biroul Permanent Naţional al PDL, că Guvernul intenţionează să ia această măsură, pentru că deficitul bugetului asigurărilor de sănătate este mult prea mare. Un document oficial discutat de Guvern în luna iulie releva că Executivul intenţionează să restrângă numărul de persoane scutite în prezent de la plata contribuţiilor de asigurări sociale prin unificarea bazei de calcul a acestor contribuţii şi eliminarea diferenţelor între diferite sisteme de asigurări privind categoriile de venituri luate în calcul. (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara Procedura de renumărare a voturilor, dispusă de Curtea Constituțională, a fost adoptată joi seara de Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale. În ciuda faptului că următoarea ședință a CCR este vineri, 29 noiembrie, ora 14.00, renumărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 15 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum o zi
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea zileiacum 5 zile
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Actualitateacum 4 zile
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?