Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

SÂMBĂTĂ: ”Zilele Tiurului”, prima ediție. Dezvelirea unui monument simbol al satului, parada călăreților, bal și spectacol folcloric. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prima ediţie a „Zilelor Tiurului”, cea mai mare localitate componentă a municipiului Blaj, va avea loc sâmbătă, 23 septembrie 2017, începând cu ora 10.00. Inaugurarea unui monument reprezentativ pentru satul Tiur, parada călăreţilor şi concertul de muzică populară sunt principalele puncte din programul acestei sărbători pregătite minuţios de organizatori. La manifestare sunt invitați tiurenii din sat şi de pretutindeni, dar şi blăjenii şi nu numai.

Începând din acest an şi tiurenii vor avea o zi a lor, prima ediţie fiind programată sâmbătă, 23 septembrie 2017, când fiii satului sunt sunt chemaţi acasă, cu mic, cu mare, la o reîntâlnire cu locurile copilăriei (în cazul celor plecaţi departe) şi cu persoanele dragi, rude sau prieteni.

Pentru a marca cum se cuvine prima mare sărbătoare a satului Tiur, autorităţile au prevăzut, în generosul program, inaugurarea unei monument reprezentativ pentru această comunitate, ce va fi amplasat la intrarea dinspre Blaj şi care are legătură cu principala ocupaţie a gospodarilor de aici, pentru care sunt renumiţi în toată zona. După oficierea unui Te-Deum în amintirea eroilor satului Tiur, manifestările se vor muta în Căminul Cultural al satului, acolo unde va avea loc un concert de muzică populară, susţinut de artişti consacraţi, precum Ionuţ Fulea, Reta Rus, Ina Todoran, Grupul Vocal Obârşia, dar şi un bal, la care sunt invitaţi tinerii satului şi nu numai.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Tiurul, cea mai dezvoltată economic localitate componentă a municipiului Blaj, cu oameni harnici, buni şi săritori, îşi cheamă fiii acasă, la prima ediţie a ‘Zilelor Tiurului’. Sper să avem o zi frumoasă, interesantă şi să ne prezentăm aşa cum se cuvine, cu realizările pe care care le avem aici, dar şi cu cele din oraş”, declară primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Atestat documentar din anul 1332, satul Tiur (în maghiară Tűr, în germană Dürrdorf, în traducere „Satul secetos”, pentru că în subsolul localității se găsește un masiv de sare) are, conform recensământului din anul 2011, 1644 locuitori, între care se regăseşte o importantă comunitate maghiară. Tiur este cea mai mare dintre localităţile componente ale municipiului Blaj, care mai cuprinde satele Mănărade, Petrisat şi Spătac. 

Program „Zilele Tiurului”

Orele 10.00 – 13.00

– vizitarea Şcolii „Simion Bărnuţiu” Tiur;

– vizitarea Muzeului satului Tiur, organizat de Biserica Romano-Catolică din localitate la Casa comunităţii magiare (fosta Grădiniţă); 

Ora 11.00 – dezvelirea monumentului simbol al satului Tiur, la intrarea în Tiur dinspre Blaj;

Ora 11.30 – parada călăreţilor din Tiur;

Ora 12.00 – Te Deum – comemorarea eroilor satului Tiur, slujba parastasului şi depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Tiur;

Ora 13.00 – masă festivă cu participarea invitaţilor, la Căminul Cultural Tiur;

Ora 16.00 – program artistic cu participarea unor interpreţi consacraţi de muzică populară, la Căminul Cultural Tiur: Ionuţ Fulea, Reta Rus, Ina Todoran, Grupul Vocal Obârşia;

Ora 20.00 – bal, seară de dans şi de jocuri populare, la Căminul Cultural Tiur.

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Mănăstirile din județul Alba care își sărbătoresc hramul în 15 august: Mănăstirea Râmeț, Schitul Izvorul Poșaga și Mănăstirea Oașa

Mondoc Adriana

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Mănăstirile din județul Alba care își sărbătoresc hramul în 15 august: Mănăstirea Râmeț, Schitul Izvorul Poșaga și Mănăstirea Oașa

Pentru orice comunitate creștină, hramul înseamnă o zi de sărbătoare deosebită, în care sunt cinstiți sfinții ocrotitori ai Bisericii.

În județul Alba, în 15 august, trei mănăstiri își sărbătoresc hramul Adormirea Maicii Domnului: Mănăstirea Râmeț, Schitul Izvorul Poșaga și Mănăstirea Oașa.

RÂMEȚ

Elit - Gustul Desăvârșit

Este situată la circa 12km vest de Aiud, 17 km nord-vest de Teiuș și 36 km nord-vest de Alșba Iulia. Mănăstirea este așezată în valea îngustă și stâncoasă săpată de apă Geoagiului în Munții Trăscăului, fiind dominată de pereți de calcar ce se ridică de o parte și de alta a văii. Pe lângă mănăstire se strecoară la vale apa Mogoșului.

*Scurt istoric

Așezământul este printre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Transilvania, după unii autori chiar de la începutul sec XIII , are prima dată certă anul 1376, menționat pe al doilea strat de pictură interioară, aceasta însemnând că biserica a fost zidită cu mult înainte. Toponimul Râmeț ar deriva de la Eremit=pustnic, concluzia fiind că a fost întemeiată de călugării retrași în sihăstrie la adăpostul stâncilor de aici. În 1506, mănăstirea a fost luată sub ocrotiorea domnitorului Radu Vodă al Þării Româneşti, care a primit de la regele Vladislav moșia de la Stremț în ținutul Râmeților. Făcând parte din domeniul de la Stremț, mănăstirea a fost ocrotită și îngrijită de familii boierești, proprietare ale domeniului. Sunt cunoscute două distrugeri ale mănăstirii în perioada frământată de lupe ale românilor transilvăneni pentru apărarea ortodoxiei din sec al XVIII-lea. Mănăstirea Râmeț, pe lângă importantul rol religios și național, a avut și un deosebit rol de instruire și cultural.

*Arhitectura

Mănăstirea Râmeț reprezintă o etapă evoluată a arhitecturii românești în Transilvania ăn care se vede tendința de înlocuire a stilșului gotic și de adaptare a exigențelor cultului ortodox. Biserică Veche este construită din piatră, în formă de navă dreptunghiulară, cu o boltă cilindrică. În partea de apus care o tindă deasupra căreia este un turn maisiv. Ultima restaurare fiind făcută în anii 1987-1989, cărora li se datorează întregul parament al fațadei.

*Pictură

Monumentul păstrează fragmentar  mai multe straturi d pictură de valori diferite. Cea mai veche pictură datează din anul 1300. Al doilea strat de pictură, de o mare valoare, atât documentară cât și artistică, poate fi datat cu precizie, datorită inscripției d pe coloana din dreapta a bisericii unde putem citi atât anul 1376, cât și numele meșterului, Mihu de la Crișul Alb, și cel al Arhiepiscopului Ghelasie, egumen al mănăstirii și primul Arhiepiscop român-ortodox  din Transilvania. Pictura lui Mihu se detașează prin măiestria desenului, simțul culorilor, varietatea fizionomiilor, precizia și frumusețea grafiei. Un alt strat de pictură de factură post-brâncovenească, care datează din 1749, are de asemenea o certă valoare artistică.

*Biserica nouă

Are ca hramuri Adormirea Maicii Domnului și Sfinșii Apostoli Petru și Pavel, construită din zid în formă de cruce în anii 1982-1986 este d dimensiuni monumentale. Este compartimentată în altar, naos și pronaos. Are un pridvor deschis, susținut din stâlpi mari de piatră și cu pardoseală de marmură, ca și biserica. Acoperișul sete din tabla vopsită maro, cu streașină mare, care protejează pictura din partea superioară a zidurilor. Construcția s-a putut face cu ajutorul mai multor ctitori, a credincioașilor și cu osteneală soborului mănăstirii.

*Pictura Bisericii Noi

S-a făcut în anii 1988-1991 de pictorul Grigore Popescu și ucenicii lui, cu contribuția financiară a preotului Alexandru Leu, Elena, soția sa, și alți donatori, pentru pomenirea lor în împărăția lui Dumnezeu. Biserica s-a sfințiat la 30 iunie 1992, cu acest prilej fiind canonizat Sfântul Ghelasie, egumenul mănăstirii, și prim-Arhiepiscop al Transilvaniei în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. În 1969 a fost creat un muzeu în vechea clădire, vis-a-vis de biserică, în care sunt expuse  o colecție de icoane pe lemn și pe sticlă, carte veche, exponate de valoare arheologică,  etnografică și bisericească.

Mai mulți oameni de cultură și știință, vizitând mănăstirea și-au însemnat impresiile și gândurile lor.

Citește și: 15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

SCHITUL IZVORUL POȘAGA

Construit într-un loc deosebit de pitoresc, schitul Izvorul Poşaga este situat în comună Poşaga, jud. Albă, 43 km SV de Turda şi 50 km E de Câmpeni. În apropiere, curge paraul „Valea Posagai” precum şi izvorul datorită căruia schitul este cunoscut, numit „Izvorul Tămăduirii”. Intrarea în incinta mănăstirii se face pintr-o poarta masivă din lemn de stejar, cu o frumoasă sculptura, executată în 1981 de meşterul Vasile Sălăjan din Baia Sprie, judeţul Maramureş.

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în 1933 de preotul paroh al satului, Alexandru Rujdea. Viaţa monahală a început în 1948 şi a durat până în 1960, când, ca urmare a Decretului nr. 410/1959, schitul a fost desfiinţat.

În 1979, părintele Paisie Cosma, restaurează biserica, construieşte clădirea stăreţiei şi clopotniţă, precum şi gardul de împrejmuire a incintei împreună cu poarta masivă de la intrare. Însă viaţa monahală începe cu adevărat în 1990, când schitul şi-a dobândit dreptul legal de funcţionare.

Biserica este din lemn, pe fundaţie de piatră având formă dreptunghiulară. Naosul cu pronaosul nu sunt separate, suprafeţele formând un spaţiu comun. Pridvorul deschis este sprijinit pe stâlpi din lemn, foarte frumos sculptaţi. Catapeteasma din lemn, de asemenea are o sculptură foarte frumoasă. Uşile de la intrare sunt masive, din lemn de stejar cu o sculptură ornamentală. Biserica are două turle, una mare pe naos şi alta mai mică pe pridvor. Este tencuita în interior şi căptuşită cu sipca în exterior. Biserica a fost pictata în frescă de pictorul Carol Gross.

Clopotniţă, construită din lemn şi acoperită cu şindrila, este susţinută de stâlpi puternici din lemn şi ei frumos sculptaţi. În incinta schitului să află un altar de vară construit din lemn, acoperit cu ţiglă şi susţinut de şase stâlpi din lemn sculptat. Clădirea pentru chilii, trapeza, bucătărie, stăreţie este din lemn, pereţii fiind tencuiţi în interior şi căptuşiţi cu sipca în exterior. Împrejmuirea din faţă, paralelă cu drumul, este din zid masiv de piatră la baza iar deasupra acestui soclu este uluca din lemn.

MĂNĂSTIREA OAȘA

Mănăstirea Oaşa este o mănăstire ortodoxă aflată în localitatea Şugag, judeţul Alba. Aflată la o distanţă de 70 de kilometri mai spre sud de Sebeş şi la 57 de kilometri nord-est fata de Petroşani, la poalele Munţilor Sureanu, Mănăstirea Oaşa este o oază de linişte, incojurata de păduri, cu vai şi lacuri. Cel mai apropiat sat se afla la o distanţă de peste patruzeci de kilometri de mănăstire.

Biserica centrală a Manăstirii Oaşa este închinata Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august, şi Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

Sfântul Pantelimon este sărbătorit din anul 303, anul morţii sale, pe data de 27 iulie. S-a născut în anul 284 în oraşul Nicomidia. Tatăl sau Evstorghie era păgân, iar mama sa era creştină. A reuşit să-l aducă la dreapta credinţă şi pe tatăl sau, iar după moartea acestuia şi-a împărţit toată averea saracilor şi, pentru că nu primea plata pentru tratamentele pe care le făcea, el este numit „doctor fără de arginţi”.

*Scurt istoric

În anul 1943, scriitorul Ioan Pop şi povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat în acest loc o bisericuţă din lemn. Mai apoi, în anul 1983, prin purtarea de grijă a episcopului Emilian Bardaş, din Alba Iulia, a preotului Faur şi a protopopului Viorel Porcaru, o veche biserică a fost reparată şi îmbunătăţită, după care a fost adusă în acest loc.

Biserica de lemn din Mănăstirea Oaşa a fost strămutata în acest loc de pe raul Sebeş, judeţul Alba, odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei. Mai târziu, bisericuţa a fost reparată şi de preotul Petru Sora, din localitatea Şugag.

În anul 1990, bisericuţa a fost resfintita, iar în jurul ei s-a rânduit o mănăstire de măicuţe. Pentru început, obştea a fost pusă sub îndrumarea duhovnicească a maicii stareţe Iustiniana Macarie. Obştea număra, pe atunci, în jur de douăzeci de suflete. Cu ajutorul celor de la Hidrotehnica, maicile au reuşit să ridice mai multe corpuri de chilii, în jurul bisericuţei: corpul de chilii, zidit în stil brâncovenesc, cu etaj; stăreţia; trapeza şi clopotniţă.

Iernile grele şi accesul anevoios în acest loc au făcut ca maicile să întâmpine dificultăţi greu de biruit. Astfel, prin anul 1998, maicile au părăsit mănăstirea. Mai apoi, în ziua de 1 iunie 2000, în acest loc pustiu şi greu accesibil s-a aşezat o obşte de călugări.

Mănăstirea este vietuita în întregime de străluciţi călugări intelectuali, trecuţi mai întâi prin şcoala însingurării monahale de la Schitul Poşaga, iar mai apoi iniţiaţi în tainele Filocaliei, de către duhovnicul lor de la Mănăstirea Brancoveanu – Sâmbătă de Sus, părintele Teofil Paraian.

Fiecare vieţuitor este dator să-şi urmeze înzestrarea sa proprie (cantare, scriere,pictura sau alt meşteşug), precum şi de a citi zilnic din Filocalie şi din Sfinţii Părinţi. Părintele stareţ Iustin a terminat Facultatea de Electrotehnica, din Timişoara, părintele Pantelimon a absolvit Şcoala de Arte Frumoase, părintele Serafim este medic, părintele Nectarie este teolog, părintele Moise este scriitor şi editor, iar părintele Sava a terminat Conservatorul, în America.

Biserică din Mănăstirea Oaşa este din lemn, fiind zidita pe o fundaţie de piatră, în formă de cruce. Biserica are o singură turla, fiind acoperită cu şindrila. Biserica de lemn a Manăstirii Oaşa a fost pictată, în fresca, între anii 1985-1986, de către pictorul Liviu Dumbravă, din Gura Humorului.

Sursa: crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| Fiii satului s-au întors acasă, la Stremț, în anul 2022, la a XIII-a ediție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Fiii satului s-au întors acasă, la Stremț, în anul 2022, la a XIII-a ediție

Duminică, 14 august, în satul Stremț din comuna cu același nume a fost sărbătoare. La invitația Primăriei, a Consiliului Local Stremț și a primarului Traian Ștefan Popa, „fiii satului” s-au întors din nou acasă, la cea de-a XIII-a ediție.

Satul Stremț care face parte din comuna cu același nume este atestat documentar din anul 1332, însă descoperirile arheologice au atestat faptul că originea lui se pierde în negura vremilor. Duminică, de la ora 12.00, la Monumentul Eroilor din centrul satului a avut loc un Tedeum, au avut loc depuneri de coroane, au fost acordate diplome de onoare și au fost premiate cuplurile care au împlinit 50 și 60 de ani de căsătorie. De asemenea au fost premiați câștigătorii turneelor de tenis de masă, a concursului de șah și a celui de costume populare.

Edilul acestei comune cu oameni harnici și inimoși, lucru pe care nu trebuie să-l spunem noi pentru că este vizibil pentru oricine pune piciorul în această comună, a ținut un discurs în care a mulțumit numeroasei asistențe prezente, fii ai satului sau invitați pentru participarea la evenimente și la sărbătoare.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În primul rând vreau să mulțumesc părintelui pentru aprecierile făcute la adresa mea, a Consiliului Local și a locuitorilor comunei, pentru spiritul de gospodari și dorința de a păstra această comună într-o perfectă ordine și curățenie, în așa fel încât de fiecare dată când cineva trece prin această comună să spună: da este un sat curat, aranjat, condus de un primar și un Consiliu Local la fel de gospodari. Vă spun un singur lucru și luați-l ca un angajament. Atâta timp cât dumneavoastră și sănătatea îmi va permite, promit că voi încerca să conduc comuna aceasta așa cum am condus-o în cei cinci ani de mandat și o spun fără nici o reținere, eu în primul rând sunt mândru de ceea ce am făcut și asta nu din mândria mea personala ci din mulțumirile a sute și mii de oameni care mi-au spus un singur lucru: domnule primar, arată ca o comună europeană.

Mulțumesc tuturor celor prezenți și fără a face o discriminare politică trebuie să le mulțumesc în primul rând colegilor mei social-democrați, care au venit în permanență. Le mulțumesc de asemenea colegilor și prietenilor mei de la celelalte partide, PNL și USR, pentru că eu n-am făcut niciodată diferențe în ceea ce privește administrarea sau relațiile cu ceilalți conducători la nivelul județului, Prefectură, Consiliu Județean sau cu primarii mei. Când este vorba despre politică, n-avem ce face, ne apărăm doctrina, ne apărăm interesele din punct de vedere politic. Acest lucru, vreau să vă spun că-l voi face și de acum înainte, chiar dacă unii cred că vârsta nu-mi va permite. Vârsta îmi permite, sănătatea îmi permite și voi face acest lucru în continuare. Mulțumesc cetățenilor comunei Stremț pentru faptul că sunt alături de mine și de Consiliul Local la asemenea manifestări”, a spus primarul Traian Ștefan Popa.

Alături de primarul Traian Ștefan Popa, pe lângă localnici și fii ai satului, au participat la manifestare și numeroși politicieni. În primul rând îl putem menționa pe Simion Crețu, directorul ADR Centru, care este și unul din fiii satului, fiind născut în Stremț, casa părintească fiind situată nu departe de Monumentul Eroilor, unde a avut loc festivitatea.

Au fost prezenți la eveniment europarlamentarul Victor Negrescu, senatorul Călin Matieș, deputatul Radu Tuhuț, consilierul de stat la Cancelaria premierului Laurențiu Blaga, secretarul de stat Horațiu Clepan, subprefectul Corneliu Mureșan, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba Marius Hațegan, viceprimarul municipiului Alba Iulia Marius Filimon, primarul comunei Gârbova de Jos Neluțu Muntean, primarul orașului Teiuș Mirel Hălălai, directorul AJFP Alba Bazil Popescu, comisar șef la Garda de Mediu Alba Dănuț Hălălai, Delia Gheorghiță inspector adjunct la IȘJ Alba, Lidia Bogdan director AFIR Alba, senatorul Alexandru Pereș și un grup de tineri de la USR Alba.

Evenimentul a fost prezentat de profesor Daniela Barb Floroian.

După Tedeum, festivitatea a continuat la Baza Sportivă Stremț, unde a avut loc o masă populară și un spectacol susținut de mai multe formații și interpreții de muzică populară.

La Stremț, frumosul sat de la poalele Muntelui Trascău fiii satului s-au întors din nou acasă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Polițiștii din Alba împreună cu jandarmii și specialiștii Agenției Naționale Antidrog, în mijlocul participanților la Festivalul Roman Apulum

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Polițiștii din Alba împreună cu jandarmii și specialiștii Agenției Naționale Antidrog, în mijlocul participanților la Festivalul Roman Apulum

Polițiștii împreună cu jandarmii și specialiștii Agenției Naționale Antidrog au continuat seria activităților informativ preventive adresate participanților la manifestările publice și cultural artistice organizate județul Alba.

Ieri, 13 august, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Serviciului Rutier, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Avram Iancu” Alba și specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba au fost prezenți în mijlocul participanților la Festivalul Roman Apulum, care se desfășoară, în această perioadă, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

Cadrul relaxat al acestor manifestări a fost perfect pentru abordarea unor subiecte legate de prevenirea victimizării din furturi, infracțiuni comise cu violență sau din accidente rutiere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consumul de substanțe interzise și a fost abordat atât cu tinerii cât și cu adulții, iar pentru conștientizarea consecințelor negative ale consumului de droguri au fost folosiți ochelarii care induc efectele consumului de alcool și droguri.

Cei care i-au încercat au putut observa cât de mult sunt afectate funcțiile motrice și cognitive ale unei persoane aflată sun influența drogurilor sau a alcoolului.

Astfel de acțiuni, organizate de structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne, dedicate informării cetățenilor care participă la manifestări publice și cultural artistice, cu privire la modalitățile de prevenire a victimizării din fapte penale sau contravenționale precum și cele de prevenire a consumului de substanțe cu efect psihoactiv, au avut loc și pe raza localității Vinerea, unde, vineri, 12 august a avut loc, în Poiana cu Goruni, o manifestare cultural artistică dedicată tinerilor.

În minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, acest tip de acțiuni vor avea loc și la alte manifestări cu public numeros, în scopul informării cetățenilor cu privire la cele mai potrivite măsuri pentru prevenirea victimizării din infracțiuni sau accidente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea