Sâmbătă, 10 mai: Sesiune de observații astronomice gratuite în Cetatea Alba Carolina
Primăria municipiului Alba Iulia în colaborare cu astrocluburile “Borealis”- Cluj-Napoca și “SARM” Sighet organizează sâmbătă, 10 mai, de ”Ziua Astronomiei”, între orele 17.00-23.00, în Cetatea Alba Carolina – lângă Obelisc, o sesiune de observații astronomice gratuite.
Soarele, Luna, planetele Jupiter și Marte, constelații, roiuri de stele, dar și galaxii și nebuloase vor putea fi observate la Alba Iulia în cazul în care condițiile meteorologice vor fi favorabile. În situația în care condițiile meteo nu vor fi prielnice pentru observații, evenimentul se reprogramează (ploaie sau strat de nori compact).
”Pentru că astronomia înseamnă mai mult decât pasiune: ea înseamnă cultură, artă, educație, societate, iar Alba Iulia este un oraș în care trebuie investit din plin în acest domeniu. Este primul pas către fomarea unui club de astronomie în care tineri voluntari din Alba Iulia să studieze împreună, să împărtășească altora cunoștințele lor și să contribuie într-o anumită măsură la dezvoltarea orașului”, spune Mihai Coșer, reprezentantul administrației locale.
Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna e in preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreaga sărbătoresc „Ziua Astronomiei”.
Mișcarea a început în California (SUA) în 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis că, decăt să invite oamenii sa vină la o seară de observații astronomice într-un loc îndepartat de oraș, mai bine ar fi ca întregul club sa coboare cu telescoape cu tot în mijlocul orașului și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să facă asta.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Noua armă de asalt produsă la Cugir se află în faza de omologare: Procesul durează șase luni
VIDEO | Noua armă de asalt produsă la Cugir se află în faza de omologare: Procesul durează șase luni Atăzi, 14 noiembrie 2024, directorul general al Fabricii de Arme Cugir a expus stadiul în care se află procesul de omologare al armei de asalt fabricată în cadrul societății. Potrivit acestuia, în momentul de față se […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ