Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Salicilul folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor dispare de pe rafturile magazinelor: Poate avea efecte negative dacă este consumat pe termen lung

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Salicilul folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor dispare de pe rafturile magazinelor: Poate avea efecte negative dacă este consumat pe termen lung

Autoritatea Națională pentru Siguranța a solicitat retragerea substanței din comerț pe motiv că nu este autorizată ca aditiv alimentar. Experți de nivel mondial susțin că poate avea efecte negative dacă este consumată pe termen lung.

Acidul salicilic are tradiție în bucătăriile românilor. Cumpărat în pachețele de circa 20 de grame din magazinele alimentare este folosit la prepararea gemurilor, compoturilor și a murăturilor. Conservele țin mai mult dacă-l presari în borcane. Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage însă atenția că această substanță nu trebuie folosită în mâncare și a decis retragerea ei de pe piață.

Citește și: Gutuia, un aliat prețios pentru sănătate: Ajută la slăbit, curăță ficatul, scade inflamația. Beneficii surprinzătoare pentru diabetici

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Este autorizat pentru a fi folosit în diverse produse cosmetice, în special cele pentru îngrijirea corpului, loțiuni de corp și așa mai departe. El nu este un aditiv alimentar.”

Mai mulți experți, atât de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cât și de la Organizația Mondială a Sănătății au verificat efectele substanței asupra organismului uman.

Potrivit raportului, acidul salicilic este absorbit rapid și distribuit în tot corpul. A fost detectat în țesuturile creierului, în ochi, în lapte și urină. Poate dura câteva zile până este eliminat. În cazul în care este consumat pe termen lung, irită mucoasa gastrică și poate afecta rinichii.

Adina Cornea, farmacist: „El provoacă eroziuni gastrice, deci aceasta ar fi primul simptom, vărsături, amețeli, simptome care sunt specifice intoxcațiilor. Ca să ajungă la probleme renale ar trebui ca doza ingerată să fie foarte mare, la fel și la problemele hepatice.”

Femeile mai folosesc și aspirină, pe post de conservant.

Gospodină: „Le-am dat jumătate de tabletă de aspirina la borcan. Și anul viitor stau cu aspirina și peste doi ani, nu se strica.”

Dar nici aceasta nu e indicată.

Felix Arion, USAMV Cluj: „Există produse conservante speciale pentru așa ceva, care sunt certificate și care se găsesc și pot fi consumate.”

Cei care au cumpărat acid salicilic sunt sfătuiți să-l returneze în magazin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere alimente 2024: Când se virează în octombrie următoarea tranşă de 250 de lei pe cardurile sociale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere alimente 2024: Când se virează în octombrie următoarea tranşă de 250 de lei pe cardurile sociale Şi în 2024, românii cu venituri reduse (cum ar fi pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, etc…) beneficiază de şase tranşe în valoare de 250 de lei fiecare pe cardurile sociale, bani cu care îşi pot cumpăra alimente sau mese […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea