Salicilul folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor dispare de pe rafturile magazinelor: Poate avea efecte negative dacă este consumat pe termen lung
Salicilul folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor dispare de pe rafturile magazinelor: Poate avea efecte negative dacă este consumat pe termen lung
Autoritatea Națională pentru Siguranța a solicitat retragerea substanței din comerț pe motiv că nu este autorizată ca aditiv alimentar. Experți de nivel mondial susțin că poate avea efecte negative dacă este consumată pe termen lung.
Acidul salicilic are tradiție în bucătăriile românilor. Cumpărat în pachețele de circa 20 de grame din magazinele alimentare este folosit la prepararea gemurilor, compoturilor și a murăturilor. Conservele țin mai mult dacă-l presari în borcane. Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage însă atenția că această substanță nu trebuie folosită în mâncare și a decis retragerea ei de pe piață.
Citește și: Gutuia, un aliat prețios pentru sănătate: Ajută la slăbit, curăță ficatul, scade inflamația. Beneficii surprinzătoare pentru diabetici
Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Este autorizat pentru a fi folosit în diverse produse cosmetice, în special cele pentru îngrijirea corpului, loțiuni de corp și așa mai departe. El nu este un aditiv alimentar.”
Mai mulți experți, atât de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cât și de la Organizația Mondială a Sănătății au verificat efectele substanței asupra organismului uman.
Potrivit raportului, acidul salicilic este absorbit rapid și distribuit în tot corpul. A fost detectat în țesuturile creierului, în ochi, în lapte și urină. Poate dura câteva zile până este eliminat. În cazul în care este consumat pe termen lung, irită mucoasa gastrică și poate afecta rinichii.
Adina Cornea, farmacist: „El provoacă eroziuni gastrice, deci aceasta ar fi primul simptom, vărsături, amețeli, simptome care sunt specifice intoxcațiilor. Ca să ajungă la probleme renale ar trebui ca doza ingerată să fie foarte mare, la fel și la problemele hepatice.”
Femeile mai folosesc și aspirină, pe post de conservant.
Gospodină: „Le-am dat jumătate de tabletă de aspirina la borcan. Și anul viitor stau cu aspirina și peste doi ani, nu se strica.”
Dar nici aceasta nu e indicată.
Felix Arion, USAMV Cluj: „Există produse conservante speciale pentru așa ceva, care sunt certificate și care se găsesc și pot fi consumate.”
Cei care au cumpărat acid salicilic sunt sfătuiți să-l returneze în magazin.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Care sunt gradele în Poliția Română 2025: Însemnele pentru agenți și ofițeri Dacă aveți nevoie de un ghid privind ierarhia și structura gradelor profesionale din cadrul Poliției Române, îl găsiți în cele ce urmează. În Poliția Română cel mai mic grad este de agent. În ordine crescătoare, gradele agenților de poliție sunt: *agent de poliție; […]
CNAS: Medicamentele compensate pot fi eliberate asiguraţilor fără să fie necesară imprimarea reţetei
CNAS: Medicamentele compensate pot fi eliberate asiguraţilor fără să fie necesară imprimarea reţetei Medicamentele compensate pot fi eliberate asiguraţilor fără să fie necesară imprimarea reţetei, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Potrivit instituției, asiguraţii dispun de această facilitate atunci când medicii curanţi le prescriu medicamente cu şi fără contribuţie personală, utilizând reţeta electronică on-line. […]
FOTO | Fluctuații ale salinității pe râurile Târnava Mică și Mureș: La Alba Iulia, parametrii de conductivitate sunt în limite acceptabile
Fluctuații ale salinității pe râurile Târnava Mică și Mureș: La Alba Iulia, parametrii de conductivitate sunt în limite acceptabile Specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă Mureș au transmis, sâmbătă, 21 iunie 2025, noi informații referitoare la nivelul de salinitate de pe râurile Târnava Mică și Mureș. Echipele mixte de specialiști – biologi, chimiști și […]