Salicilul folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor dispare de pe rafturile magazinelor: Poate avea efecte negative dacă este consumat pe termen lung
Salicilul folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor dispare de pe rafturile magazinelor: Poate avea efecte negative dacă este consumat pe termen lung
Autoritatea Națională pentru Siguranța a solicitat retragerea substanței din comerț pe motiv că nu este autorizată ca aditiv alimentar. Experți de nivel mondial susțin că poate avea efecte negative dacă este consumată pe termen lung.
Acidul salicilic are tradiție în bucătăriile românilor. Cumpărat în pachețele de circa 20 de grame din magazinele alimentare este folosit la prepararea gemurilor, compoturilor și a murăturilor. Conservele țin mai mult dacă-l presari în borcane. Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage însă atenția că această substanță nu trebuie folosită în mâncare și a decis retragerea ei de pe piață.
Citește și: Gutuia, un aliat prețios pentru sănătate: Ajută la slăbit, curăță ficatul, scade inflamația. Beneficii surprinzătoare pentru diabetici
Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Este autorizat pentru a fi folosit în diverse produse cosmetice, în special cele pentru îngrijirea corpului, loțiuni de corp și așa mai departe. El nu este un aditiv alimentar.”
Mai mulți experți, atât de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cât și de la Organizația Mondială a Sănătății au verificat efectele substanței asupra organismului uman.
Potrivit raportului, acidul salicilic este absorbit rapid și distribuit în tot corpul. A fost detectat în țesuturile creierului, în ochi, în lapte și urină. Poate dura câteva zile până este eliminat. În cazul în care este consumat pe termen lung, irită mucoasa gastrică și poate afecta rinichii.
Adina Cornea, farmacist: „El provoacă eroziuni gastrice, deci aceasta ar fi primul simptom, vărsături, amețeli, simptome care sunt specifice intoxcațiilor. Ca să ajungă la probleme renale ar trebui ca doza ingerată să fie foarte mare, la fel și la problemele hepatice.”
Femeile mai folosesc și aspirină, pe post de conservant.
Gospodină: „Le-am dat jumătate de tabletă de aspirina la borcan. Și anul viitor stau cu aspirina și peste doi ani, nu se strica.”
Dar nici aceasta nu e indicată.
Felix Arion, USAMV Cluj: „Există produse conservante speciale pentru așa ceva, care sunt certificate și care se găsesc și pot fi consumate.”
Cei care au cumpărat acid salicilic sunt sfătuiți să-l returneze în magazin.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată