Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Salata verde, un miracol al primăverii: proprietăţi şi recomandări terapeutice.

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Salata verde proprietăţi şi recomandări terapeutice: Îngrăşare, obezitateDigestie lentăAteroscleroza, tromboflebita şi arterita obliterantăHiperexcitabilitate nervoasă şi sexualăConstipaţieBolile cauzate de intoxicare • Salata verde – izvor de vitamine şi nutrienţi

Salata verde provine din Egipt, unde a fost cultivată pentru prima oară acum mai bine de 3000 de ani, pentru ca apoi să fie preluată de greci şi de romani şi să  se răspândească în toată Europa. În prezent, există nenumărate varietăţi de salată verde, de la cea europeană banală, la cea cu frunze încreţite, venită de la poalele Caucazului sau la salata chinezească, cu frunzele moi şi ceva mai groase.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

La noi în ţară, salata verde se cultivă de peste o mie de ani, fiind printre puţinele alimente cu gust amărui din bucătăria tradiţională românească. Dacă în tradiţiile culinare occidentale sau extrem orientale întâlnim şi alte verdeţuri, cum ar fi andivele sau anghinarea, care au acest gust, la noi, salata este singurul elixir amar cu efecte detoxifiante, consumat pe scară largă. Iar substanţele cu gust uşor amărui din frunzele salatei au proprietăţi cu adevărat miraculoase, mai ales atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Ele stimulează digestia şi metabolismul, drenează şi tonifică ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură atonia („lenea”) organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine. În medicina monahală, alături de seminţele de dovleac, salata era un remediu purificator extraordinar, fiind folosită pentru tratarea unei vaste game de boli, de la simplele colite la temutul sifilis sau cancer. Iată, în continuare, recomandările terapeutice pentru salata verde:Îngrăşare, obezitate – se consumă salata verde, atât înainte de masă, cât şi în timpul ei, cu alte feluri de mâncare. Dacă veţi reuşi să consumaţi 500 de grame de salată pe zi, veţi constata după o săptămână o scădere sensibilă în greutate. Motivul? Accelerarea proceselor de eliminare, reducerea volumului de hrană bogată în calorii consumat şi, nu în ultimul rând, o reglare spontană a apetitului.

Digestie lentă – cu un sfert de oră înainte de masă se consumă salata verde acrită din belşug cu oţet de mere şi presărată cu puţin piper negru. Efectul tonic digestiv apare negreşit.
lDischinezie biliară, hepatită cronică – se recomandă salata creaţă, cu frunzele ceva mai tari, care, deşi sunt mai aspre şi destul de amare, au un efect puternic, de drenare a ficatului şi de stimulare a activităţii sale. Se face o cură de două săptămâni, timp în care se consumă două-trei farfurii de salată pe zi, la începutul meselor principale, ca aperitiv.

Ateroscleroza, tromboflebita şi arterita obliterantă – se consumă salata verde, asezonată  cu uleiuri obţinute prin presare la rece şi oţet de mere. Cele trei componente au efecte puternice de curăţare a vaselor de sânge, de reducere a colesterolului, precum şi de fluidificare a sângelui. Acelaşi tratament este valabil pentru cazurile de valori crescute ale colesterolului şi ale glicemiei.

Hiperexcitabilitate nervoasă şi sexuală – unul din motivele pentru care salata (la fel ca şi lăptuca ori seminţele de dovleac) era foarte apreciată în medicina monastică este acela că diminuează pasiunile şi ajută la controlul simţurilor. Ca atare, consumarea sa din belşug este recomandată ca un valoros adjuvant în tratament, nu numai pentru hiperexcitabilitate, ci şi în alcoolism, tabagism, ori chiar în dependenţa de narcotice.

Constipaţie – se recomandă adăugarea de ulei de măsline în salată şi acrirea ei cu suc de fructe verzi (corcoduşe, prune, caise etc.). Salata verde, având un volum mare, joacă rolul unui piston care împinge conţinutul intestinului şi îl curăţă, în timp ce celelalte două ingrediente menţionate facilitează  procesele de eliminare.

Bolile cauzate de intoxicare (gută, reumatism, alergie) – consumul unor mari cantităţi de salată verde facilitează eliminarea toxinelor, mai ales prin intestinul gros. Secretul reuşitei tratamentului este să mâncaţi o cantitate suficientă de salată zilnic şi să beţi multe lichide (apă de izvor, ceai de păpădie). O cură de detoxifiere cu salată verde durează minimum o lună, timp în care se mănâncă cel puţin un sfert de kilogram de salată verde pe zi.
Precauţii: persoanele care suferă de colită de fermentaţie vor consuma cu moderaţie salata verde şi doar atunci când este de curând preparată, altfel existând riscul agravării acestei afecţiuni.

Salata verde – izvor de vitamine şi nutrienţi
Un studiu desfăşurat de către Şcoala Publică de Sănătate UCLA şi Centrul Ştiinţific de Sănătate al Universităţii din Louisiana a concluzionat că cei care consumă salată verde au un nivel considerabil mai mare de vitamina C, E, B6 şi acid folic, nutrienţi-cheie care menţin un sistem imunitar sănătos şi reduc riscul de obezitate, boli cardiace şi alte boli cronice. Mai mult, jumătate dintre noi nu avem cantităţile necesare din aceşti nutrienţi, aşa că beneficiile consumului de salată  verde sunt cu atât mai evidente.
Unele specii de salată verde (cum este salata Romaine cu frunza crocantă şi lungă) sunt surse excelente de vitamina A, vitamina C, mangan şi crom, conţinând de asemenea fibre, vitamina B1, B2 şi anumite minerale: potasiu, fier, molibden şi fosfor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară

Ziarul Unirea

Published

on

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea