Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Salariul minim va crește la 3.000 de lei până în anul 2026. Noua formulă de calcul, în PNRR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Până în 2026, salariul minim va ajunge până la 3.000 de lei, potrivit angajamentului luat de Guvernul Cîțu în fața Comisiei Europene, arată DCNEWS.ro.

Salariul minim ar urma să fie egal, în 2026, cu salariul minim din construcții, adică va fi de 3.000 de lei. ”Asta e prezumția de la care plecăm, că-n 5 ani se va ajunge acolo astfel încât nu vom mai avea discrepanțe între construcții și restul lumii, acesta e scenariul pe care lucrăm” a spus ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, când prezenta PNRR.

Despre cum va fi posibil, Cristian Ghinea a răspuns: ”Nu uitați că avem cea mai mare creștere economică din UE și pe scenariile și ale FMI, și ale Comisiei vom continua să o avem”.

Cu privire la formula de calcul pentru majorarea salariului minim, ministrul a spus că salariul minim ”nu va mai fi crescut ad-hoc, ci legat de creșterea economică”.

Ce înseamnă, de fapt, salariul minim de 3000 de lei peste 5 ani

Salariul minim în construcții este de 3.000 de lei BRUT. În prezent, salariul minim brut pe economie este de 2.300 de lei. Salariul minim net este de 1386 de lei. Dacă totul rămâne cum este astăzi privind calculul salariului și raportul brut-net, salariul în mână peste 5 ani ar urma să fie 1774 de lei, adică ar fi o majorare de 388 de lei în 5 ani, 77 de lei/an.

Iată ce scrie despre salariul minim și salarizarea bugetarilor în PNRR, conform documentului publicat:

”Salarizarea în sistemul bugetar va cunoaște o transformare esențială, vom introduce un concurs de intrare în funcția publică pe bază meritocratică, așa cum este de exemplu la Comisia Europeană, astfel încât cei mai buni dintre noi să ajungă în serviciul public și statul român să fie un loc pentru care este o mândrie să muncești.”

O nouă formulă de calcul a salariului minim

În cadrul componentei 14, ca răspuns la recomandarea 3 din 2019 este prevăzută o inițiativă de reformă a modului de stabilire a salariului minim în plată la nivelul economiei, începând cu anul 2023. Aceasta se va concretiza printr-o formulă de stabilire obiectivă a nivelului salariului minim în linie cu viitoarea Directivă/Regulament/Recomandare comunitară pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor Membre.

Partenerii sociali vor avea un rol pregnant, în procesul tripartit de consultare pentru actualizarea periodică a salariului minim. Această formulă de calcul va fi bazată pe bunele practici de la nivel european, raportându-se la indicatori precum salariul mediu și median din economie și rata inflației.”

Sursa: DCNEWS.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea