Salariul minim va crește la 3.000 de lei până în anul 2026. Noua formulă de calcul, în PNRR
Până în 2026, salariul minim va ajunge până la 3.000 de lei, potrivit angajamentului luat de Guvernul Cîțu în fața Comisiei Europene, arată DCNEWS.ro.
Salariul minim ar urma să fie egal, în 2026, cu salariul minim din construcții, adică va fi de 3.000 de lei. ”Asta e prezumția de la care plecăm, că-n 5 ani se va ajunge acolo astfel încât nu vom mai avea discrepanțe între construcții și restul lumii, acesta e scenariul pe care lucrăm” a spus ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, când prezenta PNRR.
Despre cum va fi posibil, Cristian Ghinea a răspuns: ”Nu uitați că avem cea mai mare creștere economică din UE și pe scenariile și ale FMI, și ale Comisiei vom continua să o avem”.
Cu privire la formula de calcul pentru majorarea salariului minim, ministrul a spus că salariul minim ”nu va mai fi crescut ad-hoc, ci legat de creșterea economică”.
Ce înseamnă, de fapt, salariul minim de 3000 de lei peste 5 ani
Salariul minim în construcții este de 3.000 de lei BRUT. În prezent, salariul minim brut pe economie este de 2.300 de lei. Salariul minim net este de 1386 de lei. Dacă totul rămâne cum este astăzi privind calculul salariului și raportul brut-net, salariul în mână peste 5 ani ar urma să fie 1774 de lei, adică ar fi o majorare de 388 de lei în 5 ani, 77 de lei/an.
Iată ce scrie despre salariul minim și salarizarea bugetarilor în PNRR, conform documentului publicat:
”Salarizarea în sistemul bugetar va cunoaște o transformare esențială, vom introduce un concurs de intrare în funcția publică pe bază meritocratică, așa cum este de exemplu la Comisia Europeană, astfel încât cei mai buni dintre noi să ajungă în serviciul public și statul român să fie un loc pentru care este o mândrie să muncești.”
O nouă formulă de calcul a salariului minim
În cadrul componentei 14, ca răspuns la recomandarea 3 din 2019 este prevăzută o inițiativă de reformă a modului de stabilire a salariului minim în plată la nivelul economiei, începând cu anul 2023. Aceasta se va concretiza printr-o formulă de stabilire obiectivă a nivelului salariului minim în linie cu viitoarea Directivă/Regulament/Recomandare comunitară pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor Membre.
Partenerii sociali vor avea un rol pregnant, în procesul tripartit de consultare pentru actualizarea periodică a salariului minim. Această formulă de calcul va fi bazată pe bunele practici de la nivel european, raportându-se la indicatori precum salariul mediu și median din economie și rata inflației.”
Sursa: DCNEWS.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]