Salariu minim de 3.000 de lei, începând cu data de 1 iunie: Ce categorie de români vor beneficia și care sunt condițiile
Salariu minim de 3.000 de lei, începând cu data de 1 iunie: Ce categorie de români vor beneficia și care sunt condițiile
Începând cu luna iunie, angajatorii din domeniul agriculturii și industriei alimentare o să plătească un salariu minic de 3.000 de lei și taxe salariale reduse.
Salariu minim brut în domeniul agricol va fi de minimum 3.000 lei lunar. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar aceasta nu este singura veste bună pentru români.
De asemenea, de la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii – a precizat ministerul.
De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.
Angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse, conform unei legi apărute azi în Monitorul Oficial. Până acum, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse aveam numai în domeniul construcțiilor.
Măsurile sunt prinse în Legea 135/2022, care a apărut azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 489/2022, și se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022 și până în decembrie 2028.
Prin document s-a stabilit, mai precis, introducerea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei și pentru cei care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare, așa cum se întâmpla până acum cu cei din domeniul construcțiilor.
În același timp, pentru salariații din agricultură și industria alimentară se aplică și taxe salariale reduse, la fel ca pentru angajații din construcții. Concret, este vorba de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce de obicei la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%).
Ce angajatori sunt vizați? Este vorba de cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:
- cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe:
- 011 cultivarea plantelor nepermanente;
- 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
- 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
- 014 creșterea animalelor;
- 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
- 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare;
- cod CAEN 10: industria alimentară.
Condiții pentru aplicarea facilităților.
În primul rând, angajatorii vor trebui să realizeze o cifră de afaceri din acele activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală (în lege sunt și reguli detaliate privind îndeplinirea acestei condiții în funcție de unele situații mai speciale). În al doilea rând, facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor, care trebuie emis până pe 16 iunie 2022 (în 30 de zile de la publicarea noii legi).
Clarificări privind asigurările salariaților. Practic, salariații vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii care se duce acum la pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator. Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.
Totodată, reducerea contribuției la muncă va însemna că angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj. De precizat că această reducere a contribuției la muncă este inaplicabilă în domeniul construcțiilor, deoarece este nevoie de o schemă de ajutor de stat pentru susținerea sa, așa că aceeași soartă ar putea să o aibă și facilitatea pentru domeniile agriculturii și industriei alimentare.
Context: Decizia luată de autorități, care face parte dintr-un pachet mai mare de măsuri de ajutorare anunțat recent pentru cetățeni și afaceri, este discutabilă, având în vedere că România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență că va reduce din facilitățile fiscale aplicabile în prezent, vizate fiind în mod expres cele din domeniul construcțiilor. Astfel, introducerea altor facilități fiscale asemănătoare celor din construcții pare a fi contrară direcției pe care Guvernul și-a asumat-o pentru următorii ani.
Sindicaliștii din agricultură: 10.000 de angajați rămân pe afară
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta au avertizat că proiectul de lege privind majorarea salariului minim în industria alimentară şi agricultură exclude circa 10.000 de angajaţi, din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţilor din domeniul pisciculturii. Aceștia nu vor beneficia de prevederile legislative.
Reprezentanții sectorului speră că salariul minim de 3.000 de lei va opri „hemoragia” de forță de muncă
Stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţiilor, e o măsură cerută și așteptată de jucătorii din sector de multă vreme, conform actorilor din sector consultați de Economedia. Vorbim despre unul dintre marii angajatori din România, un sector deja puternic afectat de creșterile de costuri, cu ferme în mediul rural, salarii mici și hemoragie de forță de muncă, cu oameni plecați în căutare de salarii mai mari în afara țării. Așa că cei 3.000 de lei reprezintă o speranță pentru cei din industrie.
Sursa: romaniatv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025 De joi, 15 mai 2025, ora 8.00, a intrat în vigoare o informare meteo de răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului, valabilă în România până sâmbătă, […]
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după Președintele României este garantul respectării dispozițiilor constituționale și se află într-o relație de colaborare cu Parlamentul. În cazul în care această relație se deteriorează și nu mai există puncte comune, șeful statului poate alege să dizolve Parlamentul, lucru ce duce la declanșarea […]
PENSII 2025 | Noi reguli pentru pensionari: Patru situații în care pensia trebuie returnată
PENSII 2025 | Noi reguli pentru pensionari: Patru situații în care pensia trebuie returnată Recent, Ministerul Muncii a emis un ordin prin care a introdus tru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze pensiile, pe lângă cele 11 excepții de la scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii. Citește și: […]