Rămâi conectat

Actualitate

Salariile românilor sunt sub rata inflației: Colliers spulberă laudele privind bunăstarea noastră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariile românilor sunt sub rata inflației: Colliers spulberă laudele privind bunăstarea noastră

Boom-ul comerțului electronic încetinește, acesta fiind un semnal clar al unui consumator mai cumpătat în marile orașe, unde sunt înregistrate majoritatea achizițiilor online, potrivit Colliers. În formatele tradiționale, discounterii câștigă și mai multă cotă de piață .

Piața de retail a înregistrat livrări limitate în primul semestru din 2022, fiind finalizate doar două proiecte care totalizează aproximativ 27.000 de metri pătrați, potrivit raportului de piață Colliers pentru primul semestru din 2022.

Analizând structura consumului, consultanții Colliers punctează că vânzările de îmbrăcăminte și încălțăminte au accelerat în prima jumătate a acestui an, iar achizițiile de diverse produse electronice și electrocasnice au avut o evoluție bună. Pe de altă parte, categoria articolelor pentru renovarea, modernizarea sau amenajarea locuinței s-a stabilizat în ultimele trimestre, fiind influențată de faptul că piața rezidențială a atins un nou maxim de vânzări. Și comerțul electronic a bifat, de asemenea, un vârf, fiind în prezent doar ușor sub nivelul din 2021. În ansamblu, chiar dacă vânzările retailerilor de produse nealimentare pentru unele segmente ar putea stagna sau trece pe o pantă descendentă în a doua jumătate a anului, profitabilitatea retailerilor din România este una dintre cele mai bune din Uniunea Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Singurele inaugurări din prima jumătate a anului au fost extinderea proiectului Colosseum Mall (16.500 de metri pătrați) din nord-vestul Bucureștiului și finalizarea noului Funshop Park Timișoara (10.800 de metri pătrați), un parc de retail deținut de dezvoltatorul polonez Scallier, nume relativ nou pe piața locală. A doua jumătate din 2022 se anunță însă mai activă, cu aproximativ 120.000 de metri pătrați de noi proiecte de retail finalizate. Totuși, consultanții Colliers nu exclud posibilitatea ca unele dintre aceste proiecte să fie amânate până în prima parte a lui 2023, mai ales dacă dezvoltatorii întâmpină anumite provocări în procesul de construcție sau de închiriere.

„În ceea ce privește cererea, este important de remarcat faptul că în centrul redresării economice din România în perioada post-pandemică a fost consumul robust, și, din fericire, vedem în continuare rezultate bune. Acest climat este rezultatul pieței foarte dinamice a forței de muncă, unde numărul total de angajați din economie este deja peste nivelul de dinaintea pandemiei încă de la începutul lui 2022. Totuși, deși este îmbucurător că salariile au accelerat în termeni nominali, în termeni reali, acestea se situează ușor sub rata inflației de ceva timp. Iar dacă activitatea economică va încetini din cauza evoluțiilor din alte țări, acest lucru va duce, la rândul său, la o creștere mai lentă a salariilor, chiar dacă dinamica prețurilor rămâne ridicată. De asemenea, vânzările de produse nealimentare ar putea să se stabilizeze în a doua jumătate a anului, dar scenariul nostru de bază pentru economia României nu presupune o cădere bruscă”, subliniază Simina Niculiță, Partner & Head of Retail Agency la Colliers.

Randamentele mari pe care le oferă piața locală comercianților, plus redresarea rapidă din ultimele luni a vânzărilor de produse nealimentare, una dintre cele mai rapide din UE, au repus România pe harta retailerilor. După o perioadă de doi ani de liniște în contextul pandemiei, anul 2022 a fost marcat de o serie de noi intrări pe piața românească, cu o diversitate de branduri care, fie și-au deschis primul magazin în prima jumătate a anului, fie au anunțat deschideri noi în viitorul apropiat, branduri printre care se numără și Primark, Bath & Body Works, Foot Locker sau TEDi.

Gradul de neocupare din centrele comerciale rămâne relativ scăzut în majoritatea cazurilor, la nivelul unei singure cifre, iar marile centre comerciale dominante au acum puține spații disponibile. În ceea ce privește chiriile, deși nivelul de bază a rămas neschimbat, iar proprietarii au fost nevoiți să acorde unele reduceri, în special în 2020, dar și în 2021, situația a revenit treptat la normal. Cu toate acestea, chiriile procentuale anuale calculate în raport cu nivelul de vânzări ale retailerilor, rămân încă ușor sub nivelurile înregistrate înainte de pandemie, cu până la 5% sub acel nivel, în medie.

În prezent, România are un stoc total de retail modern de aproximativ 4 milioane de metri pătrați, din care peste 2,7 milioane de metri pătrați mall-uri, iar restul în principal parcuri de retail. Peste 60% din suprafața totală de retail modern este concentrată în primele 10 cele mai mari orașe (peste 200.000 de locuitori), deși ne așteptăm ca decalajul să se reducă odată cu livrarea proiectelor anunțate pentru următorii 2 ani, majoritatea fiind parcuri de retail în orașe mici și mijlocii.

„Momentan sunt peste 100.000 de metri pătrați de noi proiecte de retail care vor fi livrate în a doua jumătate a anului, însă pe termen mediu încep să prindă contur și proiecte mai mari. Totuși, chiar și cu aceste noi livrări de proiecte de retail care ar putea începe să depășească 200.000 de metri pătrați pe an, România, cu cei peste 4 milioane de metri pătrați de centre comerciale și parcuri de retail, rămâne o piață cu o ofertă subdimensionată. Și asta în comparație cu țările din Europa Centrală și de Est, mult in urma țărilor din Europa de Vest. Pentru un nivel de consum similar cu cel din Cehia și Polonia, stocul modern de retail pe cap de locuitor din România este de două ori mai mic decât cel din Cehia și cu peste 40% mai mic decât cel din Polonia”, explică Simina Niculiță.

Dat fiind că pe piața noastră este încă prezent un număr relativ limitat de branduri față de celelalte țări din regiune, acest context intern asigură încă o concurență limitată între retaileri și poate fi o explicație de ce România oferă unele dintre cele mai mari medii de vânzări din Uniunea Europeană. Prin urmare, consultanții Colliers se așteaptă ca piata din România să rămână în continuare atractivă și să vedem noi branduri intrând pe piață în următorii ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

Executivul de la București a adoptat în cursul zilei de joi, 29 septembrie, un act normativ care spunce că instituţiile administraţiei publice centrale vor fi obligate să publice online modele de formulare sau cereri aferente serviciilor pe care le oferă cetăţenilor, documentele trebuind să fie într-un format care să permită descărcarea şi editarea pe computer, potrivit news.ro.

Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege care modifică Ordonanţa 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice.

”Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor avea obligaţia să publice din oficiu informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor categoriilor de servicii publice pe care le furnizează, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât şi pe punctul de contact unic electronic în varianta actualizată, într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea, pentru ca beneficiarii să poată completa pe calculator aceste date”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

BONTEA Alexandru

Publicat

în

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

Rareș Bogdan, eurodeputatul liberal a declarat faptul că este mâhnit de gazul care este extras de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, care a fost deja contractată de grupul Engie pe trei ani, ceea ce, în opinia acestuia, este o problema ce contravine legii în România.

Rareș Bogdan spune că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român și doar dacă statul român refuză, atunci gazul respectiv poate intra pe piața internațională.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareș Bogdan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Pensii 2023 | Pensiile ar putea fi majorate cu până la 27% pentru a atinge limita de 9,4% din PIB

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2023 | Pensiile ar putea fi majorate cu până la 27% pentru a atinge limita de 9,4% din PIB

Mâine, dacă domnul Budăi doreşte şi are bani la buget, poate să crească punctul de pensie cu 27%. Dacă ar creşte, mâine, cu 27% pensiile, atunci abia s-ar atinge acel prag. Până atunci, nu. Deci poate să crească cu 10, cu 15, cu 20, cu 25, cu 27% şi îl provoc public acum: Budăi, creşte pensiile! Am văzut că şi-a făcut un tricou cu 9,4%, o să-mi fac şi eu un tricou cu 27%, dacă mă mai invitaţi, pentru că altfel suntem în plină epocă post-adevăr.

Citește și: Pensii 2023: Pensia minimă ar putea crește de la 1.000 de lei la 1.100, începând cu 1 ianuarie 2023

Acel 9,4% a fost un succes diplomatic al României, al meu, al premierului Cîţu de la acel moment, pentru că Comisia Europeană era absolut îngrozită de modul în care pensiile afectează bugetul public şi-l afectează într-un mod impredictibil, pentru că vine fiecare politician de-ăsta, iresponsabil – mai mult de la PSD se întâmplă să fie – şi spune, cum a spus Dragnea, a spus Ciolacu: 40% creştem pensiile! De ce nu creşte Ciolacu acum pensiile?

De ce nu este întrebat Ciolacu la fiecare ieşire publică, de presă, când merge să vorbească cu oamenii: ”Dom-le, ai spus că dai 40% la pensii, de ce nu dai 40% la pensii, sau măcar dă 27%, hai să vedem, provocare!”, a afirmat Cristian Ghinea în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Noutăți PENSII 2023: Ce scenarii sunt luate în calcul pentru majorarea pensiilor

El a catalogat drept „o mare măgărie care li se întâmplă pensionarilor din România”, promisiunile făcute de politicieni înaintea alegerilor cu privite la majorările de pensii, promisiuni care nu sunt respectate.

„E un fel de ţeapă permanentă pe care politicienii o dau pensionarilor şi tocmai de-asta sunt aşa de nervoşi pe PNRR, pentru că pe lângă pragul ăla, PNRR spune ceva foarte important: nu mai depinde pensia românilor de pixul politicienilor. Pur şi simplu, de două ori pe an se indexează pensia pe o formulă matematică, în funcţie de inflaţie şi de creştere economică. De fapt, asta-i doare mult mai rău, pentru că, după ce se îndeplineşte această lege, Ciolacu, Budăi, toţi ăştia care câştigă voturi nu mai au pixul”, adaugă fostul ministru.

Citește și: Pensii 2023. Noutăți privind majorarea pensiilor. Ce prevede legea pensiilor?

Cristian Ghinea reclamă că, din cauză că nu are bani în buget pentru majorări, actuala conducere a „făcut o întreagă isterie” pe tema procentului stabilit prin PNRR pentru pensii.

„Ce să zică: dom-le, am fost măgari şi am minţit pensionarii? Nu! Zic şi ei : dom-le, e Ghinea de vină şi PNRR-ul. De fapt, Comisia Europeană a venit cu un prag mult mai mic la negocieri şi a zis: ”Trebuie să aveţi un blocaj”. Comisia a avut undeva 8,4-8,5”, a mai explicat fostul deţinător al portofoliului fondurilor europene.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea