Salariile bugetarilor ar putea fi înghețate pentru reducerea cheltuielilor. Ce interdicții ar putea fi adoptate
Salariile bugetarilor ar putea fi înghețate pentru reducerea cheltuielilor. Ce interdicții ar putea fi adoptate
În această săptămână, executivul va analiza propunerile ministerelor pentru reducerea cheltuielilor bugetare, după ce premierul Ciucă a cerut cheltuieli publice mai mici din cauza depășirii deficitului bugetar prognozat.
Execuţia pe primele trei luni din acest an arată încasări cu 4,7 de miliarde de lei sub estimările care au stat la calculele bugetului, iar economiile pe care vrea să le facă guvernul ar totaliza 20 de miliarde de lei, a explicat ministrul Finanţelor.
Pemierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniştrilor să vină cu propuneri de reducere a cheltuielilor bugetare, dar care să nu afecteze fondurile de salarii.
Până acum, unele ministere au prezentat planurile în acest sens, dar procentele vor fi diferite de la o instituţie la alta.
Potrivit ministrului Adrian Câciu, finanţele pregătesc şi un pachet de măsuri care ar putea include interdicţia de a se cumula pensia şi salariul de la stat sau îngheţarea salariilor şi a angajărilor în sistemul public.
În paralel, ar trebui să se îmbunătăţească şi colectarea veniturilor la buget, atât la nivelul ANAF cât şi la Vamă, mai spune responsabilul de la Finanţe. Potrivit unor surse politice, Internele au în vedere o reducere de 650 de milioane de lei, Cercetarea propune 160 de milioane. În schimb, la Ministerul Educaţiei nu există posibilitatea de a reduce cheltuielile.
Ministrul Finanțelor spunea săptămâna trecută că România este „în regulă” în ceea ce priveşte deficitul bugetar, el menţionând că în discuţiile cu Comisia Europeană aceasta apreciază că Executivul de la Bucureşti s-a adaptat de fiecare dată.
„Suntem în regulă (cu deficitul – n.r.). Sâmbătă o să aveţi iar o veste bună de la agenţiile de rating […]. Sunt în regulă discuţiile cu Comisia Europeană şi chiar apreciază faptul că, de fiecare dată, Guvernul s-a adaptat. Nu a lăsat anumite chestiuni să se întâmple şi să trimită o scrisoare şi să spună „ne pare rău, uitaţi suntem într-o anumită situaţie”. Noi avem o discuţie aproape permanentă, cel puţin eu cu colegii din ECOFIN şi mai ales cu responsabilii care răspund de zona aceasta”, a afirmat Câciu, legat de deficitul de 1,4% din PIB şi întrebat dacă a avut discuţii cu Comisia Europeană pe această temă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Primăria Aiud reorganizează spațiul exterior al SPAP: Ce planuri are cu banii proveniți din valorificarea fierului
FOTO | Primăria Aiud reorganizează spațiul exterior al SPAP: Ce planuri are cu banii proveniți din valorificarea fierului Primăria Aiud a început procesul de reorganizare a spațiului exterior al Serviciului Public Administrarea Patrimoniului Local și dorește valorificarea obiectelor din metal feros care nu mai pot fi utilizate. Citește și: Mobilitatea urbană în cartierele din Aiud: […]