Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Salarii mai mari pentru bugetari. Ce creșteri ar putea fi înregistrate în învățământ și în sănătate

Ioana Oprean

Publicat

în

Peste 400.000 de angajaţi  la Stat ar urma să aibă salarii mai mari, potrivit unei variante a ordonanţei de urgenţă discutate de Guvern cu principalele sindicate. Lefurile ar urma să crească mai ales în învăţământ şi în domeniul sănătăţii. Pe tema veniturilor bugetarilor au discutat marți, 17 mai, şi premierul şi şeful statului. 

Creșterile salariale vizează 278.356 angajați din sistemul public, din totalul de 1,2 milioane de persoae plătite din fonduri publice. Impactul bugetar total va fi de 2,296 miliarde de lei. În ceea ce privește creșterile salariale din sănătate, impactul bugetar va fi 1,022 miliarde de lei.

Proiectul de ordonanță prevede ca angajații plătiți din fonduri publice din aceeaşi instituţie publică ce beneficiază „de un salariu de bază/indemnizaţie de încadrare mai mici decât cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare funcţie/ grad/treaptă şi gradaţie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei, autorităţii publice, unităţii respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

În ceea ce privește salariile din sănătate, ordonanța prevede o creștere suplimentară de circa 10% a salariilor debutanților.

Se introduce, de asemenea, un sistem de premiere bazat pe criterii de performanță, în limita a 2% din cheltuielile salariale ale instituției.

Un sistem asemănător de premiere este prevăzut și pentru angajații din învățământ. Ordonanța nu prevede însă alte creșteri salariale pentru personalul din educație.

În ceea ce privește salariații din administrația publică centrală, salariile acestora vor fi stabilite la 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Este vorba despre „personalul din aparatul propriu al ministerelor şi din instituţiile subordonate sau aflate în coordonarea acestora, salarizat la acelaşi nivel ca ministerele, din Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Legislativ, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, precum și pentru funcțiile publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici din cadrul instituției prefectului”, se arată în proiectul de ordonanță.

Varianta finală va fi prezentată de ministrul Muncii la Guvern, la ora 19.00.

Sindicaliștii care au ieșit de la negocierile de la Ministerul Muncii s-au declarat nemulțumiți de proiectul de ordonanță, în special din cauza creșterilor salariale mici din învățământ.

sursa: Digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

22 iulie – Ziua Mondială a Creierului

Ioana Oprean

Publicat

în

22 iulie – Ziua Mondială a Creierului Ziua Mondială a Creierului se celebrează la nivel internațional la 22 iulie, această zi fiind sărbătorită prima dată în 2014.   Potrivit site-ului www.wfneurology.org/world-brain-day-2016, Federația Mondială de Neurologie (WFN), inițiatorul acestui eveniment, atrage atenția asupra importanței pe care o au sănătatea creierului și prevenirea afecțiunilor neurologice și dedică ediția […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

De ce bat clopotele bisericilor catolice din întreaga lume în fiecare zi, la ora 12. Legătura cu Alba Iulia și cu data de 22 iulie

Ioana Oprean

Publicat

în

De ce bat clopotele bisericilor catolice din întreaga lume în fiecare zi, la ora 12. Legătura cu Alba Iulia și cu data de 22 iulie Clopotele din bisericile catolice bat în întreaga lume în fiecare zi, la ora 12.00. Acest lucru se întâmplă neîntrerupt de peste cinci sute de ani şi are o legătură directă […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

22 iulie 1946: A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)

Ioana Oprean

Publicat

în

22 iulie 1946: A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) Pe 22 iulie 1946 a fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), instituţie specializată a Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcţionează, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (România este membru al OMS din 1948). OMS „Organizația Mondială a Sănătății” (sau WHO – acronimul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea