Salarii mai mari pentru bugetari. Ce creșteri ar putea fi înregistrate în învățământ și în sănătate

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Peste 400.000 de angajaţi  la Stat ar urma să aibă salarii mai mari, potrivit unei variante a ordonanţei de urgenţă discutate de Guvern cu principalele sindicate. Lefurile ar urma să crească mai ales în învăţământ şi în domeniul sănătăţii. Pe tema veniturilor bugetarilor au discutat marți, 17 mai, şi premierul şi şeful statului. 

Creșterile salariale vizează 278.356 angajați din sistemul public, din totalul de 1,2 milioane de persoae plătite din fonduri publice. Impactul bugetar total va fi de 2,296 miliarde de lei. În ceea ce privește creșterile salariale din sănătate, impactul bugetar va fi 1,022 miliarde de lei.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Proiectul de ordonanță prevede ca angajații plătiți din fonduri publice din aceeaşi instituţie publică ce beneficiază „de un salariu de bază/indemnizaţie de încadrare mai mici decât cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare funcţie/ grad/treaptă şi gradaţie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei, autorităţii publice, unităţii respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În ceea ce privește salariile din sănătate, ordonanța prevede o creștere suplimentară de circa 10% a salariilor debutanților.

Se introduce, de asemenea, un sistem de premiere bazat pe criterii de performanță, în limita a 2% din cheltuielile salariale ale instituției.

Un sistem asemănător de premiere este prevăzut și pentru angajații din învățământ. Ordonanța nu prevede însă alte creșteri salariale pentru personalul din educație.

În ceea ce privește salariații din administrația publică centrală, salariile acestora vor fi stabilite la 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Este vorba despre „personalul din aparatul propriu al ministerelor şi din instituţiile subordonate sau aflate în coordonarea acestora, salarizat la acelaşi nivel ca ministerele, din Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Legislativ, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, precum și pentru funcțiile publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici din cadrul instituției prefectului”, se arată în proiectul de ordonanță.

Varianta finală va fi prezentată de ministrul Muncii la Guvern, la ora 19.00.

Sindicaliștii care au ieșit de la negocierile de la Ministerul Muncii s-au declarat nemulțumiți de proiectul de ordonanță, în special din cauza creșterilor salariale mici din învățământ.

sursa: Digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Nicu 19 mai 2016 at 19:15

foarte multe „povesti pentru copii”, noroc cu acea grafica obositoare…in rest, nu vad decat ca „banul tot la ban trage”….mare rusine, si apropo, de ce nu se spune nimic si despre salariul de merit pentru personalul civil contractual, pe care d-nul Boc l-a retras fara nici o explicatie??? de ce numai cei din aparare ordine publica, functionarii…au beneficiat in continuare de acest salar de merit??? mai nou toti militarii vor beneficia de salariul de merit de 20%, adica o marire pe ce motive??? tot pe cele care l-au determinat pe „Preamaritul Boc” sa le taiecelor cu venituri mici??? De ce nu le da-ti si lor ceea ce le-a fost luat fara motiv??? De fapt ii tolerati numai pe cei bogati si sus pusi prin diferite „sfori trase”…………………………..

Master 24 mai 2016 at 11:20

Opriti oata pentru totdeauna polarea agresiva si periculooasa din Sebes!

Comentariile sunt oprite