Salarii profesori și învățători 2025: Vor beneficia de o majorare de 10% a plății cu ora. Decizie ÎCCJ
Salarii profesori și învățători 2025: Vor beneficia de o majorare de 10% a plății cu ora. Decizie ÎCCJ
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca salariul de bază al cadrelor didactice angajate în regim de plată cu ora să includă o majorare de 10%.
Hotărârea vine ca răspuns la o sesizare a Tribunalului Vaslui. Decizia este obligatorie și clarifică aspecte importante legate de salarizarea în sistemul educațional.
Citește și: SPORURI pentru angajații din poliție și penitenciare 2025, reintroduse printr-o ordonanță de urgență, după ce au fost eliminate prin „ordonanța-trenuleț”
ÎCCJ a stabilit că majorarea de 10% se aplică şi profesorilor angajaţi cu plata cu ora, nu doar celor cu normă întreagă. Această interpretare se bazează pe prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Tribunalul Vaslui a solicitat clarificări pe două aspecte principale. Primul se referea la aplicarea majorării de 10% pentru profesorii angajați cu plata cu ora, iar al doilea aspect viza modul de calcul al salariului orar pentru acești profesori, scrie romaniatv.
ÎCCJ asigură o echitate de salarizare între profesori
În decizia sa, Înalta Curte de Casație și Justiție citează articolul 8 din anexa nr. I a Legii 153/2017, care prevede această majorare pentru familia ocupațională „Învățământ”.
Decizia asigură o echitate de salarizare între profesorii angajați cu normă întreagă și cei plătiți cu ora, având implicații semnificative pentru sistemul educațional românesc.
ÎCCJ a respins ca inadmisibilă partea din sesizare referitoare la modul de calcul al salariului orar. Acest aspect rămâne, astfel, la latitudinea instituţiilor de învăţământ.
Decizia se bazează pe interpretarea mai multor acte normative. Printre acestea se numără Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.827/2018.
Deși decizia ÎCCJ este clară, implementarea sa practică ar putea ridica provocări. Instituțiile de învățământ vor trenui să-și ajusteze politicile de salarizare în conformitate cu această hotărâre.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare Ideea ca un aliment este automat periculos după data expirării nu este întotdeuna corectă. Informațiile aflate pe eticheta produselor alimentare pot fi ambigue, iar termenii precum „dată a durabilității minimale” sau „dată limită de consum” pot fi confuzi pentru consumatori. […]
PENSII 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere
Pensii 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de Agerpres. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari […]
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]