Salariatul obișnuit a lucrat într-o lună, mai mult decât parlamentarul român în cinci luni, în plen
În toate cele cinci luni ale sesiunii proaspăt încheiate, parlamentarul român a muncit în plen, mai puțin decât lucrează, într-o singură lună, un salariat obișnuit cu program standard de opt ore, arată o analiză realizată de Mediafax.ro. Pe de altă parte, doar 30% din legile adoptate au fost iniţiative parlamentare, restul venind de la Guvern.
Un salariat cu program standard de opt ore, care lucrează, în medie, 22 de zile în fiecare lună, totalizează circa 176 de ore la serviciu lunar. Senatorii au cumulat, în cele 36 de şedinţe de plen din februarie până în iunie, inclusiv în sesiunea extraordinară din iulie, aproape 104 ore de lucru, în care au dezbătut şi votat proiecte de legi, Ordonanţe ori au susţinut declaraţii politice. În cazul deputaţilor, este vorba de 35 de şedinţe de plen, care reprezintă în total aproape 94 de ore. Aşadar, parlamentarii s-au situat, în ceea ce priveşte orele petrecute în plen în toate cele cinci luni de zile cât a durat sesiunea parlamentară, sub numărul de ore muncite, doar într-o singură lună, de către un salariat cu program standard.
Pe de altă parte, la şedinţele de plen ale Senatului şi ale Camerei Deputaţilor se adaugă cele opt şedinţe de plen comun ale celor două Camere ale Parlamentului.
Senatorii şi deputaţii au avut câte două zile de plen pe săptămână în sesiunea proaspăt încheiat, luni şi marţi. La acestea se adaugă timpul petrecut în şedinţele Comisiilor parlamentare de specialitate, de obicei tot lunea şi marţea, înainte sau după plen, însă uneori şi în zilele de miercuri.
Cu toate acestea, majoritatea parlamentarilor părăsesc Capitala încă de miercuri pentru a se deplasa în teritoriu. În teritoriu, conform programului oficial, aleşii ar trebui să aibă activitate în circumscripţiile electorale, pentru a-şi consulta alegătorii. Cu toate acestea, presa a relatat, în numeroase rânduri, că birourile parlamentarilor din teritoriu sunt fie de negăsit, fie nu sunt deschise pentru audienţe.
Pe de altă parte, în această sesiune activitatea parlamentară a fost suspendată timp de o lună de zile pe perioada campaniei pentru europarlamentare. Chiar şi în afara acestei perioade, prezenţa parlamentarilor la şedinţele s-a dovedit în nenumărate rânduri greu de întrunit. Şedinţele de plen, fie ale Senatului, fie ale Camerei Deputaţilor, au fost suspendate în mai multe cazuri după ce aleşii au decis să părăsească reuniunile, astfel încât nu a mai fost întrunit cvorumul – prezenţa minimă a jumătate plus unu din membrii Camerei respective.
Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun