Șah: Nevednichy prinde din urmă liderii Openului Internațional al României
Openul International al Romaniei la sah, care se desfasoara la Hotel Transilvania din Alba Iulia, a continuat luni cu runda a 7-a. De aceasta data au fost nu doi invitati speciali pentru a deschide runda, ci doua dueturi elev-profesor de invitati speciali. Mai intai elevul Cristian Pop la violoncel, acompaniat la pian de profesorul sau de la “Liceului de Arta Regina Maria” Ovidiu Parjol, un renumit pianist albaiulian, au oferit participantilor o excelenta interpretare a unei gavote (dans vechi francez in doi timpi) compusa de David Popper.
A urmat apoi momentul efectuarii primei mutari la masa 1, insa spre surpriza participantilor, organizatorii au anuntat ca de data aceasta sunt doi invitati. Mai intai directorul de turneu Marius Ceteras l-a prezentat pe Andrei Groza, un elev albaiulian in varsta de 12 ani castigator al unui concurs european de desene la care au participat peste 300 de copii, acesta efectuand prima mutare pentru Vladislav Nevednchy la masa 1 contra lui Stelios Halkias. A urmat apoi o prezentare mai inedita. Inainte de toate trebuie spus ca in urma cu cateva zile, telefonul mobil al unuia dintre spectatorii care urmarea cu mare interes partida Istratescu – Inkiov a sunat si, conform regulamentului, a fost “invitat” de secretarul general al F.R.Sah, Vladimir Danilov, sa paraseasca imediat sala de joc. Ulterior, afland despre pasiunea extraordinara a acelui spectator pentru sah, fost campion al municipiului Alba Iulia in anul 1971, fost director al Colegiului National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, care din aceasta pozitie a sprijinit permanent toti elevii sahisti ai colegiului, dar si un mare fan al lui Andrei Istratescu, a carui evolutie sahista o urmareste de cand era copil, acelasi secretar general al Federatiei Romane de Sah, Vladimir Danilov, l-a invitat pe profesorul Nicolae Ota sa efectueze prima mutare pentru jucatorul sau favorit, Andrei Istratescu, la masa 2 contra lui Konstantin Tarlev, in aplauzele participantilor si spectatorilor prezenti.
La fel ca in runda precedenta, partidele de la primele mese au fost foarte echilibrate. Desi a avut un pion in plus si l-a presat permanent pe Stelios Halkias (GRE), Vladislav Nevednichy (ROU) a trebuit sa se multumeasca cu un rezultat de egalitate. In meciul dintre primii doi favoriti ai turneului, Andrei Istratescu (FRA) a jucat mai putin inspirat deschiderea, adversarul sau Konstantin Tarlev egaland rapid cu piesele negre, astfel ca meciul s-a incheiat destul de rapid remiza. Acelasi scenariu s-a repetat si la masa 3, unde Vlad Jianu (ROU) si Andreas Heimann (GER) au ajuns intr-o situatie de remiza clara, dupa ce au schimbat aproape toate piesele in primele 25 de mutari. Singurele partide decise ale rundei dintre cele care contau pentru partea superioara a clasamentului au fost la mesele 4 si 5. Dupa ce a obtinut o pozitie egala cu negrele, Mihnea Costachi a gresit grav in final in derby-ul juniorilor care rivalului sau traditional, Bogdan Deac, acesta din urma obtinand victoria dupa o partida care a durat 88 de mutari. Un rezultat care il aduce pe Bogdan Deac in plutonul fruntas alaturi de Andrei Istratescu, Vladislav Nevednichy si Stelios Halkias, toti patru cu 5 puncte din 7 partide, juniorul valcean fiind aproape de obtinerea unei norme de mare maestru international. O alta victorie importanta a fost obtinuta de Szabo Gergely (ROU), care l-a invins pe Vadim Shishkin (UKR) si s-a apropiat la o jumatate de punct de cvartetul fruntas.
De notat si cateva rezultate foarte bune obtinute de jucatorii locali in runda a 6-a. Adrian Secheres a remizat cu marele maestru international Tiberiu Georgescu, George Ileana l-a invins cu piesele negre pe maestrul international Mihai Ionescu, iar Iustin Ciorgovean l-a invins pe Mihnea Ognean, vicecampion european de juniori sub 12 ani anul trecut.
Penultima runda, care va avea loc marti incepand cu orele 16 la sala Gemina a Hotelului Transilvania, programeaza cateva partide foarte interesante, cum ar fi Bogdan Deac – Andrei Istratescu, Konstantin Tarlev – Vladislav Nevednichy, Stelios Halkias – Vlad Jianu sau Andreas Heimann – Szabo Gergely.
In Openul Judetului Alba, care se desfasoara in paralel cu turneul principal, Andrei Secrieru (CS Universitatea de Vest Timisoara) l-a invins pe Radu Roncea si a preluat conducerea in clasament cu 4,5 puncte din 5 partide, devansadu-l pe jucatorul sebesan si alti doi jucatori, Mihai Vilceanu (Cugir) si Victor Moga (Targu Mures) cu o jumatate de punct, derby-urile rundei a 6-a fiind Vilceanu – Secrieru si Moga – Roncea. (V.N.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
AJF Alba a stabilit programul returului: Liga 4 se reia în 1 martie cu o etapă intermediară | Vezi când se joacă Liga 5 și Cupa României
AJF Alba a stabilit programul returului: Liga 4 se reia în 1 martie cu o etapă intermediară | Vezi când se joacă Liga 5 și Cupa României În ultima ședință a Biroului Executiv al AJF Alba, s-a stabilit programul competițional pentru retur, cu o etapă intermediară în Liga 4 (1-3 aprilie) și reluarea sezonului în […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor