„S-a pierdut un tren!”: CFR SA a „pierdut” vagoane în valoare de zeci de mii de euro
„S-a pierdut un tren!”: CFR SA a „pierdut” vagoane în valoare de zeci de mii de euro
Nici după 12 ani, CFR SA nu a reușit să pună ordine în inventarele sale de material rulant. Un control recent al Curții de Conturi arată că CFR SA nu știe unde se găsesc peste 150 de vagoane, a căror valoare de inventar este de ordinul zecilor de mii de euro.
Dispărute fără urmă, tăiate la fier vechi, vândute fără parcurgerea procedurilor legale sau confiscate de clienții CFR SA, aceasta este situația a 157 de vagoane a căror urmă s-a pierdut la compania de infrastructură.
Din efectivul de 899 de vagoane, 157 sunt de negăsit
Un control al Curții de Conturi a încercat să identifice urma acestora, dar și modul în care administratorul infrastructurii a clarificat situația acestora în situațiile financiare și juridice din 2023. Vagoanele rătăcite reprezintă o bună parte din totalul de 899 de vagoane deținut de companie. „Parcul centralizat etalon de material rulant al CN CFR SA, existent în baza de date a SC Informatica Feroviară SA, corespunzător soldurilor din balanța de verificare la 31.08.2023, cuprinde un număr de 899 de vagoane de marfă și de uz administrativ, 61 de vagoane de călători și 37 de vehicule feroviare de tracțiune (locomotive, automotoare, rame electrice)”, explică în raport Curtea de Conturi.
„Din verificarea modului de efectuare şi de valorificare a rezultatelor inventarierii patrimoniului CN CFR SA în anul 2023, echipa de audit a constatat că pentru materialul rulant din parcul centralizat al CN CFR nu au fost respectate în totalitate normele privind organizarea şi efectuarea inventarierii anuale a patrimoniului”, scrie Curtea de Conturi în raport.
Citește și: Prețul biletelor și abonamentelor de tren, majorat din 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor 2024 – 2025
Datele înregistrate nu sunt în acord cu situația reală. Valoarea de inventar este de 350.715 lei
Datele înregistrate în balanța de verificare nu au fost puse de acord cu situația reală, stabilită faptic, de comisiile de inventariere. Valoarea vagoanelor pierdute este de 350.715 lei, notează auditorii Curții. Astfel:
- 37 vagoane au fost transferate de la SAAF prin ordine ale ministrului Transporturilor emise în perioada 2003-2004, dar fără proces-verbal de predare-primire sau nevalorificate de către CN CFR SA, cu o valoare de inventar de 38.619 lei, din care:
26 vagoane provin din vagoane care nu au fost preluate în baza OMTCT nr. 1407/2003 de către CN CFR SA de la SAAF SA cu proces-verbal semnat de reprezentanții părților, o parte fiind valorificate de către SAAF SA înainte de emiterea ordinului şi pentru care există acțiuni în instanță deschise de CNCF CFR SA. - 11 vagoane au fost valorificate de către SAAF anterior transferului efectuat către CN CFR SA și pentru care Direcția Linii a transmis la Direcția Juridică documentele doveditoare pe care le deține, și anume procese-verbale transmise de către regionale potrivit cărora SAAF a predat spre valorificare anumitor societăți aceste vagoane, înainte de a fi preluate de CN CFR SA.
- 36 vagoane, având valoare de inventar 13.386 lei, vagoane care provin din contractul de vânzare nr. 190/2003 încheiat între CNCF CFR SA și Atas Prodexim SRL, vagoane pentru care nu exista procese-verbale semnate între părți. CFR SA a întocmit materialul de scoatere din evidență nr. 6/1/515/09.12.2021 care a fost prezentat Consiliului de Administratie spre aprobare în sedința din 29.12.2021. Prin Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 231 din 29.12.2021, Consiliul de Administrație a amânat luarea unei decizii în privința propunerii conducerii executive de scoatere din evidență a celor prezentate mai sus.
- 73 vagoane, având valoare de inventar 254.727 lei, au fost sustrase; pentru acestea, Sucursalele Regionale CF de pe raza cărora au fost sustrase au formulat sesizări către organele de poliție, aflate în diferite stadii de cercetare;
- 7 vagoane, având valoare de inventar 40.945 lei, aflate în incinta SC ROVA SRCF Craiova nu au fost inventariate deoarece nu a fost permis accesul de către proprietar. Vagoanele au făcut obiectul dosarului penal nr. 381/P/2018, soluționat prin ordonanță de clasare. Din informațiile pe care le deține SRCF Craiova de la Serviciul Mecanizare – MR al SRCF Craiova, Oficiul Juridic al SRCF Craiova a deschis acțiune în civil împotriva actualului deținător al fostei Rova Roşiori, respectiv SC Internațional Rail Transport (patron Ștefan Movilă) şi Construcții Căi Ferate SRL, conform adresei nr. 162/2189/14.03.2024 emisă de oficiul juridic al SRCF Craiova prin care informează Divizia de Linii că s-a formulat cerere de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Sector 1 Bucureşti sub nr. 48078/299/2023, în acest moment dosarul se află pe rolul instanţei de judecată cu termen în 01.04.2025.
- 4 vagoane în valoare de 2.039 lei au fost identificate ca valorificate de către CN CFR SA în anul 2004, pentru care Direcția Linii a transmis către sectorul economic documentele pe care le deține în vederea scoaterii acestora din parcul centralizat de material rulant, dar „aceste vagoane nu au putut fi scoase din parc până în prezent din cauza lipsei documentelor financiar contabile (facturi valorificare)”;
- 2 vagoane de pe raza SRCF Brașov cu numerele de circulație 315339174916 şi 315354307722 care au fost tăiate din eroare de firma SC Automotive SRL Braşov „având valoare de inventar 999 lei. Din datele și documentele prezentate echipei de audit, rezultă că cele 2 vagoane de pe raza SRCF Brașov cu numerele de circulație 315339174916 și 315354307722 au fost radiate, conform fişei de inventariere din data de 11.11.2024, prejudiciul în valoare de 26.379 lei fiind recuperat de la SC Automotive SRL Brașov, prin virament bancar.
În consecință, la data auditului, se afla în curs de clarificare situația unui număr de 157 de vagoane de marfă și de uz administrativ înscrise în evidența contabilă a CN CFR SA şi neidentificate faptic, având valoarea de inventar de 349.716 lei.
„În urma verificării stadiului de implementare a acestora, echipa de audit a constatat faptul că reprezentanții entității nu au demarat toate procedurile și pașii necesari în vederea clarificării situației tuturor vagoanelor de marfă și de uz administrativ din parcul centralizat al CN CFR SA care nu s-au inventariat.”
Deficiențele privind activitatea de inventariere și de valorificare a rezultatelor inventarierii materialului rulant din parcul centralizat al CN CFR SA au fost identificate și cu ocazia misiunilor de audit anterioare, desfășurate de Curtea de Conturi la entitatea verificată. Acestea au fost consemnate în Rapoartele de control întocmite cu ocazia misiunilor de audit și au fost aduse la cunoştinţa entității verificate încă din anul 2013.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
6 iulie 2025 | COD ROȘU de CANICULĂ în 3 județe din România: Temperaturile urcă și la 41 de grade. Cod galben și portocaliu în restul țării
6 iulie 2025 | COD ROȘU de CANICULĂ în 3 județe din România: Temperaturile urcă și la 41 de grade. Cod galben și portocaliu în restul țării ANM a emis, sâmbătă, 5 iulie 2025, o avertizare cod roşu de căldură persistentă, valabilă duminică şi luni, în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Olt, precum şi mai multe […]
PENSII 2025: Cea de-a doua tranșă a ajutorului promis de Guvern, seniorilor cu pensii mici, sub semnul întrebării
Cea de-a doua tranșă a ajutorului promis de Guvern, seniorilor cu pensii mici, sub semnul întrebării În acest an, 2025, de Crăciun, seniorii cu pensii mici, ar fi trebuit să primească ajutorul de 400 de lei. Vorbim despre cea de-a doua tranșă a ajutorului financiar oferit de Guvernul Ciolacu. Ministrul Muncii, Florin Manole, susține că […]
Sancțiuni uriașe pentru șoferii care blochează căile de acces, indiferent de durata opririi
Sancțiuni uriașe pentru șoferii care blochează căile de acces, indiferent de durata opririi Șoferii români sunt avertizați că, blocarea căilor de acces, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, este interzisă. Este vorba despre cei care parchează pe trotuar, lângă gardurile vecinilor sau care blochează intrările în garaj. Conducătorii nu mai au voie să […]