Actualitate
S-a deschis sezonul de schi la Arieşeni şi Poarta Raiului
Primul week-end cu ninsori serioase în judeţul Alba a fost şi primul sfârşit de săptămână când iubitorii sporturilor de iarnă s-au putut bucura de pârtiile de la Arieşeni şi de la Vârful Şureanu. Sezonul de schi a fost declarat deschis duminică atât în Apuseni cât şi în Munţii Sebeşului. La Arieşeni preţurile la teleschiul de pe pârtia mare sunt aceleaşi ca şi anul trecut, 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru copii. Închirierea unui echipament complet de schi sau snowboard costă 25 de lei pe zi. Pe cele şapte pârtii amenajate la domeniul schiabil Poarta Raiului de la Şureanu se poate urca cu teleschiul contra sumei de 5 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii. Aici, abonamentul pe zi costă 75 de lei iar traseul recomandat pentru a ajunge cu maşina este Sebeş-Şugag-Oaşa-Luncile Prigoanei-Poarta Raiului. (N.L.)

Actualitate
SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la MATEMATICĂ și ISTORIE: Ce au primit olimpicii astăzi
SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la MATEMATICĂ și ISTORIE: Ce au primit olimpicii astăzi
Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 19 mai, cu proba obligatorie a profilului, pentru elevii olimpici din România.
Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.
SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la MATEMATICĂ și ISTORIE
CLICK PENTRU: SUBIECTE ISTORIE BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ
CLICK PENTRU: SUBIECTE Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, mate-info
CLICK PENTRU: SUBIECTE Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, tehnologic
CLICK PENTRU: SUBIECTE Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, pedagogic
CLICK PENTRU: BAREME Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, mate-info
CLICK PENTRU: BAREME Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, tehnologic
CLICK PENTRU: BAREME Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, pedagogic
CLICK PENTRU: BAREME ISTORIE BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ
În perioada 12-13 mai 2022 are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Proba pentru competențele digitale este programată pe 16 și 17 mai.
Candidații vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pe data de 18 mai. Proba obligatorie a profilului este pe 19 mai, iar pe 20 mai – proba la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 26 mai. Contestațiile se vor depune în aceeași zi, între orele 12-14.
Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:
- 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
- 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
- 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
- 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
- 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
- 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
- Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
- 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale
Actualitate
200 de zile-amendă în valoare de 40.000 de lei pentru fostul deputat AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu, după ce a divulgat date din o anchetă pe internet
200 de zile-amendă în valoare de 40.000 de lei pentru fostul deputat AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu, după ce a divulgat date din o anchetă pe internet
Judecătorii ICCJ au ascultat, joi, pledoariile finale în procesul de compromitere a intereselor justiției a fostului deputat AUR, actual deputat independent Daniel Gheorghe Rusu.
La termenul de joi al procesului instanța a ascultat poziția procurorului PICCJ cu privire la pedeapsa pe care unitatea de parchet o consideră necesară în raport de acuzația adusă.
Astfel, procurorul parchetului instanței supreme a cerut judecătorilor să îl condamne pe Rusu la o pedeapsă de 200 de zile de amendă penală la valoarea de 200 lei pe zi, în total 40.000 lei.
În cazul ca nu își plătește zilele-amendă procurorul a cerut ca acestea să fie transformate în zile de executare a pedepsei închisorii.
În plus procurorul a cerut pentru demnitar pedeapsa complementară ca timp de 1 an să nu poată fi ales in funcții publice.
La rândul său Rusu a explicat instanței că admite că e posibil să fi greșit atunci când s-a filmat pe rețeaua de socializare cu actul considerat secret de anchetatori dar că își dorește ca instanța să fie clementă în decizia pe care o va lua față de el.
Judecătorii ICCJ au rămas în pronunțare în acest dosar dar nu au stabilit încă o dată la care vor da primul verdict în acest caz.
Citește și: Deputatul Daniel Rusu, ales pe listele AUR, trimis în JUDECATĂ pentru că ar fi dezvăluit pe internet date dintr-o anchetă penală
Daniel Gheorghe Rusu a fost trimis în judecată la începutul anului 2022 de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 din Codul penal, alineatul 2:
”Dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”.
Potrivit rechizitoriului transmis instanței supreme, în data de 25 septembrie 2020, în cadrul unui ”live” pe contul său de pe reţeaua de socializare, Rusu a prezentat o ordonanţă (actul propriu-zis şi, parţial, conţinutul acestuia, respectiv numele unor persoane care făceau obiectul verificărilor organelor de cercetare penală – n.r.) emisă la aceeaşi dată într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş şi adresată Primăriei comunei Şpring al cărei primar era la acea vreme.
În acest fel, au explicat magistrații de la PICCJ Rus ar fi putut pune în gardă persoanele vizate de ancheta penală a colegilor lor din teritoriu.
În 17 februarie 2022, judecătorul de cameră preliminară al instanței supreme a constatat ”legalitatea sesizării instanţei, respectiv a rechizitoriului emis de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică”, decizie rămasă definitivă două luni mai târziu.
Actualitate
20 mai. Primăria Alba Iulia: Lucrări de mentenanță și verificare a funcționării sistemului de alarmare publică. Zonele vizate
20 mai. Primăria Alba Iulia: Lucrări de mentenanță și verificare a funcționării sistemului de alarmare publică. Zonele vizate
„Atenționăm cetățenii că în data de 20.05.2022 vor avea loc lucrări de mentenanță și verificare a funcționării sistemului de alarmare publică. Probele se vor efectua în zona centru, Partoș, Oarda de Jos și zona industrială a municipiului Alba Iulia.
Un astfel de exercițiu are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, precum și verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.
Recomandăm cetățenilor să își păstreze calmul și să înștiințeze membri familiei despre aceste exerciții.”, au transmis reprezentanții instituției.
-
Actualitateacum 8 ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
-
Actualitateacum 23 de ore
Salariu minim de 3.000 de lei, începând cu data de 1 iunie: Ce categorie de români vor beneficia și care sunt condițiile
-
Actualitateacum 23 de ore
Angajatorii care măresc salariul minim cu 200 de lei, scutiți de taxe: Ordonanța, aprobată de Guvern
-
Sportacum 24 de ore
Lovitură pentru Andrei Tăban (Metalurgistul Cugir) – ruptură de ligamente și minim 6 luni departe de teren!
-
Actualitateacum 18 ore
Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”
-
Actualitateacum 24 de ore
Transportatorii vor primi 50 de bani pe fiecare litru de combustibil achiziționat
-
Ştirea zileiacum 6 ore
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
VIDEO| Maia Morgenstern la Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, Alba Iulia: „De la poveste începe totul și în povești mă refugiez”
-
Curier Județeanacum 7 ore
21-22 mai: Cel mai mare festival dedicat promovării sportului de masă ajunge la Alba Iulia. Accesul și participarea sunt gratuite. Programul evenimentului
-
Actualitateacum 21 de ore
Pensii 2022. Premierul Ciucă anunță posibilitatea unei noi majorări pentru pensionari: „Să vedem ce se întâmplă și ce putem face pentru sistemul de pensii per total”