Rămâi conectat

Cultură Educație

S-a constituit Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană s-a lansat oficial în cadrul unei conferinţe organizate în această săptămână la Bucureşti, în prezenţa a peste 100 de participanţi, susţinători ai proiectului minier.
Înfiinţarea Grupului de Susţinere vine la iniţiativa unor organizaţii patronale, sindicale şi ONG-uri care au studiat documentaţia proiectului minier şi au vizitat zona Roşia Montană. Ulterior acestor demersuri, au apreciat că proiectul este viabil economic, respectă normele legislative, are o componentă importantă dedicată restaurării şi promovării valorilor de patrimoniu şi, per ansamblu, aduce importante beneficii economice, culturale şi de mediu la nivel local şi naţional.
Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană include deja 48 de membri şi va avea o agendă consistentă, care va cuprinde întâlniri cu lideri de opinie din diferite domenii de activitate, conferinţe, prezentări, dezbateri publice, pentru realizarea unui dialog constructiv şi echilibrat pe tema necesităţii demarării cât mai rapide a proiectului minier.
„Grupul este o iniţiativă fără precedent în România, însă şi proiectul minier de la Roşia Montană reprezintă, la rândul său, o miză pozitivă fără precedent pentru economia României. Am observat, în diverse evenimente organizate atât în zona Munţilor Apuseni, cât şi în alte oraşe ale ţării, că există foarte multe persoane, dar şi foarte multe organizaţii din mediul public şi privat care cred cu tărie în necesitatea implementării acestui proiect de anvergură. Însă lipsa unei coagulări a părerilor acestor oameni şi organizaţii a lăsat loc de-a lungul anilor unui adevărat delict de opinie din partea celor care se opun proiectului şi care transmit mesaje eronate”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi unul dintre reprezentanţii Grupului.
Odată cu lansarea Grupului de Susţinere, acesta şi-a desemnat şi un Consiliu Coordonator care va superviza activitatea şi strategia de comunicare a organizaţiei. Membrii Consiliului Coordonator sunt: Ovidiu Nicolescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR); Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian; Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană; Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC); dr. Andrei Jurca, preşedintele Asociaţiei Pro Roşia Montană; Bogdan Baltazar, consultant financiar; prof. univ. dr. ing. Emil Pop, Rectorul Universităţii din Petroşani; prof. univ. dr. Moise Achim, Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
„Realitatea este că proiectul de la Roşia Montană reprezintă cel mai mare proiect industrial al ultimilor ani în România şi trebuie studiat cu mare atenţie înainte de a se emite orice opinie. Noi am făcut acest lucru şi am concluzionat că implementarea proiectului este benefică pentru câteva mii de IMM-uri din toată ţara, datorită efectului său de multiplicare”, a explicat Ovidiu Nicolescu.
Membrii Grupului de Susţinere consideră că proiectul RMGC creează premisele pentru atragerea altor investitori străini în industria minieră din România, care poate fi relansată pe baze moderne, astfel încât să devină o adevărată locomotivă a economiei naţionale.
„Sunt puţini cei care înţeleg mentalitatea şi trăirile oamenilor din comunităţile miniere. Aceştia au crescut în spriritul tradiţiei miniere şi văd cum străini ce nu au fost niciodată la Roşia Montană le hotărăsc soarta. Comunităţile miniere doresc să prospere păstrându-şi modul de viaţă şi asta vor şi locuitorii Roşiei Montane. Iar ca ei mai sunt mii de locuitori din comunele învecinate, dar şi din alte comune care cunosc beneficiile mineritului”, a declarat Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană.
Pentru sectoare economice conexe, aşa cum este sectorul construcţiilor, este necesară promovarea şi susţinerea investiţiilor private mari, care dau de lucru constructorilor şi au impact benefic asupra economiei naţionale. Aceasta este motivaţia pentru care Patronatul Societăţilor din Construcţii a fost printre primii susţinători consecvenţi ai proiectului minier de la Roşia Montană.
„De ani de zile luarea unei decizii în privinţa proiectului este tergiversată, iar acest lucru ne aduce numai deservicii nouă, românilor. Un proiect de o asemenea anvergură reprezintă un pas important în foarte necesara revigorare a sectorului construcţiilor, de exemplu. Dar nu numai atât. Am vizitat Roşia Montană şi am văzut cât de poluată este apa acum, cât de slabă este infrastructura de orice fel, cum arată peisajul în urma vechilor exploatări. Implementarea unui proiect minier modern poate rezolva aceste deficienţe şi poate da o nouă şansă dezvoltării comunităţii locale. Este timpul să strângem rândurile şi să luptăm pentru decizia potrivită!”, a afirmat Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii.
Cei 48 de membri deja înscrişi în Grup reprezintă organizaţii importante din România: sindicate, asociaţii patronale, primării de oraşe şi comune din comunităţi cu tradiţie minieră şi nu numai, fundaţii şi organizaţii nonguvernamentale din diverse medii şi chiar persoane fizice. Lista completă a membrilor, precum şi acţiunile Grupului de Susţinere vor fi prezentate permanent pe site-ul organizaţiei, www.sustinemrosiamontana.ro, pe pagina dedicată de Facebook, dar şi în publicaţii tipărite şi electronice. Cei care doresc să devină membri ai Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană sunt invitaţi să contacteze Secretariatul Grupului la [email protected] (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński

Bera Larisa

Publicat

în

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński Luni, 1 iulie 2024, ora 19:00, va avea loc un concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński. Citește și: JOI, 27 iunie: Noi întâlniri ale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea