Rămâi conectat

Curier Județean

Rowmania – promovată inedit la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Trei din cele opt cargo-biciclete ale Primăriei Alba Iulia şi-au făcut apariţia în public

rowmania

Civilizaţia se recunoaşte nu numai după autostrăzi ori cine ştie ce alte sisteme sau clădiri sofisticate, ci mai ales după mici detalii, fie de comportament, fie de dotare ori de acţiune. Un astfel de „amănunt” au putut întâlni recent albaiulienii. Nu este primul, dar este foarte amuzant şi ilustrativ pentru ceea ce se doreşte a fi schimbarea mentalităţilor (lucru care se petrece deja de câţiva ani), şi transformarea municipiului Alba Iulia într-un oraş civilizat, cu adevărat european, nu numai din pers­pectiva infrastructurii ori a devenirii Cetăţii Alba Iulia, ci şi prin atitudinea locuitorilor săi.

Duminică, 10 august, va avea loc la Alba Iulia cea de-a doua întâlnire cu natura, cu canotca, cu turismul care ne invită la descoperirea tihnită a naturii, o întâlnire mediată de marele campion Ivan Patzaichin, sub genericul Rowmania. Sunteţi chemaţi pe malul Mureşului, în zona podului rutier de la Partoş la un concurs, sau doar o plimbare pe apele râului care în vechime era străbătut de plutele sau bărcile pline de produse, adică era o arteră comercială.

Nu întâmplător cartierul Partoş are acest nume. El vine de la „portus” în limba latină. Că nu este o simplă coincidenţă o dovedesc numeroasele descoperiri arheologice din zonă, ancore, elemente de construcţie pentru ambarcaţiuni, chiar şi zona de ancorare fiind identificată pe teren. Mai sunt desigur relatările cronicarilor vremii. Dar nu o să facem acum o lecţie de istorie! Am amintit aceste date pentru a vă stârni interesul de a vedea cum era, cum este să navighezi pe Mureş.

Canotca, ambarcaţiunea în care sunteţi aşteptaţi să vă urcaţi este o combinaţie între canoea care i-a adus atâtea premii lui Ivan Patzaichin şi lotca specifică Deltei Dunării, locul în care a crescut şi a deprins meşteşugul vâslitului. Canotca fiind o ambarcaţiune inedită, se potrivea ca şi promovarea evenimentului să se facă într-un mod inedit, cu un mijloc de locomoţie şi transport cu totul nou pentru Alba Iulia, respectiv cu cargo-biciclete. Trei dintre ele au putut fi văzute pe străzile din Alba Iulia.

Cargo-bicicletele au fost achiziţionate prin două dintre proiectele derulate de Primăria Municipiului Alba Iulia: „Move goods by cycle”, acronim (CYCLELOGISTICS) şi „ENergy efficiency in City Logistics Services for small and mid-sized European Historic Towns”, acronim ENCLOSE, finanţate prin Programul European Intelligent Energy Europe. Ambele proiecte urmăresc descurajarea utilizării sistemelor de transport persoane sau bunuri în sistem clasic, în favoarea mijloacelor de transport mai puţin poluante, desigur acolo unde acestea se potrivesc. Iar Cetatea Alba Iulia se potriveşte foarte bine.

Pentru a-i obişnui pe albaiulieni cu acest tip de transport, primăria a decis să facă cunoscute cargo-bicicletele prin acţiuni proprii, cum este cea de promovare a diferitelor evenimente. Rowmania este primul eveniment care s-a bucurat de acest tip de promovare, dar nu va fi şi ultimul! (A.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea