Rovinietă 2019: Unde sunt amplasate camerele video care vă pot surprinde că circulați fără rovinietă valabilă
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) utilizează zeci de camere amplasate pe mai multe drumuri naționale prin care șoferii care circulă cu mașina pe rețeaua de drumuri din țara noastră fără a deține o vinietă valabilă pot fi surprinși. Potrivit informațiilor furnizate de CNAIR, numărul acestor camere de verificare a valabilității rovinietei trece de 70.
Documentul prevede ca, în baza plății unei sume de bani, șoferii să obțină dreptul de a circula cu un vehicul pe rețeaua națională de drumuri din țara noastră.
CNAIR se asigură că șoferii își respectă obligația de a avea rovinietă valabilă cu ajutorul a nu mai puțin de 74 de camere video fixe amplasate pe mai multe drumuri, iar conducătorii auto care nu se achită de această obligație riscă amenzi de ordinul miilor de lei. Concret, persoanele surprinse de autorități circulând cu mașina pe drumurile din țara noastră fără a avea rovinietă valabilă pot fi sancționate cu amenzi de până la 4.500 de lei.
Pentru a le da posibilitatea de a verifica valabilitatea rovinietei, CNAIR pune la dispoziția șoferilor un instrument de căutare online, care este disponibil aici. Lista completă a tarifelor de utilizare a drumurilor naționale din 2019 se poate găsi aici.
După cum reiese din datele furnizate de CNAIR, cele mai monitorizate drumuri sunt Drumul Naţional 1 (Timişul de Sus, Sebeş, Vâlcele, Şercaia, Oşorhei, Bărcăneşti/Româneşti), Drumul Naţional 2 (Iacobeşti, Nicolae Bălcescu, Moţca, Mărăcineni), Drumul Naţional 6 (Sânnicolau Mare, Coşoveni, Mehadia, Drăgăneşti Vlaşca) şi Drumul Naţional 15 (Vaduri, Sângeorgiu de Mureş, Gârleni, Călugăreni). Nici cei care circulă pe autostrăzi nu scapă de monitorizare, și anume sunt amplasate camere video pentru verificarea rovinietei la Petreşti (A1), Glina, Feteşti (A2), Gilău şi Snagov (A3).
Pentru a identifica șoferii care circulă fără rovinietă, pe lângă camerele video fixe, CNAIR mai utilizează și 14 camere video mobile, distribuite pe întreg teritoriul național. Potrivit precizărilor reprezentanților CNAIR legate de camerele video mobile, acestea sunt amplasate “pe drumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri naţionale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se înregistrează valori mai reduse ale traficului rutier, fără a exista o procedură prestabilită de amplasare (în funcţie de zonă/drum/interval de timp)”.
Totodată, controlul existenței și a perioadei de valabilitate a rovinietei poate fi efectuat și de către personalul împuternicit al Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi al CNAIR (în puncte de trecere a frontierei).
Notă: Începând cu jumătatea lunii septembrie 2018, fapta de a circula cu o mașină, pe drumurile publice, ce nu are o rovinietă validă se prescrie în patru luni de la săvârșire, nu în șase luni, așa cum se întâmpla până la acel moment.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Sora șefei POT, deputat de Alba, trimisă de Camera Deputaților la o reuniune despre libertatea presei: Anamaria Gavrilă le-a spus jurnaliștilor de curând că abia așteaptă să-i vadă ”gone”
Sora șefei POT, deputat de Alba, trimisă de Camera Deputaților la o reuniune despre libertatea presei: Anamaria Gavrilă le-a spus jurnaliștilor de curând că abia așteaptă să-i vadă ”gone” Ssora șefei POT urmează să participe luna viitoare la o reuniune în Norvegia, în care se va discuta, printre altele, de libertatea presei și educația bazată […]
Scenarii fiscale 2025: Cât vor scădea salariile românilor daca impozitul pe venit va crește la 14% de la 10%
Scenarii fiscale 2025: Cât vor scădea salariile românilor daca impozitul pe venit va crește la 14% de la 10% Nicușor Dan a dat în scris, înainte de victoria sa din 18 mai, că nu va crește TVA dacă va fi ales președinte, astfel că singura soluție pe termen scurt este majorarea taxării muncii, potrivit Observator. […]
Economistul Radu Georgescu, scenarii pentru viitorul României: Fie Nicușor Dan și viitorul prim-ministru vor reuși să facă o magie și să evite prăbușirea economică, fie peste maxim 12 luni, vom avea mișcări sociale și greve puternice
Economistul Radu Georgescu, scenarii pentru viitorul României: Fie Nicușor Dan și viitorul prim-ministru vor reuși să facă o magie și să evite prăbușirea economică, fie peste maxim 12 luni, vom avea mișcări sociale și greve puternice Economistul Radu Georgescu este de părere că pentru România există doar două scenarii privind viitorul. Fie Nicușor Dan și […]