Rămâi conectat

Actualitate

Romsilva: Lemnul de foc s-ar putea scumpi semnificativ până la sfârşitul anului

Ioana Oprean

Publicat

în

Într-un comunicat, Romsilva (Regia Naţională a Pădurilor) atenţionează că „prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piaţă pot interveni majorări de preţuri, din cauza cererii mari şi a ofertei scăzute”.

„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – apreciază că, în lipsa unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploataţi, până la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru încălzirea populaţiei şi a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piaţă, pot interveni majorări de preţuri, datorită cererii mari şi a ofertei scăzute”, se arată în comunicatul Regiei.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Romsilva atrage atenţia, totodată, asupra unui „posibil blocaj” pe piaţa lemnului, inclusiv „posibile riscuri în asigurarea lemnelor de foc pentru populaţie”, din cauza aplicării articolului 59 din Codul Silvic, cu modificările ulterioare. „Prin aceste modificări, Romsilva trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cotă majorată, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrare”, arată comunicatul.

Romsilva precizează că a pregătit alinierea la noile modificări legislative şi a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii şi cu 632% prin intermediul prestării de servicii. „Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piaţă din pădurile proprietate publică a statului, administrate de Romsilva, a scăzut în primele patru luni ale anului cu 150.000 de metri cubi faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitaţii publice firmelor atestate în exploatări forestiere a scăzut cu 22%”.

Până în prezent, Romsilva a organizat proceduri de achiziţie publică pentru prestări de servicii pentru lucrări silvice din care ar rezulta un volum de 2,5 milioane de metri cubi. Iar în urma licitaţiilor în sistemul de achiziţii publice „s-a reuşit achiziţia de servicii de exploatare pentru un volum de 1,2 milioane de metri cubi”, menţionează Regia Pădurilor.

Un alt efect negativ va fi, potrivit Romsilva, acela că „nu vor putea fi efectuate lucrările de îngrijire conform planurilor anuale prevăzute în amenajamentele silvice, lucru care putea conduce la degradarea pădurilor, diminuarea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doborâturi de vânt şi extinderea bolilor şi dăunătorilor în pădurile din jur”.

În consecinţă, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – consideră că este nevoie de „o măsură urgentă în sensul renunţării la obligativitatea efectuării lucrărilor silvice doar prin forţe proprii sau prin prestări silvice care ar putea preîntâmpina aceste posibile riscuri”.

Romsilva administrează în prezent 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier naţional.

Sursa: zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil

Ioana Oprean

Publicat

în

Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]

Citește mai mult

Actualitate

Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”

Ioana Oprean

Publicat

în

Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]

Citește mai mult

Actualitate

Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare. Planul de guvernare are trei direcții esențiale Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea