Românii vor putea ieși mai repede la pensie de la 1 septembrie. Anunțul făcut de Ministerul Muncii
Românii vor putea ieși mai repede la pensie de la 1 septembrie. Anunțul făcut de Ministerul Muncii
Simona Bucura Oprescu a detaliat principalele ajustări aduse de lege, subliniind că schimbările aduse de noua legislație vizează corectarea unor inechități istorice în sistemul de pensii, cu un impact direct asupra egalității tratamentului pentru toți contribuabilii.
„Noi, in noua lege, primul lucru pe care l-am facut este acela de a veni cu o formula care sa ne duca in zona ca pentru munca si contributivitate egale sa ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai iesit. Beneficiezi de pensie din 1966 pana astazi, pentru ca am avut stagii de cotizare diferite, atat stagii minime cat si stagii complete, am avut indici de corectie, am avut o legislatie diferita in ceea ce priveste pensiile. Si atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate in sistemul public de pensii”, a afirmat Oprescu într-o discuție la Antena 3 CNN.
Citește și: PENSII 2024: Cum se calculează pensia în funcție de stagiul de cotizare
În procesul de reformare a legii pensiilor, un punct crucial a fost renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de 9,4% din PIB destinat cheltuielilor cu pensiile. Această limită, acum eliminată, permitea anterior doar o alocare restrânsă a resurselor pentru pensii.
„Acesta a fost si motivul pentru care am avut aceasta batalie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel incat sa eliminam 9,4% din PIB si sa putem sa crestem pensiile romanilor.”, explică Oprescu.
Conform noii legi, pensiile vor fi structurate în patru categorii principale: pensia pentru limita de vârstă, pensia de invaliditate, pensia anticipată și pensia anticipată parțială. Schimbările aduse de noua lege a pensiilor privind pensionarea anticipată vor intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024.
„Pensia anticipata se poate lua atunci cand ai stagiul complet de cotizare”, a spus ministrul Muncii.
În rândul categoriilor beneficiare de pe urma acestei legi se numără angajații din sectoarele cu condiții de muncă deosebite, cum ar fi: serviciile de anatomie patologică și prosecturile spitalelor, instituțiile de medicină legală, personalul didactic universitar din disciplinele de anatomie și histologie și personalul navigant din aviația civilă, care a îndeplinit cel puțin 50% din baremul de ore de zbor sau salturi necesare.
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat că una dintre cele mai importante schimbări aduse de noua legislație este reducerea penalității pentru pensionarea anticipată, de la 30% la 24%.
„Pensia anticipata, noi am redefinit-o in noua lege a pensiilor, iar penalitatea este mult mai mica decat actuala penalitate. De la 30%, cat este in acest moment, am scazut-o la 24%. Am considerat ca este favorabil cetateanului care va iesi de la 1 septembrie”, a spus Daniel Baciu.
Această modificare este văzută ca o îmbunătățire semnificativă care oferă mai multă securitate financiară pentru cei care aleg să se retragă mai devreme.
„Adica oamenii care au lucrat si au contribuit la sistem. Acestia vor beneficia si de puncte de stabilitate”, a mai adăugat ministrul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun