Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Românii suferă, mai nou, de prezenteism. Unul din patru angajaţi se prezintă la locul de muncă chiar şi atunci când este bolnav (studiu)

Ioana Oprean

Publicat

în

prezenteismCei mai mulți angajați din România aleg să meargă la muncă chiar dacă sunt bolnavi. Această practică a căpătat şi un nume: prezenteism. Conform unor studii recente, poate duce la o scădere mai mare a productivității decât absenteismul și implicit la pierderi financiare mari pentru companii. Potrivit unui studiu, unul din patru angajaţi se prezintă la locul de muncă chiar şi atunci când este bolnav. În ultimii ani, pentru ei, statul acasă a devenit ultima opțiune.

”Din nefericire este o caracteristică românească, a oamenilor muncii, care indiferent de suferinţele psihice sau fizice pe care le au, ţin cu tot dinadinsul să fie prezenţi. Sunt persoane care la 20 de ani la 30 de ani au senzaţia că pot dărâma munţii şi datorită acestui lucru ţin să tragă de starea lor de sănătate, de energie, de program, stau foarte mult peste program independent de faptul că este sănătos sau bolnav”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea, citat de digi24.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Aida Chivu, consultant resurse umane: La noi în ţară este această tendinţă de a merge pe o extremă sau alta. Fie nu merg deloc, fie ne ducem morţi copţi… Cam aşa.

Angajaţii bolnavi nu doar că îşi prelungesc starea de rău, ci îşi expun şi colegii la îmbolnăvire.

”Suntem exact în situaţia copiilor de la şcoală. Deşi am venit sănătos la birou, plec bolnav sau în câteva zile am luat-o şi eu. Exact cum păţesc copiii în colectivitate„ mai spune Aida Chivu, consultant resurse umane.

Constantin Cornea, psihoterapeut: Un alt efect negativ al faptului că te duci bolnav la serviciu este că stârneşti în ceilalţi un soi de ipohondrie. Poţi descoperi între colegii tăi că se plâng de aceleaşi dureri. Dacă mergi la serviciu şi te plângi că te doare capul şi ai zece colegi, este imposibil pe doi să nu-i doară burta şi pe trei capul.

În plus, medicii avertizează că randamentul la serviciu scade atunci când eşti bolnav.

Constantin Cornea, psihoterapeut: Un om bolnav nu rămâne la fel de productiv, la fel de competent şi este afectată relaţia cu familia, cu subordonaţii sau cu şefii. În felul acesta avem o persoană care este prezentă, dar a cărui productivitate lasă destul de mult de dorit.

Pe de altă parte, studiile arată că din cauza angajaţilor care vin la serviciu, dar nu sunt în stare să muncească, pentru că sunt prea bolnavi sau obosiţi, companiile riscă pierderi financiare.

Aida Chivu, consultant resurse umane: Ceva ce se poate rezolva în jumătate de zi atunci când eşti sănătos şi cu minţile la locul lor, o rezolvi într-o zi, o zi jumătate, iar apoi trebuie să verifice cineva după tine. Din păcate nu suntem singuri atunci când avem ceva de făcut, ci aparţinem unui flux. Suntem o zală într un lanţ, aşa cum zic eu.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2013, angajaţii care au mers bolnavi la job au costat economia din SUA 160 de miliarde de dolari. În România nu există astfel de estimări. De rușine ori din frica de a nu-și pierde locul de muncă, foarte puțini angajați își permit să îşi ia un concediu medical legal sau o pauză de recuperare de câteva luni.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

VIDEO| Ziua Națională a Ambulanței, sărbătorită pe 28 iulie: „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor”

Ioana Oprean

Publicat

în

Ziua Națională a Ambulanței, sărbătorită pe 28 iulie: „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor” Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată, în fiecare an, la data de 28 iulie. Este data la care, în anul 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

28 iulie 1914: Începe Primul Război Mondial prin atacarea Serbiei de către Austro-Ungaria

Ioana Oprean

Publicat

în

28 iulie 1914: Începe Primul Război Mondial prin atacarea Serbiei de către Austro-Ungaria La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul primului război mondial (1914-1918). În ziua de 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiducele Austriei și moștenitorul tronului austro-ungar, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut

Ioana Oprean

Publicat

în

Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut „Spaima moliilor”, îmbătătoarea floare de levănţică este totodată un remediu de sănătate prea puţin cunoscut. Sfârşitul de vară şi începutul de toamnă este o perioadă privilegiată pentru plantele aromatice, care acum sunt în plină maturitate, parfumând cu miresme întreg văzduhul. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea