Românii, pe primul loc în topul european pentru cheltuielile alocate pentru alimente
Românii, pe primul loc în topul european pentru cheltuielile alocate pentru alimente
Gospodăriile din România au fost în 2022 pe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea ocupată de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum, conform datelor publicate joi de Eurostat.
În timp ce în UE media este de aproape 15%, gospodăriile din România au alocat anul trecut 25% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice.
Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Bulgaria (20,8%) şi Letonia (19,7%). La polul opus, cea mai scăzută pondere a cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum s-a înregistrat în Irlanda (8%), Luxemburg (9,3%) şi Austria (10%).
În privinţa transporturilor, cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor a fost în Slovenia (17,5%), Lituania (16,5%) şi Luxemburg (14,7%), iar cea mai scăzută în Slovacia (5,3%), Croaţia (8,3%), Belgia (9,6%), Cehia, Irlanda, Danemarca, Malta, Finlanda şi România (între 10% şi 12%).
În cazul cheltuielilor pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili, cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor poate fi observată în Slovacia (30,3%), Finlanda (29,7%) şi Danemarca (29,1%), iar cea mai scăzută în Malta (14,1%), Croaţia (14,9%), Lituania, Cipru, Portugalia, România, Bulgaria, Slovenia, Polonia şi Grecia (între 15% şi 20%).
Eurostat precizează că datele pentru România sunt estimările preliminare din martie 2023 care ar urma să fie revizuite.
Pentru UE în ansamblu, precum şi în aproape toate statele membre, cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili încă au avut în 2022 cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor, urmate de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice şi cele de transport.
Cheltuielile finale de consum ale gospodăriilor din Uniunea Europeană au crescut cu 4,7% anul trecut, comparativ cu 2021, şi au fost cu 1% mai ridicate faţă de 2019.
Comparativ cu 2021, o creştere semnificativă a consumului gospodăriilor a fost observat în 2022 pentru bunuri şi serviciu, categorie care a înregistrat un declin fără precedent în 2020, în urma efectelor pandemiei. În 2022, cheltuielile pe segmentul „restaurante şi hoteluri” au crescut ca volum cu 33,8%, pentru „recreere şi cultură” cu 14,7%, pentru „îmbrăcăminte şi încălţăminte” cu 11,5%, şi pentru transport cu 4,7%.
Consumului gospodăriilor a crescut la toate categoriile, exceptând băuturile non-alcoolice (minus 3,1%), băuturi alcoolice, tutun şi narcotice (minus 1%). Deşi consumul gospodăriilor a depăşit în 2022 nivelul de dinaintea pandemiei, la anumite categorii încă este în urma datelor de dinaintea pandemiei, pe segmentul „transport” (minus 7,8%), „restaurante şi hoteluri” (minus 2,4%) şi „educaţie” (minus 1,5%).
Anul trecut, cea mai ridicată pondere a cheltuielilor gospodăriilor ca procent din PIB a fost în Croaţia (75,3%), Grecia (74,6%), Portugalia, Cipru, România şi Italia (între 60% şi 70%), iar cea mai scăzută în Irlanda (23,9%), Luxemburg (32,2%) şi Ţările de Jos (42,2%).
sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana