Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Românii, pe primul loc în topul european pentru cheltuielile alocate pentru alimente

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Românii, pe primul loc în topul european pentru cheltuielile alocate pentru alimente

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Gospodăriile din România au fost în 2022 pe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea ocupată de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum, conform datelor publicate joi de Eurostat.

În timp ce în UE media este de aproape 15%, gospodăriile din România au alocat anul trecut 25% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice.

Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Bulgaria (20,8%) şi Letonia (19,7%). La polul opus, cea mai scăzută pondere a cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum s-a înregistrat în Irlanda (8%), Luxemburg (9,3%) şi Austria (10%).

În privinţa transporturilor, cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor a fost în Slovenia (17,5%), Lituania (16,5%) şi Luxemburg (14,7%), iar cea mai scăzută în Slovacia (5,3%), Croaţia (8,3%), Belgia (9,6%), Cehia, Irlanda, Danemarca, Malta, Finlanda şi România (între 10% şi 12%).

În cazul cheltuielilor pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili, cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor poate fi observată în Slovacia (30,3%), Finlanda (29,7%) şi Danemarca (29,1%), iar cea mai scăzută în Malta (14,1%), Croaţia (14,9%), Lituania, Cipru, Portugalia, România, Bulgaria, Slovenia, Polonia şi Grecia (între 15% şi 20%).

Eurostat precizează că datele pentru România sunt estimările preliminare din martie 2023 care ar urma să fie revizuite.

Pentru UE în ansamblu, precum şi în aproape toate statele membre, cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili încă au avut în 2022 cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor, urmate de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice şi cele de transport.

Cheltuielile finale de consum ale gospodăriilor din Uniunea Europeană au crescut cu 4,7% anul trecut, comparativ cu 2021, şi au fost cu 1% mai ridicate faţă de 2019.

Comparativ cu 2021, o creştere semnificativă a consumului gospodăriilor a fost observat în 2022 pentru bunuri şi serviciu, categorie care a înregistrat un declin fără precedent în 2020, în urma efectelor pandemiei. În 2022, cheltuielile pe segmentul „restaurante şi hoteluri” au crescut ca volum cu 33,8%, pentru „recreere şi cultură” cu 14,7%, pentru „îmbrăcăminte şi încălţăminte” cu 11,5%, şi pentru transport cu 4,7%.

Consumului gospodăriilor a crescut la toate categoriile, exceptând băuturile non-alcoolice (minus 3,1%), băuturi alcoolice, tutun şi narcotice (minus 1%). Deşi consumul gospodăriilor a depăşit în 2022 nivelul de dinaintea pandemiei, la anumite categorii încă este în urma datelor de dinaintea pandemiei, pe segmentul „transport” (minus 7,8%), „restaurante şi hoteluri” (minus 2,4%) şi „educaţie” (minus 1,5%).

Anul trecut, cea mai ridicată pondere a cheltuielilor gospodăriilor ca procent din PIB a fost în Croaţia (75,3%), Grecia (74,6%), Portugalia, Cipru, România şi Italia (între 60% şi 70%), iar cea mai scăzută în Irlanda (23,9%), Luxemburg (32,2%) şi Ţările de Jos (42,2%).

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure

Bera Larisa

Publicat

în

În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea