Românii nu se bat numai pentru pământ, ci şi pentru apă: un bătrân din Câmpeni s-a trezit cu capul spart, pentru… o ţeavă!
Nicolae Boncuţ şi soţia acestuia sunt doi oameni în vârstă, bolnavi, care locuiesc în Câmpeni. Aceştia au trăit în bună pace cu vecinii lor, familia Vârciu, până în anul 2004, când au început să se certe de la un fir de apă. Boncuţ a construit în anul 1981 un bazin de aducţiune şi s-a înţeles cu Vârciu să treacă pe terenul său, cu ţeava de distribuţie, permiţându-i în schimb acestuia să aibă şi el acces la alimentarea cu apă. Vârciu a fost de acord, toată lucrarea s-a făcut pe cheltuiala lui Boncuţ, iar Vârciu s-a racordat la ţeavă, care trecea relativ apoape de casa sa. Timpul a trecut, însă, şi se pare că Vârciu a modificat racordul, punând o ţeavă mai mică în diametru, apoi intervenind din nou cu tot felul de cârpeli, până când totul s-a stricat. Prin urmare niciuna dintre cele două familii nu mai are acum alimentare cu apă, pentru că Vârciu nu vrea să repare ţeava iar altuia nu-i permite accesul pe proprietatea lui. Aşa că apa se pierde undeva, în pământ, după modelul „na, să moară şi capra ta”. Iată de la ce ajung să se certe românii şi să-şi facă sânge rău…
De la asta s-a ajuns la scandal şi la acţiuni în instanţă. A câştigat Nicolae Boncuţ, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, emisă de Tribunalul Alba, în anul 2006. Dar Vârciu tot nu a reparat nimic. Boncuţ s-a adresat primarului Călin Andreş, care a fost personal la faţa locului, de două ori, şi i-a pus în vedere lui Vârciu să rezolve problema. Dar, ioc rezolvare. Primarul nu a fost băgat în seamă. Boncuţ s-a adresat atunci Poliţiei. Au venit şi doi poliţişti, care au cerut de la familia Vârciu un angajament scris pentru a pune la punct alimentarea cu apă. Dar lucrurile au rămas tot aşa. Cu o singură „modificare”: soţia lui Vârciu i-a spart capul cu o piatră bătrânului Boncuţ… Asta se întâmpla în anul 2007. Acum suntem în anul 2012, iar lucrurile sunt neschimbate. Boncuţ a apelat la sprijinul nostru, dar noi nu putem decât să publicăm articolul de faţă şi să facem din nou apel la primarul Andreş să intervină, împreună cu Poliţia, cu mai multă fermitate de data aceasta. Altfel, cei doi bătrâni vor rămâne mai departe fără apă potabilă, înconjuraţi de troiene. Încheiem aici şi aşteptăm veşti bune!
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
17 ianuarie | S-a născut Nicolae Iorga, cel mai mare istoric român, care i-a sugerat lui I. C. Brătianu să demoleze Cetatea din Alba Iulia
17 ianuarie | S-a născut Nicolae Iorga, cel mai mare istoric român, care i-a sugerat lui I. C. Brătianu să demoleze Cetatea din Alba Iulia La 17 ianuarie 1871 s-a născut Nicolae Iorga, considerat cel mai mare istoric român. Conform unor istorici, Nicolae Iorga, care a fost prim-ministru al României i-a sugerat lui I. C. […]