Românii fac FOAMEA: Salariul minim pentru 2022 este mai mic decât coşul minim de consum pentru o persoană adultă
Românii fac FOAMEA: Salariul minim pentru 2022 este mai mic decât coşul minim de consum pentru o persoană adultă
Salariul de bază minim brut pe tară garantat în plată (2.550 lei pentru anul 2022), este mai mic decât coşul minim de consum pentru persoană adultă singură (2.708 lei), conform unui raport al Avocatului Poporului.
Prin urmare, spune documentul, „apreciem că se impune luarea de măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată decent, care să asigure salariaților o protecție corespunzătoare prin raportare la nevoile reale ale acestora și familiilor lor”.
Raport Avocatul Poporului privind respectarea dreptului la muncă.
Când s-a referit la coșul minim de consum pentru un trai decent, Avocatul Poporului a folosit datele Fundației Friedrich Ebert România și Syndex România (din noiembrie 2021), preluate dintr-o știre promptmedia.ro.
Din informațiile analizate, cu privire la coșul minim de consum pentru un trai decent, a reieșit, în principal că pentru:
• o persoană adultă singură este de 2.708 lei pe lună
• o familie de doi adulți fără copii este de 4.417 lei pe lună
• o familie de doi adulți și un copil este de 5.993 lei pe lună.
• o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2021 este de 7.234 lei pe lună.
Conform unei Hotărâri din octombrie 2021, salariul minim pe economie a crescut cu 10,8% de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 lei brut. După plata taxelor către stat, angajatul este plătit astfel în mână cu 138 lei mai mult, respectiv 1.524 lei.
Din 2024, angajatorii vor trebui să dea salariaților peste minimul stabilit, dacă lucrează de cel puțin 24 de luni, conform unei OUG de la finalul lunii decembrie ce a modificat Ordonanța trenuleț.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Stornare facturi Hidroelectrica: De ce au primit clienții facturi cu minus la energie electrică?
Stornare facturi Hidroelectrica: De ce au primit clienții facturi cu minus la energie electrică? Hidroelectrica a stornat facturile aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024, provocând multă confuzie printre clienții. Aceștia au fost anunțați de stornarea facturilor aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024, însă au primit facturi cu valori negative. Hidroelectrica a informat că facturile emise […]